Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Hur får vi stopp på näthatet? Eller är det bara att vänja sig?

4 år sedan

Hur man beter sig på nätet är något som ofta diskuteras hemma vid vårt köksbord. Barnen både onlinespelar, kikkar och är flitiga Instagram-användare. Själv tillhör jag åldersgruppen som ännu inte har övergett Facebook och just nu försöker jag lära mig Twitter men har inte helt fått grepp om kommunikationskoderna än.

Häromkvällen var jag på ett föräldramöte där man hade bjudit in kriminologen och föreläsaren Maria Dufva. Hon har i sitt arbete på Stödcentrum för unga brottsutsatta under 12 års tid följt ungdomsbrottsligheten och konstaterar att den ser annorlunda ut idag. Allt fler brott bland ungomar begås på nätet jämfört med förr då fysiska våldsbrott var vanligare. De brott som begås i sociala medier handlar nästan alltid om mobbing, enligt Maria Dufva.

Flest polisärenden har Kik och Instagram. Och det som brottsoffrena alltid säger är det värsta, är när man inte vet vem som står bakom ett inlägg. Men många låter bli att anmäla. Dels upplever många att föräldrarna inte förstår sig på nätet och därför berättar man inte vad som hänt, dels tror man inte att det är någon idé. När jag själv pratade med min dotter om gamingvärldens hårda ton fick jag svaret ”man vänjer sig”.

Nätet som sådant är något positivt, det tror jag de allra flesta av oss tycker. Nätet skapar nya möjligheter för samhället och för individen. Fler får samma chans när utbildningar görs tillgängliga via nätet, människor möts och blir kära, och insamlingar som ”Vi gör vad vi kan” för att hjälpa människor på flykt hade aldrig fått så stor spridning så snabbt utan nätet. Men vad händer med samhället om vi tolererar mobbing, kränkningar och hot på nätet när vi inte gör det annars?

Som Sveriges ledande nätoperatör vill vi vara med och ta ansvar och jobba för ett schysstare beteende på nätet. Ett mobbningsfritt internet. Vi har därför inlett ett samarbete med Aftonbladet och deras satsning Svenska Hjältar som lyfter hjältar i vardagen. Telia är bland annat avsändare till den nya kategorin ”Näthjälten” som uppmärksammar människors goda insatser mot hat och mobbing på nätet. Vi kommer vara delaktiga i Svenska Hjältars årliga skolturné då man åker runt och pratar värdegrundsfrågor med eleverna. I år går den även online för att nå ut till fler skolungdomar.

På onsdag går startskottet då 1000 skolungdomar samlas på mässan i Göteborg för att träffa hjältar och prata mobbing, mod och civilkurage. På torsdag är Telia på plats på Bokmässan i Göteborg för att svara på frågor kring vårt arbete mot näthat och mobbing. Då presenterar vi också en nyhet, som vi hoppas ska göra skillnad för unga på nätet. Om du är nyfiken på vad, kom till Aftonbladet och Telias monter så kan jag visa dig!

Känner du någon som gjort något ovanligt bra för att stoppa näthatet? Nominera din näthjälte via den här länken.