Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Friends snabbkurs – Stötta ditt barn till en tryggare vardag

2 år sedan

Alla vuxna är viktiga i arbetet med att förebygga mobbing – både skolpersonal och föräldrar. Men föräldrarna är ofta osäkra på hur de ska agera. Därför har organisationen Friends en online-utbildning som ger föräldrar och andra vårdnadshavare verktyg för att bättre kunna stödja sina barn.

Här kan du göra kursen

– Vi har genom åren samlat på oss de vanligaste frågorna vi får när vi möter föräldrar. Och bland de såg vi några mönster som blev utgångspunkten för utbildningen, berättar Åsa Gustafsson, rådgivare på Friends och en av dem som varit med och tagit fram online-utbildningen.

Föräldrars oro handlar oftast om följande tre frågeställningar: ”Hur ska jag stötta mitt barn?”, ”Vad kan jag ställa för krav på skolan?” samt “Var går egentligen gränsen för att det ska kallas mobbning?”.

Genom online-utbildningen vill Friends hjälpa vårdnadshavare att reflektera kring och ge dem strategier för att hantera dessa orosområden.

– En viktig del är att ge vårdnadshavare verktyg för att föra samtal med barn om svåra saker, säger Åsa Gustafsson.

I utbildningen, som tar ungefär 30 minuter att genomföra, får du spela vårdnadshavare till ett barn och ta del av olika situationer som du får reflektera över och välja olika sätt att agera kring. Till din hjälp har du guiden Nour El Refai som lånat ut sin röst och ger dig feedback på dina val.

Det behöver inte vara så att du står inför en akut situation för att ha nytta av utbildningen utan det finns mycket att vinna på att lära sig mer om hur du ska agera om något skulle hända, berättar Åsa Gustafsson.

Friends jobbar mycket ute i skolorna och träffar regelbundet barn, elever och skolpersonal. Men föräldrarna är ofta svårare att nå.

– Online-utbildningen är tillgänglig för alla, var de än är. Och det är något som går att återkomma till. Utbildningen är också under översättning till engelska och kommer inom kort. Nästa steg är att översätta den till ytterligare språk, berättar Åsa Gustafsson.

FAKTA: 3 bra tips till föräldrar från Friends

  1. Kommunicera med ditt barn om hens vardag. Var nyfiken och visa att du är intresserad av barnets liv i vardagen, såväl i skolan som på fritiden och livet på nätet.
  2. Om du är osäker på om något är fel och du inte får tydliga svar från ditt barn. Ta upp frågan med skolpersonal eller andra vuxna som ser ditt barn på dagarna.
  3. Lyssna på ditt barn. Ibland vill barn bara bli lyssnade på och bli tagna på allvar som jämnbördiga människor. Vuxna är inte sällan snabba på att agera utan att först lyssna på barnen och deras upplevelser.

Här kan du göra kursen

Åsa Gustafsson, Rådgivare på Friends

Kategorier