Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Tre tips för bättre wifi

4 år sedan

intro medium

Att få till en bra wifi-upplevelse i hemmet handlar om mer än bara vilken bredbandshastighet du köper från operatören. Inte minst viktigt är hur du placerar din router för att få så bra täckning och hastighet som möjligt där du behöver det.

Låt oss ta några konkreta exempel:

”Över 100% bättre, det var fantastiskt!”

Problem: Familjen A bor i en suterrängvilla i Stockholmsförorten Hässelby. När de fick sitt bredband installerat hamnade routern i källaren, trots att större delen av familjens surfande skedde på övre våningen. Man hade på egen hand testat att förstärka wifisignalen med repeatrar men inte fått bra resultat.

Lösning: En supporttekniker från Telia ryckte ut för att undersöka problemet. En mätning visade att den trådlösa hastigheten var klena 14 Mbit/s. Eftersom familjen redan hade placerat en trådbunden dator i källaren fick routern stå kvar där. Istället drog teknikern via befintliga kanaler upp en nätverkskabel till övervåningen och installerade ett nytt centralt LAN-uttag där. Resultat: Trådlös hastighet på 350 Mbit/s!

Tips: Placera om möjligt routern centralt i hemmet för att signalen ska täcka så stor yta som möjligt. Undvik källare, skåp och liknande.

”Nu kan vi surfa överallt”

Problem: Familjen P bor i ett mindre hur i Göteborg. Med tanke på husets storlek hade man höga förväntningar på sitt bredband, som tyvärr inte infriades. ”Vårt wifi fungerar nästan bara i det rum där fibern kommer in”, berättade familjen. Man är väldigt mobil i sitt surfbeteende och surfar från många olika enheter (mobiler, surfplattor, bärbara datorer).

Lösning: Telias tekniker uppmätte trådlös hastighet på 100 Mbit/s i det rum där routern stod, men bara 30 Mbit/s i rummet intill. Att byta routern till en kraftfullare modell gjorde ingen skillnad. Istället testade man att placera ut en repeater, som när man hittade rätt plats gav 80 Mbit/s i alla rum där man brukar surfa.

Tips: Att köpa till en repeater kan förstärka wifisignalerna från routern. Tänk dock på att inte placera den precis där du tänkt sitta och surfa, utan försök hitta ett läge som täcker en större yta för god täckning i hela bostaden.

”Teknikern visade störningskällor och gav mig förståelse om varför det inte fungerat”

Problem: Teliakunden Y bor i villa i Falkenberg och använder mycket modern trådlös utrustning. Ändå fungerar wifi så dåligt att man stundtals använt mobilt bredband istället.

Lösning: Telias tekniker gjorde hembesök och provade att installera en repeater, vilket inte gav avsedd effekt. Inte heller en kraftfullare router förbättrade situationen. Teknikern mätte potentiella störningskällor och kunde konstatera att kylskåp och frys störde signalerna från routern. När routern flyttades till en bättre placering ökade wifihastigheten i hela huset.

Tips: Var vaksam på möjliga störningskällor, många elektroniska apparater (kylskåp, mikrovågsugnar, med mera) kan påverka signalerna och försämra täckning och hastighet.

Lanktips_rubrik2

– Fler tips om hur du maxar ditt wifi: Wifi-guiden
– Vill du också ha hjälp av en tekniker som kommer på besök? Beställ Premiumsupport från Telia

 

 

 

Kategorier