Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Testa dig själv: Vilken bredbandstyp är du?

4 år sedan

intro medium

Bredbandsvärlden är en djungel. Hur ska man kunna avgöra vad man behöver när man översköljs med kryptiska begrepp som ”XDSL” och ”repeater” och ”Mbit”?
Ta det lugnt. Vi finns här för att hjälpa dig. Gör vårt test och ta reda på om du är Mobila Mårten, Analoga Anna eller någon annan av våra vanligaste bredbandstyper.

Hur ser din familjesituation ut?
a) Pensionär med vuxna (och utflugna) barn.
b) Barnfamilj mitt i livet.
c) Singel och fågelfri.
d) Jag är gift med jobbet.

Hur bor du?
a) I en sekelskiftesvilla utanför stan.
b) I ett nybyggt radhus.
c) I en liten lägenhet mitt i city.
d) I resväskan.

Är du en flitig datoranvändare?
a) Inte direkt. Men det är praktiskt att kunna göra bankärenden, boka biljetter och söka recept på nätet.
b) Jag var en flitig datoranvändare förut, men nu använder jag nästan bara mobil och surfplatta, som resten av familjen.
c) Jag lever i datorn: FTP:ar gigabytestora filer för jobbets räkning på dagtid, spelar grafiktunga onlinespel nätterna igenom.
d) Jag klarar mig inte utan mail och Skype.

Vilket datorprogram använder du oftast?
a) MS Röj.
b) Firefox.
c) Counterstrike.
d) Mailen.

Hänger du med i nyheterna?
a) Självklart! Finns inget bättre än att slå upp morgontidningen över frukostbordet.
b) Självklart! Det kommer massor av intressanta artiklar i Facebookflödet.
c) Självklart! Jag har CNN, BBC och Al Jazeera på varsin skärm och prenumererar på flashar från alla större nyhetssajter. Jag vet allt!
d) Självklart! Jag kollar Aftonbladet och DI på mobilen.

Hur umgås du helst?
a) Med ett sällskap goda vänner på en trevlig restaurang över ett glas vin.
b) Sträckkolla Walking Dead på HBO med partnern hemma i soffan.
c) Umgås? Nja, men jag snackar ju med mina squad-polare när vi kör Battlefield 1.
d) Afterwork på distans i närmaste hotellbar med kollegorna på Facetime.

Hur ser din perfekta lördagkväll ut?
a) Laga en god middag efter ett recept som jag fick tips om på Facebook. Prick klockan 20:00 bänkar vi oss för att se Stjärnorna på slottet. Det vill man ju inte missa.
b) Vi beställer pizza och ser en bra film. Med Netflix, HBO och flera olika playtjänster finns det alltid nåt att titta på.
c) Jag käkar hämtmat från thairestaurangen på hörnet, streamar de senaste serierna från USA i Full HD och levlar League of Legends. Samtidigt.
d) Efter en tuff jobbvecka vill jag bara ha lugn och ro: En öl i hängmattan på landet med Champions League på paddan.

Vad är viktigast för dig när du väljer bredband?
a) Låg kostnad och tillräcklig hastighet för att kunna surfa.
b) Att uppkopplingen klarar hela familjens behov: ett par datorer, fyra mobiler, en surfplatta och ungarnas Playstation.
c) Brutal hastighet, jag blir tokig om videomötet laggar bara för att jag har Spotify och tre filhämtningar gående samtidigt.
d) Enkelt, smidigt, flyttbart.

 

FLEST A
Du är Analoga Anna. Du föredrar riktiga pappersböcker framför e-böcker, håller koll på tv-tablån och ser datorn som ett praktiskt verktyg bland många andra. Mobilen använder du främst för samtal och sms – även om det onekligen är trevligt att hålla koll på vänner via sociala medier. Du klarar dig galant med något av Telias mindre bredband, 10-60 Mbit/s.

FLEST B
Du är Genomsnittliga Gunilla. Du är aktiv online och likaså familjen, med sociala medier, streaming av film och en del spel. Kanske kopplar du upp för att jobba hemifrån ibland. För att det ska flyta fint för alla i familjen samtidigt rekommenderar vi något av Telias mellanstora bredband, 100 eller 250 Mbit/s.

FLEST C
Du är Digitala Dennis. Du lever uppkopplad både på arbetstid och fritid. Ett stabilt och snabbt bredband är lika väsentligt för dig som vatten och luft. Dina intressen, dina vänner, ditt liv – allt finns online. För dig finns det bara ett tänkbart alternativ: Telias värstingbredband med hela 1000 Mbit/s.

FLEST D
Du är Mobila Mårten. Du reser i jobbet och tillbringar gärna fritiden på landet. Du har mail och chatt öppna mest hela tiden – förutom Powerpoint förstås. Viktigast för dig är att vara nåbar var du än befinner dig utan att behöva missa några viktiga matcher eller händelser. Du skulle ha nytta av Telia mobila bredband med upp till 300 Mbit/s och 40GB surf.

 

Kategorier