Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Nyheter från CES

3 år sedan

intro medium

CES är en av världens största teknikmässa med över 170 000 besökare, drygt 4000 utställare och deltagare från över 160 olika länder. Här samlas all typ av teknik och vi har fått upptäcka en hel del nyheter som vi gärna vill presentera för er.

Äntligen är det digitala hemmet med smarta prylar på väg att invadera våra hem. Allt det som vi har pratat om i decennier är nu äntligen på väg. Men en viktig sak kvarstår, en standard och enhetligt sätt på hur våra prylar ska kopplas samman. Det ska vara enkelt för oss konsumeter att koppla upp dessa prylar och komma igång.

smarthomeGoogle_home amazon

Genomgående var det röststyrning som gällde för det uppkopplade hemmet. Med produkter från Amazon och Google så är vi på väg in i ett hem som kan röststyra alla våra smarta prylar.

Hälsa och träning
Hälsa och träning är inte samma sak, det är tydlig trend att dessa två blir två olika spår rörande uppkopplade utrustningar. Vid tidigare mässor har dessa varit grupperade inom samma och det har upplevt som en salig blandning av båda. Nu ser vi en tydlig skillnad mellan dessa och produkterna är mer modifierade och olika varumärken väljer att fokusera på antingen det ena eller det andra.

Den vanliga klockan börja bytas ut mot en smart-klocka eller ett någon variant av smart armband som kan mäta ditt blodtryck, febertermometer eller luftkvalitetsmätare. Det mest kända design varumärket som visade upp sina nya uppkopplade prylar var Michael Kors.

smart_watch michael_kors

För prylmotionären fanns det en en hel del nya prylar som hjälper till och inspirerar dig till att göra bättre träningsresultat. De stora leverantörerna Garmin, Polar och Suunto visar upp förbättrade träningsklockor med bättre kapacitet men framför allt bättre skärmar.

De tidigare klumpiga klockorna har nu blivit mindre och smäckrare och mer fokus läggs på utseendet och upplevelse. Tanken är att fler ska kunna nyttja klocka i sin vardag även när de inte tränar.

Hur kan du använda din data?
Frågan gällande alla dessa prylar är så klart hur du enkelt kan nyttja den data som du får av dina uppkopplade prylar. Oftast ligger den i molnet och är knuten till den tjänst eller produkt som du använder. Det borde finnas fler program och möjligheter att kunna dela den information och sammanfoga från olika system för att få en tydlig överblick i hur du mår samt hur din träning påverkar ditt hälsotillstånd. En annan intressant fråga är så klart, vem äger datan och hur är det med vår integritet?

fenix

Nya betalningslösningar
mastercard_qkr refresh_pay

Vi har under många år pratat om mobilen som plånbok och som ett nytt betalningssätt. Hittills har Swish tagit en position i Sverige som ledande när det gäller överföring av pengar från konsument till konsument. Swish har även utökat sin roll som betalsätt genom att affärsinnehavare och idrottsföreningar. Det är nu enkelt och betala via sin mobil.

Under mässan visades flera olika nya betalsätt upp. Allt från Mastercards egen app Qkr till Samsung Pay. Den mest intressanta betalningslösningen är nog Samsung Pay som via sin Samsungtelefon eller med sin Samsung klocka Gear S3 kan genomföra en betalning i en vanlig kortläsare med magnetremsa.

Det ska bli intressant och få följa denna kapplöpning på smarta betallösningar och på vi som konsumenter kan nyttja det på bästa sätt.

Tydliga trender:
– Hälso-och träningstracker blir fler och med mer funktioner än tidigare och fokus på design
– Trackers för att hålla koll på prylar, människor och djur kommer nu på bred front
– Kända design- varumärken kommer göra egna serier med smarta klockor och aktivitetsarmband.
– Det smarta och uppkopplade hemmet växer med fler produkter. Dock finns inte en gemensam standard.
– Röststyrning börjar bli riktigt bra för att använda men har inte riktigt kommit igång med små språk som svenska.
– Nya betalningslösningar med mobilen i centrum.
– Hur skyddar betalkort med NFC från skimning. Flera skyddande plånböcker och fodral visas upp.
– Uppkopplade och automatiserade fordon.
– Uppkopplade leksaker, byggsatser och robotar för barn.
– USB C finns för allt fler prylar.
– VR- och AR-utvecklingen går vidare men det mesta på mässan handlade mer om billiga VR headset än vart VR är på väg.
– Bluetooth har fått en boost av att Apple har tagit bort 3,5 mm-uttaget på iPhone.

En del av dessa produkter finns ännu inte och tillgå hos Telia. När nya produkter lanseras återkommer vi mer information.

Läs mer och inspireras av det digitala hemmet