Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Varför Sverige är en grogrund för digital innovation

5 år sedan

Lyssnar du på Spotify, spelar du Minecraft eller för du över pengar med iZettle? I så fall har du tagit del av några av de svenska internetsuccéerna. Men vad ligger bakom de här framgångssagorna, och vad krävs egentligen för att skapa en tjänst som används av miljontals människor världen över?

För många av oss har det blivit en naturlig del av vardagen att strömma musik på Spotify, spela Candy Crush när bussen är sen eller betala torghandlaren med hjälp av iZettle. Bakom de här innovationerna står svenska entreprenörer vars idéer har möjliggjorts av en god digital infrastruktur som Telia, som en av de ledande aktörerna, har varit med och byggt upp. Bara de senaste tre åren har företaget investerat 15 miljarder kronor i den svenska telekominfrastrukturen.

– Sverige är ett av världens mest uppkopplande länder, och uppkoppling är en förutsättning för digital innovation. Det här är en av förklaringarna till varför vi har så många digitala entreprenörer och framgångsrika internetföretag, och det är därför så många tjänster som vi knappt kan leva utan idag kommer ifrån Sverige, säger Kennet Rådne, strategichef på Telia.

Läs om Telias olika mobilabonnemang här

En bra idé, en bra uppkoppling och hårt arbete

Sverige är världens tredje mest uppkopplade land, endast slaget av Danmark och Sydkorea. Det här kan man läsa om i en rapport från 2014 av organisationen International Telecommunication Union (ITU). Mätningen gjordes första gången 2009 och Sverige har legat i topp varje år sen dess.

– Om du har tillgång till internet har du tillgång till en obegränsad värld av möjligheter. Det enda som krävs idag för att lyckas är en bra idé, en bra uppkoppling och hårt arbete. Förutsättningarna för nästa internetsuccé finns på plats, och att det går har Spotify, Candy Crush, Minecraft, Swish och iZettle redan bevisat, fortsätter Kennet Rådne.

Läs om Telias bredbandsabonnemang här

När det gäller att koppla upp det svenska folket har Telia haft, och har, en viktig roll. Sverige var ett av de första länderna att i stor skala göra internet tillgängligt för allmänheten, och under 1990-talet inleddes vad som bara kan beskrivas som en ny industriell revolution. Men den här revolutionen drevs inte av väv- och ångmaskiner, utan av ettor och nollor. Den digitala världen var här.

Uppkopplingen fortsätter

Telia har ända från början varit en drivande kraft när det gäller att koppla upp Sverige och ge människor tillgång till internet. Redan nu erbjuder 3G- och 4G-näten 99 procent befolkningstäckning. Under året ska dessa nät täcka cirka 90 procent landets yta. Då är det värt att minnas att Sverige är Europas femte största land till ytan.

Se Telias täckningskarta här

Fem svenska digitala succéer

Spotify startades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon, och med 40 miljoner användare är Spotify idag en av världens mest populära streamingtjänster. Den 10 juni 2015 presenterades ett fördjupat samarbete mellan Spotify och TeliaSonera.

King är den största utvecklaren av spel för Facebook. Mest kända är man för Candy Crush Saga, ett spel med fler än 46 miljoner användare. Bara under 2014 spenderade Candy Crush-spelare över 1 miljard dollar på så kallade ”in-app-purchases”.

Fram till och med oktober 2014 hade Minecraft sålts i 60 miljoner upplagor, och i november samma år meddelade Microsoft att man köper Minecraft för 2,5 miljarder dollar.

Med iZettles app och kortläsare kan småföretagare ta emot kortbetalningar via sina smartphones. Företaget grundades 2010 och är idag verksamt i stora delar av Europa samt Mexiko och Brasilien.

Swish lanserades 2012 och är ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker; Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna.

5 Kommentarer

 1. Kjell Fridlund 5 år sedan

  Ni frågar om jag Lyssnar på Spotify, spelar du Minecraft.
  Nej jag spelar bara grammofon.
  Mvh Kjell
  Vinylsidan.se

 2. Robert 5 år sedan

  Ja hoppsan hejsan vad Felia satsar stort.

  Men här i skogen får vi fortfarande skicka röksignaler om det är ngt brådskande, har jag ork och tur lyckas jag få en Edge koppling när jag klättrat högst upp i björken.
  Ville beställa adsl när vi flyttade hit, men det var Heeelt omöjligt fanns ingen teknik i reläststionen här.

  ÄNDÅ hade grannen på andra sidan lägda ca 247 meter tvärs över från mig Adsl!!!

  Har 2 tankar om varför!
  1, grannen skaffat en förlängings sladd och var uppkopplad hos mamman i Ume(5mil)
  2, Fanns absolut inget intresse att få en privat adsl kund till, den inkomsten jag bidragit med täcker inte ens Itteknikerns lön för att aktivera ett abbonbenang

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Robert! Det kan vara så att grannens bostad är kopplad till en annan telestation än vad din bostad är eller att det inte finns några lediga portar på stationen. Via denna länk kan du söka på din adress och se vilka möjligheter som finns för din bostad: http://bit.ly/1NxgwOT //Nicklas

 3. Andreas 4 år sedan

  Ja sverige är fantastiskt, större delen av tv utbudet är år 2016 fortfarande lågupplöst, och dessutom tar Telia extra betalt för att få en liten del av dessa i högre upplösning. Man ska alltså betala 2 gånger för samma kanal för att titta på tv som den bör vara år 2016.

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Andreas!

   Jag bemöter gärna din fråga, men är lite osäker på vad du menar. När betalar du två gånger? Utveckla gärna lite så ska vi se om jag har något svar till dig. //Anna