Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Telia Sense gjorde min bil smartare (och resan behagligare)

4 år sedan

Telia Sense är en ny tjänst som ger mig wifi i bilen och massor av andra praktiska funktioner. Jag fick chansen att delta i testperioden.

Hela familjen packar in sig i bilen för att dra på semester, men man hinner inte mer än lämna kvarteret förrän frågan kommer första gången:
– Är vi framme snart?
Vem har inte drömt om wifi i bilen nån gång?
Jag gissar att du känner igen dig.

Jo, jag vet att det finns bilar med wifi inbyggt. Grattis till dig som har en sådan. Själv kör jag en tolv år gammal Skoda Octavia utan nämnvärda finesser – en prisvärd och pålitig kärra, men långt ifrån spännande. Men det visar sig att det finns hjälp att få även för bilägare som mig. Den hjälpen heter Telia Sense och lanseras i dag på telia.se.

Vad är Telia Sense?

Telia Sense är en smart lösning som ger dig wifi i bilen – och dessutom mycket mer än så.

Tjänsten består av en mobilapp som du laddar ner till din smartphone, och en liten dosa som du installerar i bilens diagnosport (eller OBD-port för er tekniskt kunniga). Köp ett abonnemang genom appen och sen är du uppe och rullar. Installationen är så pass enkel att den inte är värd att orda om här och nu. Dosan kommunicerar med Telias 4G-nät och levererar wifi i bilen som gör att barnen kan köra Disneymaraton på surfplattan hela vägen från Smygehuk till Treriksröset. Livskvalitet i en liten svart plastmanick för mamma och pappa. (Och barnen, så klart.)

Just wifi-uppkopplingen är den mest familjevänliga delen av Telia Sense. Streamad film, musik och onlinespel finns plötsligt inom räckhåll för långa resor genom landet. Men inbyggt i Telia Sense finns också andra mycket praktiska funktioner som gör vardagen enklare och säkrare för bilägaren.

”Var ställde jag bilen nu igen?”

Personligen lyckas jag till exempel aldrig komma ihåg när det är dags att byta till sommar- respektive vinterdäck. Men det kommer Telia Sense ihåg, och den påminner mig om det. Jag kan slå på positionslarmet så att jag får ett meddelande i mobilen om bilen flyttas, och på samma sätt kan jag få meddelande om den utsätts för någon slags åverkan.

Och vem har inte kommit ut från valfri köplada efter att ha storhandlat och skådat ut över havet av glänsande plåtskal och undrat var katten det var man ställde bilen? Nä, just det – kartfunktionen i Telia Sense-appen visar vägen direkt till bilen.

Det här är ett axplock av funktioner och jag nämner specifikt de som varit av nytta för mig under testperioden. Du kan se hela listan av befintliga funktioner här och även läsa mer om de servicetjänster som levereras i appen av olika partners, som till exempel Bilprovningen. De befintliga funktionerna bara är dessutom bara början. Både fler inbyggda funktioner och allehanda smarta servicetjänster från partners ska tillkomma. Det låter lovande i mina öron.

Nytt liv för din bil

Har du ett sprillans färskt vrålåk med alla moderna finesser har du förmodligen redan tillgång till den mesta funktionaliteten i Telia Sense. Men de av oss som rullar omkring i lite äldre bilar har plötsligt fått en smart och enkel möjlighet att ta bilen en bit in i framtiden.

Föreställ dig nästa sommars färd till landstället. Glöm gnäll om hur långt det är kvar. Med Telia Sense finns det en påtaglig risk att ungarna vill förlänga turen för att hinna se ytterligare ett avsnitt av ”Drakryttarna” på Netflix.

Länktips

Läs mer om Telia Sense

Beställ Telia Sense

Kom igång med Telia Sense

One Kommentar

  1. Anna 4 år sedan

    <3