Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Roaming – när du tar med mobilen utomlands

6 år sedan

När du är utomlands är du gäst i en annan operatörs mobilnät, du ”roamar” hos dem. För att det ska fungera behöver vi ha ett avtal om att du ska få koppla upp dig i respektive operatörs mobilnät. Du behöver inte själv hålla reda på vilken operatör i utlandet du använder. Priserna är samma i hela landet, oavsett operatör.

Den som vill ringa eller skicka meddelande till dig när du är utomlands kontaktar dig som vanligt, 07x-xxxxxxx, medan du som ringer hem till Sverige eller skickar meddelande till en mobil som är hemma i Sverige behöver använda dig av Sveriges landskod först, +46 eller 0046.

Även om du vill ringa någon med ett svenskt mobilabonnemang som semestrar tillsammans med dig i samma land ringer du som om den personen befann sig i Sverige.

Du är som sagt gäst i en annan operatörs nät när du är utomlands, och det betyder att det inte är samma priser. Det finns några bra tjänster för dig som vi rekommenderar, beroende på om du ska på semester eller om du bor och jobbar i närheten eller i något av våra grannländer:

Vecka Europa & Vecka USA – ring, sms:a och surfa till samma pris som hemma i Sverige. Det ingår även 0,5 GB surf att använda per vecka. Perfekt för semesterveckan eller för dig som hälsar på släkt och vänner utomlands.

Tjänsten är helt på dina villkor, du köper enbart när du behöver den. Vecka Europa kostar 199 k för en vecka, medan Vecka USA kostar 299 kr för en vecka.

Beställ tjänsten på Mina Sidor eller genom att sms:a Vecka Europa eller Vecka USA till 4466. Tänk på att tjänsten börjar gälla direkt du beställer den, så beställ den inte för långt i förväg innan resan. Läs mer om tjänsterna samt exakt vilka länder i Europa som ingår på telia.se/semestervecka

Grannland – ring, sms:a och surfa till samma pris som hemma i Sverige. Med Grannland blir Sverige större. Tjänsten Grannland är ett riktigt bra val för dig som ofta reser till Norge, Danmark eller Finland. Eller om du bor eller jobbar nära gränsen. Eller om du jobbar i något av våra grannländer. När mobilen byter från svenskt nät till grannlandets nät fortsätter du precis som om du fortfarande vore hemma.

Har du Telia Mobil Komplett och beställer Grannland så har du alltså obegränsat med samtal och sms samt den surfmängd som ingår i ditt abonnemang att använda när du är i Danmark, Norge och Finland.

Grannland kostar 39 kr per månad, och du beställer på Mina Sidor eller genom att sms:a grannland till 4466. Läs mer om Grannland på telia.se/grannland

I ditt abonnemang ingår även några olika kostnadskontroller som gör att du kan vara trygg över att dina kostnader när du är utomlands inte skenar iväg. Du behöver alltså inte göra något alls för att dessa ska gälla automatiskt: Surf Abroad som ger dig en viss surfmängd att använda per dygn för en fast avgift, Kostnadskontroll Data/Surf Utland som ger dig ett maxbelopp, en beloppsgräns som är max vad du kan surfa för samt en Kostnadskontroll med en beloppsgräns för hela ditt abonnemang dvs inte bara surf utan även samtal och meddelanden.

Läs mer om tryggheten i ditt abonnemang och hur du kan förändra dina beloppsgränser här:

* Surf Abroad

* Kostnadskontroll Data Utland

* Kostnadskontroll

Kategorier

33 Kommentarer

 1. Agneta Ivarsson 5 år sedan

  Hur kan ni skriva att man kan ringa, sma och ha 0,5 GB surf till samma pris som hemma när det kostar 199 kr för en vecka i Europa?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Agneta! Med tjänsten Vecka Europa ringer, sms:ar och mms:ar du till samma pris som hemma i Sverige i en vecka. Du får även 0,5GB surf att använda. Kostnaden är 199 kronor och gäller i sju dagar från köptillfället. Jag rekommenderar därför att du köper tjänsten så nära inpå resan som möjligt. Tjänsten fungerar endast med Telia Mobil komplett och Telia Mobilt Bredband. När du aktiverar tjänsten på ditt Telia mobil Komplett abonnemang kan även dina mobilanslutningar ta del av tjänsten. Aktiveringen av Vecka Europa kan ske i valfritt land där tjänsten ingår.

   Läs mer om tjänsten här: http://www.telia.se/privat/telefoni/tjanster/produkt/semestervecka#/beskrivning

   //Maria

 2. Mattias 5 år sedan

  Köpte Vecka Europa när vi åkte till Italien. När jag skickar sms hem får jag att dom skickades inte. Inte förrän jag kommer till hotellet med wi-fi. Vad är problemet?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Mattias! Jag rekommenderar att du kontaktar oss på kundservice så att vi kan kontrollera ditt abonnemang. Här hittar du våra olika kontaktvägar: http://www.telia.se/privat/kontakt?intcmp=top_kontakt#/mobiltelefoni/abonnemangkontantkort
   //Jenny

 3. Dan 5 år sedan

  För att få veckaeuropa att fungera så verkar det som att man måste aktivera roaming i telefonen, stämmer det ?
  Många med mig undrar för informationen om det hittar vi inte.
  Bästa hälsningar
  Dan

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Dan, det stämmer att roaming måste vara aktiverat för att tjänsterna ska fungera utanför svenskt nät.
   Använder du en iPhone går du in på Inställningar och väljer Mobilnät, därefter aktivera Data-roaming. /Christoffer

   1. Håkan 4 år sedan

    Hur slår man på roaming på en Sony?

    1. Telia Kundservice 4 år sedan

     Hej Håkan!

     Det ska du självklart få hjälp med.
     Du har en guide till hur du slår på roamingen här: https://www.telia.se/privat/support/info/aktivera-dataroaming-sony?p=mobilguider-sony

     //Anna

 4. Robert Mertens 5 år sedan

  Hej Det är den sämsta skiten. Jag är i Frankrike. Det ska vara 3G, men går som sirap. Har inte kunnat surfa nåt och så dyke det upp ett SMS om att min surf är slut och att jag kan köpa 400MB mer. Känns som att bli blåst. Var ju tvungen att lägga till 400MB för 79 spänn förstås och då funkar inte den beställningen. Jag får ringa telesupporten och stå i telekö i 16 minuter. Killen som tog hand om ärendet var bra. Han fixade upp mig på 400MB, men fixade inte felet. Nu sitter jag här igen och har ingen surf kvar. Telia borde faktiskt ringa upp mig och be om ursäkt. Riktigt skitbolag. Jag måste till och med vänta till måndag för att säga upp mitt abonnemang.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Robert! Det låter inte bra att det går långsamt att surfa. I detta fall rekommenderar jag dig att kontakta vår support via chatt så får de se över ditt abonnemang och hjälpa dig vidare med ditt ärende. Du hittar vår chatt här: http://www.telia.se/kontakt //Maria

 5. Agneta Ling Sundbom 5 år sedan

  Befinner mej i Australien sedan 2 veckor på besök hos min dotter. Jag knappade in hennes WiFi på min mobil när jag kom hit. Såg igår att mobil-roaming var på av misstag. Nu undrar jag: har jag använt WiFi eller roaming när jag surfat?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Agneta! Vad bra att du hör av dig och frågar när du är osäker.
   När mobilen är uppkopplad mot en trådlös router surfar du först och främst via den. Det är bara om du tappar kontakten med det trådlösa som du surfar via det mobila abonnemanget.
   Kontrollera om det står 3G/4G på mobilen är du är ute på nätet eller om du har streck längst upp som visar att du är uppkopplad mot routern så ser du vad du surfar med.

   Ha en fortsatt trevlig resa och hör av dig om du har fler funderingar!

   //Anna

 6. Camilla Thulin 5 år sedan

  Köpte vecka Europa när jag kom till Italien igår funkar inte fastän jag har dataromingen på !!!!!!

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Det lät inte bra Camilla, men bra att du hör av dig!
   Har du möjlighet att återkomma till oss i ett PM via vår Facebooksida så hjälper vi dig att kika på det. Chatten är ett tips annars.

   Ha en fortsatt trevlig dag!

   //Anna

   https://www.facebook.com/telia
   http://www.telia.se/kontakt

 7. Johnny 5 år sedan

  Hej
  Min roaming fungerar inte, trots att den är påslagen på min Z3a. Sms och ringa funkar som vanligt dock. Varför funkar inte surfen? Var någon som sade att roaming var spärrat på vissa abonnemang? Är i Spanien.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Johnny! Bra att du kollar detta med oss! Har du aktiverat Mobildata för roaming i din telefon? Detta får du kolla under Inställningar -> Mobila nätverk -> Data Roaming. Du kan även kolla i din handbok om hur du slår på detta eller så återkom till oss på Facebook i ett privat meddelande, med ditt mobilnummer, så kan vi se om det är något med ditt abonnemang. /Fredrik

   1. Walter Nerlander 4 år sedan

    Hej Telia.

    Exakt samma problem har jag.
    Sony z3 compact.

    Min data slutar alltid att fungera utanför Sveriges gränser.
    Roaming är på.
    Har testat att ladda ner nya inställningar testat med olika VPN osv.
    Inget fungerar.

    Har ni möjlighet att kolla på mitt nummer?
    0730576014.

    Tack.

    1. Telia Kundservice 4 år sedan

     Hej!

     Det låter minsann inte bra att din telefon inte fungerar för dig i utlandet. Efter en kontroll på ditt nummer ser jag inga hinder för ditt abonnemang att fungera.

     För att vi ska ha möjlighet att undersöka detta vidare vore det toppen om du har möjlighet att kontakta oss via telefon 90200, via vår chatt eller sociala medier.

     /Millie

 8. Peter 5 år sedan

  Fick ett sms från Telia med reklam för tjänsten Vecka Europa. 1 GB surf skulle ingå. Jag är i Frankrike och har köpt men det fungerar inte. Är det jag som får ta kostnaden för att ha dataroaming påslaget? Tydligen behövs det vara påslaget. Peter

 9. Uta Kubisch 4 år sedan

  Hej! Jag tecknade vecka Europa igår och har samma problem – det fungerar inte! Jag har aktiverat dataroaming och gått ner från 4G till 3G men har ingen internetkontakt alls.

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Uta! Jag rekommenderar dig att kontakta vår support för hjälp med detta! /Emelie

 10. Jens Evensen 4 år sedan

  Är i Danmark. Telia kundtjänst sa att jag kan surfa som vanligt på mitt mobilabonnemang men -ingen surf. Roaming i min iPhone är på! Behöver surfen då i jobbet. Köpte nu ”Vecka Europa” Fortfarande ingen surf. Snälla..! Vad är fel?
  Hälsningar Jens

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej!
   Det låter märkligt att det inte fungerar för dig när du har roaming påslagen i din telefon. Du ska kunna surfa som vanligt i Danmark om du har ett abonnemang hos oss. Jag rekommenderar dig att börja med att starta om din telefon. Om det fortsatt inte fungerar vore det kanon om du kan återkomma till vår support här: https://www.telia.se/privat/kontakt?intcmp=mp_kontakta-oss#/mobiltelefoni/teknisk-support
   /Millie

 11. Phillip 4 år sedan

  Tjena! Många besvikna i denna kommentarstråd. Jag var just på jobbresa i Thailand i tre vcekor! Jag aktiverade vecka världen. Förbannat bra tjänst måste jag säga! Var ute i obyggden och kunde surfa, ringa videosamtal och streama musik utan problem! Upplever inga problem, jag var mycket aktiv på telefonen och ändå räckte 1gb surf gott och väl!

  kkan inte annat än att starktvrekomendera tjänsten. Mycket kostnadseffektivt!

  /Phillip

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hallå Philip! Härligt att höra att det har fungerat så bra för dig, det är exakt så som du beskriver det som är vår tanke med tjänsten 🙂 /Anna

 12. Camilla Dal 4 år sedan

  Hej! är i Somerset nära Bristol. Köpt semestervecka Europa, har dataroaming på, har startat om telefonen, ingen service, står det. Har kontantkortstelefon. fått bekräftat via sms att jag köpt veckan, men även fått sms som tipsar mig om att köpa det jag redan köpt. Min bror som har ett annat abonnemang hos annan operatör kan ringa med sin mobil. Vill kunna ringa. Vad kan vara fel?

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Camilla!
   Självklart ska du kunna ringa med telefonen även utomlands. Har du möjlighet att återkomma med ditt mobilnummer till oss via vår sida på Facebook? Du hittar sidan på https://www.facebook.com/telia så ska vi försöka hjälpa dig att lösa detta.
   Ha det gott! //Linda

 13. Mats 4 år sedan

  Fungerar utland surf vecka om man har refillkort/surf ?

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Mats! Laddning med surf fungerar inte i utlandet. Den laddning som fungerar, beroende på var du ska åka, är Ladda Enkel. /Emelie

 14. Hans 4 år sedan

  avslutas semestervecka världen automatiskt efter 7 dagar och sedan fortsätter det vanliga abonnemanget? Om det fungerar så får man då ett meddelande att det har avslutats?

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej! Bra fråga.

   Vecka Världen avslutas efter 7 dagar och du får ett SMS när tjänsten avslutas. 🙂

   Ha det bra! //Lisen

 15. Wenche 4 år sedan

  Var på kanarieöarna och debiterades surfavgifter trots att jag bara använde mobilen på hotellets wi-fi. Är det rätt?

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hejsan Wenche! Detta låter inte alls rätt om du bara använt dig utav WiFi. Kontakta oss på 90200 så kan vi hjälpa dig vidare och kontrollera vad det beror på. // Pierre