Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Blir kinesiska Huawei den nya utmanaren?

5 år sedan

Det är lätt att känna sig tjatig, men även i april var det iPhone och Samsung som dominerade smartphonetoppen. Frågan är om kinesiska Huawei P8 som är ute på förköp, kan skaka om i listan. I Norge gick P7:an in på TeliaSonera-bolaget Netcoms topplista i april. Det är första gången en Huawei kvalar in. Men i övrigt är det Samsung och iPhone som dominerar även i Norge.

Här hemma ligger iPhone 6 kvar på tronen, tätt följd av Samsung Galaxy Ace 4 och iPhone 5s. De nya Samsung-modellerna som släpptes förra månaden, Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge landade femma och sexa på listan. Lite förvånande med tanke på det enorma intresset för förköpet som vi såg. Däremot klättrade Samsung Galaxy Ace 4 upp från plats 5 till plats 2. Bra start för en nykomling. Föll gjorde däremot iPhone 6 Plus, från en sjätteplacering till plats nio på listan.

Huawei P8 är nu ute för förköp, vi får se om den får samma positiva mottagande här som i Norge. Designen är elegant i metall med full HD-skärm som ger en härlig premiumkänsla. Det är helt klart mycket prestanda för pengarna.

En mobil som skiljer sig från mängden är LG G4 som också är ute på förköp. Här satsar man på exklusiv design, nätta former och äkta läder. Under den eleganta ytan döljer sig en monstermaskin i hårdvara.

Nu har du också chanson att bli först med nya vattentäta Sony Xperia Z3+ som är ute på förköp. En vattentät mobil för sommarens strandhäng. Xperia tål att ligga på 1,5 meters djup i 30 minuter. Men glöm inte torka den innan du laddar den efter doppet!

Huawei P8 släpps den 29 maj och LG G4 den 4 juni och Sony Xperia Z3+ den 29 maj. Det ser ut att bli en het mobilsommar!

Förra månaden var första gången som alla mobiler i listan hade stöd för 4G. Så ser det ut även i april. Det visar att svenskarna vill ha de senaste modellerna av smarta mobiler och tillgång till snabbt bredband. Enligt en rapport från PTS ökade antalet mobilabonnemang med 4G-tjänster från 1,5 miljoner år 2013 till 4 miljoner år 2014. Det är en ökning på 2,5 miljoner abonnemang. Och trenden lär fortsätta i takt med att det mobila nätet byggs ut.

Om Smartphonetoppen Varje månad sammanställer Telia Smartphonetoppen, en lista över de tio mest sålda smarta mobilerna i Telias kundtjänst, på nätet, och i våra fysiska butiker. Eftersom vi är en stor återförsäljare av den här typen av mobiltelefoner så ger det en fingervisning om vilka smartphones som är populärast bland svenskarna när de köper nya mobiler.

Smartphoneförsäljningen utifrån operativsystem (april):

1. Android (2)

2. iPhone IOS (1)

3. Windows (3)

Smartphonetoppen baserad på april månads försäljning i Telias butiker, kundtjänst och onlineförsäljning (siffran inom parentes är förra månadens placering):

 1. Iphone 64G (1)
 2. Samsung Galaxy Ace 44G (5)
 3. iPhone 5s4G (2)
 4. Samsung Galaxy S54G (3)
 5. Samsung Galaxy S64G (Ny)
 6. Samsung Galaxy S6 Edge4G (Ny)
 7. Sony Xperia Z3 Compact4G (4)
 8. iPhone 5c4G (7)
 9. iPhone 6 Plus4G (6)
 10. Sony Xperia Z34G (9)

2 Kommentarer

 1. Niklas 5 år sedan

  Hej Helena! Du är ju intresserad av samhällsfrågor! Vad har du och Telia för åsikt om http://www.dn.se/ekonomi/teliaavslojare-far-fangelse-i-azerbajdzjan/
  Vänliga hälsningar, Niklas

  1. Helena [Telia] 5 år sedan

   Hej Niklas!
   Det är en mycket svår situation för många kritiska röster i Azerbajdzjan och vi följer händelseutvecklingen i de här länderna noga. Vi vill att alla journalister, var än i världen de arbetar, ska kunna granska företag utan att vara rädda för att de ska råka illa ut. Vi är väldigt tydliga med att vi värnar och står upp för yttrandefriheten genom vår yttrandefrihetspolicy. Den diskuterar vi så fort tillfälle ges med makthavare i Azerbajdzjan och andra länder. Du kan läsa om vår yttrandefrihetspolicy på sidan 76 i
   TeliaSoneras års- och hållbarhetsrapport: http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/2C/00/93/wkr0006.pdf /Vänliga hälsningar Helena