Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Framtidens hem är redan här (nästan)

4 år sedan

Tekniken som omger oss kan kommunicera trådlöst. Även om få har börjat utnyttja alla möjligheter kan vi vara ganska säkra på att det bara är en tidsfråga – framtidens smarta hem är snart här.

Att sia om framtiden lämnas lämpligen åt science fiction-författare och professionella trendspanare. Risken är ganska stor att stå där som ett fån när ens förutsägelser visat sig vara helt felaktiga. Ta till exempel den gamle IBM-chefen Thomas Watson som uppskattade världens kommande teknikbehov till fem (!) datorer, filmbolagsbossen Darryl F Zanuck som var bergsäker på att TV:n var en övergående fluga – eller Microsofts VD Steve Ballmer som 2007 förutspådde att konkurrenten Apples nymodiga mobil iPhone aldrig skulle lyckas ta någon betydande del av marknaden.

Så vilda prognoser ska vi inte ägna oss åt här. Men med stöd av koncept och produkter som redan nu finns på marknaden – eller är på väg ut – kan vi spekulera lite i hur den digitala tekniken kommer att förändra våra hem.

Roboten Kuri
Den söta roboten Kuri är ett av de första exemplen på en robot för hemmet.

 

En dag i framtiden
Du vaknar på morgonen till doften av nybryggt kaffe. Samtidigt som väckarklockan i din mobil ringde triggade den också din smarta kaffebryggare som är programmerad att brygga kaffet precis som du vill ha det. Du tassar ut i badrummet som via biometeriska data känner att det är just du som kommer in och därför ställer in duschtermostaten på precis den vattentemperatur du föredrar. Fräsch och påklädd går du ut i köket för en snabb frukost. (Nybryggt kaffe, som sagt, och vem vet om inte bakmaskinen såhär i den fantastiska framtiden fått en revival med nya digitala finesser?) Displayen på ditt smarta kylskåp visar morgonnyheterna och talar samtidigt om att ägg och mjölk är på väg att ta slut. Du passar på att beställa hem mer direkt via den inbyggda funktionen som snackar med din favoritbutiks utkörningstjänst.

Sedan ger du dig av till jobbet. Ditt smarta hemsäkerhetssystem noterar att både du och din partner gått hemifrån och att huset nu är tomt, och aktiverar övervaknings- och larmfunktioner. Samtidigt sänks temperaturen några grader för att spara energi. Du sätter dig i bilen, och låter autopiloten ta dig till jobbet medan du kopplar upp din surfplatta mot bilens wifi för att börja gå igenom mailen.

Framåt eftermiddagen vrids termostaten därhemma upp en aning igen för att du ska komma hem till en behaglig miljö. Ytterdörrens digitala lås får en notis från din smartphone när du närmar dig och låser upp automatiskt. Du kliver in och möts av din favoritmusik, som husets smarta nav spelar upp när du kommer hem på kvällen, och behagligt tonad belysning. Din robotbutler rullar fram och serverar en drink, blandad av den automatiska drinkmixern i köket. Du sjunker ner i soffan, ber hemnavet slå på tv:n och spela upp de senaste avsnitten av din favoritserie, och inser samtidigt att du inte orkar ställa dig i köket och laga middag. Du ber hemnavet beställa thailändskt från utkörningstjänsten, och trekvart senare levereras maten till din dörr. Bon appetit.

Tekniken för det smarta hemmet finns redan nu
Ovanstående är inte riktigt så fantasifullt som det möjligen kan låta. Det allra mesta är funktioner som redan nu finns eller är under utveckling. (Japp, till och med drinkmixern finns, och de första generationerna hemrobotar är på väg ut på marknaden även om deras förmågor än så länge är något begränsade – kolla till exempel in supergulliga roboten Kuri.)

Det har surrats ett bra tag om det så kallade smarta hemmet, men för de flesta av oss har det väl hittills inskränkt sig till trådlös videostreaming via fiffiga prylar som Chromecast eller Apple TV, eller kanske en robotdammsugare som irrar omkring i vardagsrummet. Nu börjar dock mer avancerade lösningar bli verklighet, i hög grad baserade på möjligheten att trådlöst koppla samman allt från kaffebryggare till värmepannor med din smartphone.

Amazon Echo
Amazon Echo är ett exempel på smart nav för ditt hem.

 

Ett smart nav i varje hem
De flesta iPhone-användare känner till Apples personliga assistent Siri som svarar på frågor och utför vissa uppgifter via röstkommandon. E-handelsjätten Amazon har utvecklat en liknande lösning, kallad Alexa, som är mer inriktad på det smarta hemmet. Alexa är den intelligenta mjukvaran i Amazon Echo, en smart högtalare som inte bara spelar upp musik eller hämtar väderrapporter, utan också kan samverka med ett växande bibliotek av appar och smarta produkter, allt via röstkommandon. Google har givetvis tagit fram en konkurrent i Google Home, som lystrar till anropet ”Ok Google”.

Den här typen av smarta nav i hemmet är en teknik på väg mot ett bredare genombrott. Telia Zone är en nyligen lanserad lösning för Telias bredbandskunder, som visserligen inte svarar på talkommandon, men som gör det enkelt för dig att koppla samman din router med olika smarta tjänster och produkter i hemmet. Exempel på praktiska tillämpningar är Glue, som låter dig låsa och låsa upp dörren via mobilen, Manetos som låter dig justera värmen i ditt hem efter ett skräddarsytt schema och därmed spara energi, och Bright som hjälper dig att hålla nere elkostnaderna genom att utnyttja de timmar på dygnet då elen är som billigast.

Såväl Telia Zone och Alexa som Google Home är dessutom kompatibla med den mångsidiga onlinetjänsten IFTTT, som ger dig massor av möjligheter att själv skapa kopplingar mellan dina olika produkter, tjänster och medier. Med lite kreativitet kan du skräddarsy dina egna smarta lösningar.

Alla dina apparater är online
Allt flera av de apparater vi köper till våra hem är anpassade för att kommunicera med omvärlden via nätet. Smartphonerevolutionen har i sin tur banat väg för en växande flora av appar och onlinetjänster som låter dig övervaka, styra och programmera olika delar av ditt hem. Redan i dag är det möjligt att använda bland annat:

– Smart belysning: Styr dimmerfunktionen via röstkommandon, mixa färgtoner för att få en ljusmiljö som passar dig och din sinnesstämning, schemalägg belysningen.
– Smart termostat: Schemalägg och anpassa temperaturen i huset för att hålla nere energikostnaderna (och göra en bra grej för miljön).
– Smarta lås: Lås och lås upp dörren via mobilen och dela ut digitala ”nycklar” till barnvakten eller kompisarna.
– Smarta säkerhetssystem: Larm och övervakning, i några fall med ansiktsigenkänning, och med notiser till din mobil.
– Smarta draperier/persienner: Fjärrstyr eller schemalägg ljusintaget genom fönstren.
– Smarta kylskåp: Kontrollera innehållet på distans, detaljreglera temperaturen, beställ hem varor över nätet direkt via display på kylen.
– Smart köksutrustning: Kaffebryggare, kokkärl, spisar som kan förprogrammeras och styras på distans.
– Trådlös streaming av musik/ljudböcker/radio i alla rum.
– Trådlös videostreaming till tv/projektor.

Ett hem som vet hur du vill ha det
Än så länge kräver olika smarta hemlösningar aktiv hantering från din sida: Du måste själv ge ett kommando till Alexa eller aktivera en funktion via en app. Men på sikt kan det mycket väl hända att ditt hem lär sig uppfatta och agera på dina önskningar automatiskt.

Uppfinnaren James Dyson tror på en framtid där ditt hem anpassar temperatur, belysning och diverse andra faktorer genom att läsa av biometriska data (sådant som din puls eller din kroppstemperatur). Steg på vägen har redan tagits via exempelvis armbandet Nymi Band som identifierar dig via bland annat din hjärtrytm och dina fingeravtryck, och hemsäkerhetssystem som kan identifiera familjemedlemmar och vänner. Och innovatören Kevin Foreman tror att så kallade wearables – digital teknik som byggs in i kläder och accessoarer, som exempelvis Apples Watch eller Google Glass – kommer att bli ännu mindre, ännu smartare och kunna hantera mycket mer av den digitala integreringen i hemmet.

Lanktips_rubrik2

– Nyfiken på att göra ditt hem ännu smartare? Telia Zone kan vara en bra start.
– Nyfiken på att göra din bil ännu smartare? Kolla in Telia Sense.