Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Seriejunkien som njuter av det meditativa

1 år sedan

”Jag blir sugen på att skriva den själv…” Vad är det som vår gäst skulle vilja se för serie? Lyssna mer i andra avsnittet av Trailer – en podd om film & serier”

I andra avsnittet av Trailer får vi besök av journalisten, programledaren och seriejunkien Sanna Lundell som älskar att krypa ner i sängen i myskläder och med en skål godis för att se serier på sin dator.

– Jag tittar kanske på max två avsnitt på kvällen istället för att läsa, och på helgen kanske man hinner se en film. Jag har tre barn, hästar och hundar så jag har ett liv, jag tittar aldrig på linjär tablå-tv utan väljer ut och ser på play-kanalerna.

Sanna vill gärna att det ska finns flera säsonger innan hon börjar titta på en serie. Mad Men är en av de serier hon väntade in tills den fanns i fem säsonger.

Hon älskar historiska serier, kostymdramer i alla dess olika former, som exempelvis Downton Abbey och Vikings (första avsnittet är gratis), eller relationsdramer som The Affair eller Big little lies.

Sannas man Mikael Persbrandt föredrar hellre spännande serier som Homeland.

– Jag vill bädda ner mig i sängen med lite godis, kanske en kopp te och med min dator. Min man däremot, han vill klä upp sig, han har gärna en skjorta på sig och ser filmen på storbilds-tv i soffan.

– Vi är lite olika där, man får vara det, sedan får man kosta på sig och bjucka på det.

Om du skulle vara en tv-serie som beskriver ditt liv bäst, vilken tv-serie skulle det vara då?

Jag skulle säga att jag är en blandning av Wild med Reese Witherspoon och The Revenant med Leonardo DiCaprio (kan hyras i Filmbutiken eller kan ses på CMORE fram till den 29/9).

– Jag är intresserad av frälsta och religiösa människor, så serier som The Path och svenska serien Saknad av Colin Nutley gillar jag.

Sanna har en ganska stor familj som alla har olika sätt att titta på tv. Barnen kollar gärna på Youtube. Nya filmer brukar de däremot se tillsammans. Senaste filmen var Vaiana. Tonårsdottern älskar den norska ungdomsserien SKAM.

– Du måste bara se den, den är jätte-jättebra, hade hon sagt till mamma Sanna. Det är en ungdomsserie som verkligen blivit oerhört populär inte bara bland ungdomar utan även bland vuxna. Huvudkaraktärerna är unga tjejer och det är en kvinnlig manusförfattare, är det nyckeln till framgång?

Andra serier som också innehåller kvinnliga förebilder som har gått väldigt bra är ju Sex and the city, och Girls.

Kan ni sätta er ner och titta på en Beckfilm?

– Nä, Micke är inte jättesugen på det. Vi ser ju dem när de kommer men nej, inte direkt.

Om du hade fått vara upphovsman till en serie, vilken hade du legat bakom då?

Scener ur ett äktenskap, en fantastisk serie med Liv Ullman och Erland Josephson.

Finns det någon miljö som du saknar där en tv-serie utspelas?

– Jag skulle verkligen vilja se en serie som utspelar sig på ett mentalsjukhus i början av 1900-talet i Sverige, Långbro sjukhus typ. Det skulle vara intressant att se hur man skildrar rasbiologi och hur man kastrerade människor. Det finns så många oberättade historier. Det var ju tusentals människor som var inspärrade, en del utan egentlig anledning.
– Jag blir sugen på att skriva den själv.

Veckans filmtips: Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Sanna har inte sett den filmen än. Hon tycker att Robert Gustafsson är sjukt rolig. Hon har däremot sett föregångaren och tycker att den har fångat Sverige på ett bra sätt. Det gör att alla kan känna igen sig.

– Jag kanske borde se den med mina barn. Deckare eller komedi är sådant som alla i familjen kan gå och se på.

Läs mer om veckans filmtips

Sannas serie-tips
Gåsmamman
The Affair
Big little lies
Solsidan
Finaste familjen

Serier som Sanna inte har sett än men som hon ser fram mot att se
House of cards
Girls

Sannas film-tips
Skicka vidare 
Hotell Marigold
Tjuvheder

Tunga vackra filmer
Jan Troell
Bo Widerberg
Ingmar Bergman

Andra gamla godingar
Deadwood
Hell on wheels

Vill du veta mer, lyssna på hela avsnittet av Trailer.

Kategorier