Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

”Vuxna måste sätta ribban och själva vara goda föredömen!”

1 år sedan

Sexuella trakasserier, kränkningar och vuxna som beter sig illa mot andra vuxna. Friends årliga nätrapport visar tydligt upp baksidorna av ungas liv på nätet. Men också hur vuxna inte alltid lever upp till sitt ansvar som förebilder. Här är några tips på vad du som vuxen kan göra för att bidra till ett bättre klimat på nätet.

 

Kränkningar på nätet har blivit så vanligt idag att det nästan upplevs accepterat. Det är lätt att tror att det inte går att göra något åt problemen. Att det bara är så det är. Men det stämmer inte, enligt Friends nätrapport.

För enligt Friends är det bästa vapnet mot kränkningar och trakasserier att vuxna aldrig låter det passera. Att alltid markera att det aldrig är okej att behandla någon illa. Friends förklarar i rapporten att för varje gång vuxna inte agerar, bidrar man till denna normalisering av trakasserier och kränkningar. Vuxna måste alltid stå upp för var gränsen går mellan vad som är okej och inte. Både på nätet och samhället.

– Framförallt måste vi hjälpas åt. Skolorna, vårdnadshavare, andra vuxna och samhället i stort. Vuxna måste sätta ribban och själva vara goda föredömen. Visa vägen för hur vi kan hjälpas åt för att skapa trygghet för barn och unga, säger Olof Almqvist, metodutvecklare på Friends.

Friends skriver i rapporten att detta inte är någonting vi kan förändra över en dag. Men att vi måste börja prata med unga om normer, förväntningar och rättigheter. Här är fem tips på hur du själv kan bli en del av förändringen och bidra till ett bättre klimat på nätet.

1. Lär känna ditt barns nätvanor
Även om kränkningar i grund och botten handlar om sociala relationer så underlättar det att ha grundläggande kunskap om platserna där barn och unga umgås på nätet. Lär dig mer genom att fråga ditt barn, prova själv eller söka mer information om de sidor, spel och appar som ditt barn använder.

– Prata och lyssna på ditt barn. Både för att skapa en förståelse för vad det är för appar eller sociala medier de använder. Men också för att visa att man är intresserad, för att skapa ett förtroende. Det är viktigt att visa att det som händer på nätet är lika verkligt som om det händer någon annanstans, säger Olof Almqvist.

2. Prata om nätet och var delaktig
Om du visar ett genuint intresse för ditt barns liv på nätet ökar både viljan att lyssna på dina råd och benägenheten hos ditt barn att vända sig till dig om det händer något.

–  Att vara involverad i bemärkelsen att övervaka minsta steg dom tar är inte bra. Man måste låta barn få ha rum där vi inte är med. När de stänger in sig på sina rum med kompisar till exempel, då knackar vi ju innan vi kliver in. Jag tycker vi ska ha samma förhållande vad gäller nätet. Man är intresserad, men utan att snoka. Det är ett bra mål och sikta på, säger Olof Almqvist.

3. Visa att du finns där för råd och stöd
7 av 10 barn vill gärna prata med en vuxen om de utsätts för nätkränkningar. Lyssna och låt ditt barn själv sätta ord på sina känslor och upplevelser.

– Hitta andra sätt att hantera det än med förbud eller med inskränkningar i skärmtid och sånt. Att sätta gränser är ju någonting man ofta måste ta ställning till som förälder, men just det här att tänka att ”nu händer det någonting i den här appen, nu måste mitt barn sluta använda den”, ska man vara försiktig med. Många barn och unga uppfattar det som ett straff. Det kan göra att de kanske inte vågar komma till dig nästa gång det skulle hända något för att de är rädda att bli av med tillgången och miljöerna som är väldigt viktiga och i grund och botten är väldigt positiva, säger Olof Almqvist.

4. Kontakta skolan och leta lösningar tillsammans
Vid kränkningar och mobbning på nätet är det vanligt att de inblandade går i samma klass eller skola. Börja med att kontakta barnets klassföreståndare eller mentor. Förklara vad som hänt, vilka som är inblandade och hur länge du känner till att det pågått. Det är viktigt att skola och föräldrar samarbetar på ett konstruktivt sätt.

5. Anmäl och ta bort
Det går ofta att anmäla och ta bort kränkande innehåll. Men kom ihåg att ta en skärmdump först.


Friends Nätrapport 2017 har genomförts för femte året i rad och bygger på 1001 SIFO-intervjuer gjorda med barn i åldrarna 10–16 år.

Läs mer om Friends webbutbildning – en gratis snabbkurs om hur du kan stötta ditt barn till en tryggare vardag!

 

 

Kategorier