Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

iPhone 6s och iPhone 6s Plus

5 år sedan

När Apple skulle presentera iPhone 6s och iPhone 6s Plus den 9 september var vi, som alltid, spända inför vilka nyheter som skulle dyka upp. Så med livesändningen från Apples event och med flera liverapporteringssajter öppna körde det igång.

2015-09-08: Är du i Stockholm, Göteborg eller Malmö idag? Då kan du köa i #TeliaiPhoneKö och bli en av de första med ny iPhone i din hand. Oavsett var du är, missa inte uppesittarkvällen på telia.se.

Som bekant presenterade Apple nyheter över en stor del av sin produktlinje och vi var nog många som kände att vi ville ta del av det mesta. En helt ny iPad, iPad Pro, på 12,9 tum, en helt ny Apple TV som med sitt helt egna operativsystem och en App Store öppnar för möjligheter som vi tidigare bara hoppats på och drömt om.

Vad gäller de nya iPhonemodellerna så har Apple i iPhone 6s och iPhone 6s Plus presenterat lite mer än man kanske kunde förvänta sig av deras s-modeller. Det ”krävs […] mer än bara lite snabbare, lite bättre för att nya Iphonemodeller ska hålla konkurrenterna stången”, som Peter Petersson på Aftonbladet Digitala Livet förklarar i vårt inlägg med keynotesammanfattningen.

Utseendemässigt är de nya modellerna väldigt lika iPhone 6 och iPhone 6 Plus, förutom den nya färgen Rose Gold. Utöver det har man använt en ny sorts aluminium som ska vara starkare och tåligare till de båda modellernas chassin.

Jag och min kollega Suzanne utbrast ett unisont ”äntligen!” när det visade sig att Apple uppgraderar FaceTime-kameran i iPhone 6s och iPhone 6s Plus till hela 5 megapixlar. Även iSight-kameran har uppgraderats från 8 megapixel till 12 megapixel. Man har dessutom arbetat hårt med att förbättra färgåtergivning och brusnivåer i bilderna samt förbättrat kamerans autofokus.

Vid filmning har man tagit ett steg framåt i och med möjligheten att filma i 4K-upplösning.

Allt detta är extremt välkommet, och även om det är en bit kvar tills jag personligen kommer ersätta systemkameran med en smartphone så är det förstås ett stort steg i rätt riktning. Någonstans är ju ändå den bästa kameran den som man har med sig överallt och då skadar det förstås inte om den är så kompetent som den kan vara i sitt kompakta utförande.

Istället för att lägga till en blixt vid FaceTime-kameran har man löst det med funktionen Retina Flash som under dåliga ljusförhållanden får skärmen att lysa upp tre gånger starkare än under normal användning, och det ska bli intressant att se hur det upplevs på bilder när telefonen har släppts.

En annan fotofunktion som introduceras med de nya modellerna är Live Photos som registrerar vad som händer innan och efter du har tagit en bild. Det skapas en slags animering där bilden kommer till liv.

Hårdvarumässigt har man uppdaterat processorn från A8 till A9 vilket ska göra telefonen 70 procent snabbare vid normal användning och 90 procent snabbare vid tyngre grafikanvändning, exempelvis vid spelande. Även rörelseprocessorn har uppdaterats från M8 till M9, med den största nyheten att man nu låter den styra Siri vilket medför att Siri alltid ligger redo i bakgrunden och enkelt startas med din röst, något som tidigare enbart varit möjligt medan telefonen laddas. Den här nyheten är något som jag jublar högt över.

Som för så många andra så kopplar min iPhone upp sig mot min bilstereo så fort jag hoppar in i bilen, men det är inget alternativ att använda telefonen med händerna samtidigt som jag kör. Nu har jag förvisso laddare även i bilen, men det är inte alltid jag kommer ihåg att sätta telefonen på laddning. Med en iPhone 6s eller 6s Plus behöver jag heller inte komma ihåg det för att ha möjlighet att komma åt Siri och alla funktioner direkt med min röst.

Ytterligare ett glädjande tillägg är den förbättrade multi touch-funktionen, numera kallad 3D Touch som känner av hur hårt du trycker på din skärm och därigenom ger dig olika möjligheter att interagera med innehållet. Som exempel kan man använda olika hårda tryck till att förhandsvisa innehåll, exempelvis en webbsida i ett mail. Det innebär att du inte behöver hoppa mellan mail-appen och Safari bara för att se vad länken innehåller. Ett annat användningsområde är att ett klick på en appikon kan ge dig en lista med appens vanliga funktioner där du sedan kan hoppa direkt till vald funktion.

Jag ser mycket fram emot iPhone 6s och iPhone 6s Plus vilka är ett förvånansvärt, men glädjande stort, steg framåt.

2 Kommentarer

  1. Louise Fahlen 5 år sedan

    Så mycket onödigt info och så svårt att ta reda på vad den nya iPhone kostar.

    1. Telia Kundservice 5 år sedan

      Hej Louise! Vi får hoppas att andra tycker mer av infon är kul att läsa. 😉 Priserna hittar du enklast via telia.se/iphone eller den här direktlänken. /Ola.