Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Guldkantad uppladdning inför Guldbaggen

4 år sedan

Galasäsongen för filmfantasterna går på högvarv. Den 23 januari är det äntligen dags för Guldbaggegalan där några av de bästa svenska filmerna från året som gått ska utses. Vi laddar upp inför galan med några tidigare vinnare och guldkorn bland årets nomineringar.

Spana in en av nomineringarna i kategorin Bästa film: Skörheten.skorheten

Ahang Bashi tar med tittaren på en intim resa i ångest och depression där allt från intervjuer med familjemedlemmar till terapisamtal får plats. Hon djupdyker i sitt mående och bjuder in oss att ta del av hennes historia som hon nystar upp med hjälpa av familjemedlemmar och flykten från Iran till Sverige när Ahang bara var 2 år gammal. En måste dokumentär.

Spana in Alexandra-Therese Keinings Pojkarna som är nominerad för Bästa regi.pojkarna

Alexandra-Therese Keining har tidigare regisserat Hot Dog (2002) och Kyss Mig (2011). Nu är hon nominerade till Guldbaggen för bästa regi med Pojkarna. Filmen följer 14-åriga Kim, Momo och Bella som dricker  fruktsaften från en blomma och förvandlas till pojkar över nätterna. Skillnaderna mellan deras upplevelser som flickor och pojkar är slående.

Den allvarsamma leken får flera nomineringar – finns i Filmbutiken 30/1denallvarsammaleken

30/1 trillar Den allvarsamma leken in i Filmbutiken. Det minst sagt något att se fram emot. Filmen har nomineringar i Bästa kvinnliga huvudroll (Karin Franz Körlof), Bästa kvinnliga biroll (Liv Mjönes) och Bästa manliga biroll (Michael Nyqvist) så det finns ypperliga skådespelarinsatser att vänta. Dessutom har den nomineringar i Bästa kostym och Bästa scenografi vilket skvallrar om en riktigt snygg film om du inte redan har sett den.

Vilken blir årets Bästa utländska film?

Mustang eller Son of Saul – båda är nominerade i kategorin Bästa utländska film precis som på Oscarsgalan 2016. Då tog Son of Saul hem vinsten – men vilken tror du vinner i Sverige?

Son of Saul skildrar verkligheten innan från andra världskrigets och nazismens förintelseläger. En fruktansvärd och gripande historia. sonofsaul

Mustang utspelar sig i närmre samtiden och följer en systerskara i en turkisk by vid svarta havet som kastas in i en hård och konservativ uppfostran.mustang

 

Har du koll på tidigare års guldklimpar?

en-man-som-heter-oveFörra året drog En man som heter Ove hem en hel drös med nomineringar och vinster, bland annat Biopublikens pris. Har du inte redan sett den är det dags eller varför inte se om den som uppladdning?

monica_zMonica Z är också en titel som tidigare år har kammat hem flera nomineringar och vinster. Filmen följer artisten Monica Zetterlunds händelserika liv. Se Edda Magnasson i titelrollen.

Guldbaggen är inte bara gripande drama och dokumentärer. Även välgjorda komedier har sin plats på den här galan. Spana in tidigare guldbaggevinnaren Micke & Veronica med Izabella Scorupco och David Hellenius.

jonnsonligan100x100Passa även på att se familjefilmen Jönssonligan – den perfekta stöten som kanske var förra årets mest otippad Guldbaggevinst. Sickan har, som vanligt, en plan.

 

De här och många fler hittar du i Filmbutiken . Med Tv från Telia kan du hyra film direkt från soffan. Med Play+ kan du dessutom hyra film att se i mobilen, surfplattan eller webbläsaren i datorn. Film – när och hur du vill.

Ha en härlig galasäsong!

 

Länktips

Filmbutiken
* Play+
Tv från Telia
Support för Tv från Telia