Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Använd rätt uppkoppling – och maxa din upplevelse

5 år sedan

4G är idag den snabbaste teknik som existerar för mobil surf och 99 procent av svenskarna har tillgång till 4G där de bor. Så varför lägger Telia stora pengar på att bygga ut det gamla 3G-nätet?

Svaret är enkelt: När internet blir en allt större del av vår vardag krävs fler typer av uppkoppling för att täcka alla behov. Svenskarna har aldrig varit lika uppkopplade som nu. Genomsnittssvensken lägger över tre timmar på internet – om dagen.

Och det är inte så konstigt. Aldrig förr har det funnits lika mycket att göra på nätet. Sociala medier har kommit till folkhemmet för att stanna. Förra året använde hela 68 procent av svenskarna Facebook och bland unga tonåringar använder hela 99 procent Youtube, enligt undersökningen Svenskarna och internet.

Förbättrade uppkopplingsmöjligheter
Samtidigt som utbudet på nätet är enormt växer också möjligheterna till uppkoppling lavinartat. Förra året nådde Telia sitt mål att 99 procent av svenskarna ska ha 4G-täckning där de bor, och nu har påbörjas nästa miljardsatsning för att bygga ut 3G, 4G-, fiber- och Wifi-näten.

– Vi är inte nöjda än. Vi ska bygga Sveriges bästa nät, säger Martin Pehrsson, programansvarig för Telias utbyggnad av näten och fortsätter:

– Målet nu är att överallt där du idag kan tala på GSM-nätet ska du kunna surfa med 3G eller 4G. Totalt kommer vi då täcka cirka 90 procent av Sveriges yta.

4G räcker inte
Utbyggnaden innebär att alla Telias GSM-stationer byggs ut med Telias egen 3G och 4G. Just 4G är den snabbaste tekniken vi idag har för att surfa mobilt ­– men även 3G-nätet behöver en upprustning för att användarna ska få en bra upplevelse. Anledningen till det är att det gamla GSM-nätet var ett nät som var byggt för röstsamtal, medan 4G-nätet är byggt enbart för datatrafik. 3G-nätet klarar däremot både tal och data.

– Om du idag ska ringa och din telefon inte hittar något 3G-nät så kommer den lägga sig på GSM-nätet. Och eftersom GSM-nätet inte kan köra dataström när du samtidigt pratar kommer din uppkoppling att brytas en stund. Och vill då till exempel ta fram din onlinebaserade kalender medan du pratar kommer inte det gå, förklarar Martin Pehrsson och tillägger:

– Det problemet kommer dock att vara ett minne blott när 3G-nätet blir utbyggt. 2016 kommer också 4G-nätet att uppgraderas för att klara både data och tal, vilket kommer innebära att kunderna får snabb surf och röstsamtal i samma nät – med ännu bättre kvalitet än idag.

Olika nät för olika behov
Även om 4G är en lysande lösning när det kommer till mobil surf krävs fler typer av uppkoppling för att täcka in de behov som finns idag. Hälften av internetanvändarna spelar onlinespel, 38 procent prenumererar på musik och 14 procent prenumererar på streamade filmtjänster. Gemensamt för alla dessa användare är att de ställer stora krav på bandbredd. Den uppkopplingsform som erbjuder bästa möjliga bandbredd för att möta dessa krav är bredband via fiber, med hastigheter upp till 1 000 Mbit/sekund.

Som ett komplement till de övriga näten, kommer även Telias Wifi-nät få en upprustning under året. De hotspots som Telia har idag ska bli både fler och snabbare.

– Vårt mål är att du ska kunna använda din telefon, surfplatta och dator nästan överallt. Du ska komma åt internet och kunna använda alla tjänster som finns, var du vill, när du vill och hur du vill, säger Martin Pehrsson.

Länktips
Läs mer om Telias miljardsatsning
Hur är täckningen där du bor?