Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Ljudböcker för små öron

1 år sedan

Med lovdagar och sommaren för dörren tipsar vi om flera favoriter och klassiker för unga surfare att plugga in hörlurarna i. Böckerna hittar du i Storytel eller Spotify.

 

1) Nikkis dagbok (8-12 år)
I Berättelserna från Nikkis dagbok får vi följa fjortonåriga Nikki Maxwell som i sin dagbok skildrar sitt liv med alla dess utmaningar. Vi får veta hur det är när hon flyttar till en ny skola, för en kamp med sin mamma om att få en iPhone, om hennes hobbys, och om vänner. Det finns åtta böcker i serien som har blivit en storfavorit bland många. Lyssna här.

2) Lasse Majas detektivbyrå (6-12 år)
Martin Widmarks deckarserie för barn är omåttligt populär. Med rätta. I tryckt form är böckerna perfekta som första läsa-själv bok för barn i skolåldern. Och i ljudboksform fungerar de för alla som gillar kluriga mysterier, tokroliga karaktärer och uttrycksfulla berättarröster. Lyssna här.

3) Sune-böckerna (6-9 år)
Hur började allt egentligen? I Sune-böckerna får man följa tjejtjusaren under hans skolår. Bland annat får vi läsa om när Sune tappar en tand, när han lär sig stava och många andra roliga ögonblick från livet. På Storytel hittar du 30 ljudböcker från Sune-serien – så det är bara att börja lyssna här.

4) Astrid Lindgrens egna inläsningar
Astrid Lindgrens storhet är det få som ifrågasätter. Men alla vet inte att i princip hela hennes sagoskatt finns att ta del av på Spotify – i de klassiska och karaktäristiska inläsningarna av Astrid själv. Här finns något för alla åldrar. Alla har sina favoriter. Men Ronja Rövardotter, Bullerbyn eller Rasmus på luffen brukar vara säkra kort. Lyssna här.

5) Hotell Gyllene Knorren-serien (6-9 år)
Måns Gahrton och Johan Unenge tar ut svängarna i serien ”Hotell Gyllene Knorren”. I den första boken är det en minigris som ställer till det när journalisten från lokaltidningen besöker hotellet inkognito. Det finns omkring 15 roliga och knasiga äventyr på ljudbok i Storytel och ni hittar dem här.

6) Dalslandsdeckarna (9-12 år)
Dalslandsdeckarna är en bokserie som handlar om bröderna Aron, Henke och Leo som tillsammans löser mysterier på den svenska landsbygden. Här får vi följa med på massor av ruskigt spännande händelser som kommer göra alla barnen till detektiver. Ni hittar Dalslandsdeckarna här.

7) Alfons Åberg (0-6 år)
Med Alfons får vi uppleva allt från sängdags till mystiska äventyr. Någonstans mellan vanlig vardag – och en hemlig, inre, magisk värld. Gunilla Bergströms klassiker fungerar än idag och ni kan njuta av böckerna tillsammans här.

8)
 Bamse (3-8 år)
Ljudböckerna med världens starkaste björn berättas med värme och inlevelse av Olof Thunberg. Roliga och spännande äventyr för de små och omedelbar nostalgi för många föräldrar. Lyssna här.

9)  Mamma Mu (3-6 år)
Författaren Jujja Wieslander berättar om när Mamma Mu försöker lära sig allt barnen gör. Hennes kompis kråkan hänger med på det mesta och tillslut går det. En lättsam och rolig bokserie som ger många skratt. Lyssna på Mamma Mu:s olika påhitt här.

10) Pettson och Findus (0-9 år)
Följ med Pettson och Findus på rävjakt eller på födelsedagar med pannkakstårtor. Pettson är en påhittig gubbe som lever tillsammans med sin katt Findus och några höns. Berättelserna handlar om deras gemensamma liv. För Pettson är Findus ingen vanlig katt, mer som ett barn som gillar att leka. Böckerna är inlästa av Helge Skoog och hittas här:

11) Loranga, Masarin och Dartanjang
Barbro Lindgrens underfundiga och omåttligt fantasifulla berättelser om Loranga, Masarin och Dartanjang har aldrig slutat att glädja både barn och vuxna. På Spotify finns sagorna i den närmast legendariska uppläsning som skådespelaren Toivo Pawlo gjorde för Sveriges Radio och som senare gavs ut på skiva. Lyssna här.

Kategorier