Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Nu kommer det hajpade VR-setet

4 år sedan

Jag testade Oculus Rift på spelutvecklar-mässan GDC här i San Francisco. Fick kliva in i ett ljudisolerat och kallt rum. Oculus har en snyggt designad svart mässmonter. Påminner mig om looken för Uber. Manlig. Hård. Tuff.
– Jag kan inte ett skit om gejming, har knappt hållit i en controller, varnar jag demokillen när jag trär på mig VR-glasögonen.
När jag är inlåst bakom jättebrillorna försöker han hjälpa mig med controllern som ska fästas på handen. Jag ser ingenting. Fattar inte vart han vill att mina fingrar och tummar ska ta vägen.
– Ehe, I´m sorry….I don´t get this.
Killen låter uppmuntrande och får till slut på mig handcontrollern.

”Jag står mitt i en helt ny verklighet”
Jag ska alltså spela basket. Är tydligen stjärnan på plan. För när spelet börjar hurrar hela läktaren och alla tittar på mig. Jag står mitt i en helt ny verklighet.
– Det är bara att greppa bollen och skjuta, hör jag demokillen säga.
Jag tittar ner och ser en boll. Sträcker fram handen och försöker ta tag i den. Förvånat ser jag att min hand är svart, och det känns lite märkligt. I alla år har jag bara sett mina egna liljevita händer.
– It´s NBA, you know, säger demokillen.
Just det. I den amerikanska basketligan är de flesta spelare svarta.
Efter lite fipplande med controllern fattar jag hur man ska greppa bollen med en virituell hand och jag börjar puckla på basketkorgen. Det går riktigt bra och publiken jublar och dansar på läktaren. Känner mig pepp av all uppmärksamhet.
Ska bli oerhört spännande att se hur publiken tar emot Oculus Rift. Måste säga att VR-upplevelsen när det gällde det här spelet var…sådär. Mycket mer spännande när en haj försökte käka upp mig när jag var iklädd Playstations VR-set häromdan. Bättre grafik, bättre story. Men jag testade bara ett spel hos Oculus.

”Nya möjligheter att umgås”
Att Oculus Rift kommer användas till mycket mer än bara gejming står redan klart. Facebook – som äger Oculus – har ett helt team med ingenjörer som jobbar med det som kallas Social VR. Framöver kommer upplevelsen av sociala medier bli några snäpp vassare.
– I framtiden kommer VR skapa nya möjligheter att umgås. Vänner som bor i olika delar av världen kan träffas i VR-rum och få känslan av att de verkligen är där tillsammans, skrev Mark Zuckerberg på Facebooks blogg för en månad sedan.”

Källa: Digitala livet, Aftonbladet
Skrivet av Katarina Andersson