Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Film i kvinnodagens tecken

4 år sedan

intro medium

Så rullar 8 mars in och vi firar kvinnodagen med filmer i dagens anda. Se berättelsen om Suffragetternas gräsrotsrörelse eller följ Meridas äventyr när hon vägrar följa traditionerna om påtvingat giftermål. Spana in filmer om frigörelse, smarta komiker och mammor som inte följer normen.

Starta med kvinnodagen med Suffragette

Maud är en hårt arbetande småbarnsförälder som inte alls identifierar sig med suffragetterörelsens stenkastningar och upplopp. Efter att ha arresterats vid en demonstration blir hon inte bara en av rörelsens mest hängivna fotsoldater utan måste även föra kampen inom hemmets väggar.

Modig – för små och stora

Merida är fast besluten att inte följa familjens traditioner och föreställningar om hur en prinsessa ska vara och föra sig. När ett påtvingat giftermål väntar får det vara nog och efter en ilsken flykt till skogen får Merida en kaka av en häxa. Kakan som ska få mamman att ändra sig angående giftermålet får henne att byta skepnad totalt istället.

Perfekta mammor tar en paus

Myten om den perfekta mamman är nog mest framstående i amerikanska filmer. I den här komedin är några av mammorna lika trötta på stereotyperna och förväntningarna som resten av världens mammor. Så varför inte göra allt som man egentligen inte ska? Mila Kunis, Kristen Bell och Kathryn Hahn släppar loss.

Nya Ghostbusters – älskad och hatad

Det blev livat när Ghostbusters kom upp på tapeten igen, men den här gången med hjältinnor istället för hjältar. Kate McKinnon, Leslie Jones, Melissa McCarthy och Kristen Wiig lyfter den här gamla klassikerna till nya höjder och vi hyllar den. Precis som i originalet från 1984 utrotar gänget spöken som  hotar att ta över Manhattan.

Ung frigörelse i prisbelönta Mustang

En mormor som tar hand om sina barnbarn oroar sig över deras osedliga uppträdande i en konservativ by och deras tillvaro förändras drastiskt. Hemmet blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid. Mustang tar upp ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet.

Vill du ha ännu fler tips på film att se inför och på internationella kvinnodagen har vi ett helt gäng samlat i Filmbutiken. In och låt dig inspireras!

Hoppas ni gillar!

Länktips

Filmbutiken
* Play+
Tv från Telia
Support för Tv från Telia