Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

VR på frammarsch

4 år sedan

Du har förmodligen hört talas om begreppet, har sett de skidglasögonliknande prylarna som sätts runt huvudet, kanske känner du någon som har testat på men du har ännu inte gjort det själv. Det handlar om Virtual Reality eller VR – en av de absolut största tech-trenderna just nu där marknaden beräknas explodera under de kommande åren.

Vi går nu in i en VR-period där teknologin blir tillgänglig för många fler och där användarupplevelsen blir allt bättre. Potentialen i att kunna förflytta människor till unika världar som de kanske aldrig annars skulle få uppleva är enorm. Fler och fler företag börjar få upp ögonen för den nya tekniken där digitala världar upplevs som högst verkliga när vi kliver in i dem. Ett exempel på tillgängligheten är Samsung som tillsammans med företaget Oculus utvecklat ”Gear VR”, där telefonen Samsung Galaxy S6 och S7 i kombination med Samsungs VR-glasögon ger en full VR-upplevelse.

S7_GearVR

Hur stort kan VR egentligen bli?

Vart har den banbrytande tekniken möjlighet att ta oss? Att ge säkra svar kring framtiden är givetvis omöjligt, men vi kan göra några antaganden.

Redan nu används VR inom ett flertal industrier. Yrkesgrupper som piloter och läkare men även mäklare, arkitekter och stadsplanerare har stor nytta av att kunna besöka virtuella världar. Med VR effektiviseras många processer och gör dem mindre tidskrävande och kostsamma.

För den vanliga konsumenten är spel, inredning, resor och andra upplevelser några exempel på VR för hemmabruk. Kanske har du läst att Playstation till exempel släpper ett VR-headset i höst. Utan att behöva lämna vardagsrummet kommer allt fler inreda sina hem och ägna sig åt vardagliga nöjen som biobesök till stora äventyr som att bestiga Mount Everest eller vandra på månen.

Inom sociala medier kommer VR kunna förena människor som befinner sig på olika platser i världen. Du och dina vänner kommer kunna spendera tid tillsammans och uppleva det som att vi verkligen är i varandras närhet.

Utvecklingen av VR-teknik har även tillämpningsområden inom utbildning och terapi. Får tanken på spindlar håren på din kropp att resa sig? Undviker du situationer där du måste tala inför andra människor? VR har redan med framgång använts för att bota eller lindra olika psykologiska åkommor där människor blivit hjälpta av att möta sina rädslor i en alternativ verklighet.

Utmaningar för att VR verkligen ska slå igenom brett hos konsumenten handlar idag framförallt om prestanda och pris. Hur stort VR kan komma att bli återstår att se – utvecklingen går ständigt framåt och de största begränsningarna ligger förmodligen i vår fantasi!

Nedan = ett påskägg i den påsktävling som just nu pågår på bloggen. 

4