Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Spotify och Telia firar 5 år

6 år sedan

spotify5years-2-580bredd

I år är det fem år sedan Telia och Spotify började samarbeta. Ett samarbete som inte bara gett oss ett nytt sätt att lyssna på musik – utan också helt unika tjänster. Senast i raden av dessa är Spotify Familj – abonnemanget som låter hela familjen lyssna på sin favoritmusik.

Minns du 2008? Det var förmodligen sista året du lyssnade på fysiska cd-skivor eller illegalt nedladdade mp3-filer. För i slutet av samma år lanserades nämligen den då helt nya musiktjänsten Spotify, som skulle komma att skriva om hela musikhistorien. Tjänsten var till en början begränsad till de personer som fått en personlig inbjudan och vid den här tidpunkten var den åtråvärda inbjudningskoden värd en förmögenhet. Men sedan dess har det hänt en del.

Året därpå påbörjades nämligen det exklusiva samarbetet mellan Telia och Spotify. Telias kunder ville kunna ta del av musik på nya sätt och Spotifys kunder ville kunna använda tjänsten, var när och hur de ville. Telia blev därför en bidragande faktor i Spotifys tekniska utveckling när Spotify skulle lanseras på fler tekniska plattformar. 2009 blev Spotify tillgängligt i mobilen och surfplattan och sommaren 2010 fick Telias tv-kunder tillgång till Spotify via sina tv-apparater.

2011 instiftade Spotify och Telia tillsammans ett nytt pris på Grammisgalan. Det nya priset ”Årets innovatör”, som nu delas ut av Spotify och Ifpi ges till en artist som på kreativa, nyskapande och inspirerande sätt interagerar med sin publik och utnyttjar möjligheterna som den digitala revolutionen ger. Första gången gavs priset till Iamamiwhoami, året därpå vann Avicii, därefter Sebastian Ingrosso och i år kammade The Fooo hem priset.

Sedan Telia och Spotify inledde sitt samarbete 2009 har både Spotifys utbud och antalet användare ökat lavinartat. Januari 2012 nådde Spotify 3 miljoner betalande medlemmar, och idag har siffran växt till 12.5 miljoner. Idag finns Spotify i över 58 länder, med mer än 50 miljoner användare totalt. Och samtidigt är utbudet större än någonsin. I Spotifys enorma utbud finns idag över 30 miljoner låtar.

Under den här tiden har Spotify också blivit en naturlig del av mångas vardag, det har dykt upp en och annan superhit. De två mest spelade låtarna på Spotify är Avicii – Wake me up och Imagine Dragons – Radioactive medan låten som har flest lyssningar på ett dygn är Daft Punks megahit Get Lucky.

Just nu är samarbetet också mer aktuellt än någonsin. Telia och Spotify har tillsammans tagit fram Spotify Familj, en unik tjänst för Teliakunder som fungerar precis som Spotify Premium, men med en stor skillnad – upp till fem användare kan använda samma konto. Spotify familj kostar 199 kronor i månaden och kan beställas här.

De mest spelade låtarna senaste fem åren globalt

2013: Macklemore & Ryan Lewis – Can’t Hold Us

2012: Gotye feat. Kimbra – Somebody that I used to know

2011: Foster The People – Pumped Up Kicks

2010: Lady Gaga – Telephone

2009: Black Eyed Peas – I Gotta Feeling

Vilken av topplåtarna är din favorit? Vilken är din favorit 2014? Kommentera gärna här på bloggen!

Länktips

6 Kommentarer

 1. Stefan Tingström 6 år sedan

  Hej ! Vet ej hur ni menar med detta? Kostar det ? Finns inga priser ? Jag har Spotify som jag en gång fick av er gratis DOCK får jag reklam då o då i min Spotify,men inget jag bryr mig om o jag lyssnar ja jag vet ej men ej så ofta!
  Men här vet jag inte vad som menas ?

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej! Spotify Premium kostar 99 kr/månad. Du kan läsa mer om Spotify på vår hemsida, http://www.telia.se/spotify
   /Annica

 2. Stefan Pihl 6 år sedan

  Hej

  Har varje användare egna spellistor eller delar alla på samma?

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Stefan! Varje användare har sina egna spellistor, men du har möjlighet att dela med dig av dina spellistor om du vill.
   /Annica

 3. Magnus 4 år sedan

  Hej, jag har Spotify Familj via Telia för 199.-/mån vilket ger 5x Premiumkonto. Nu erbjuder Spotify sitt Family för 149.-/mån upp till 6x Premiumkonto, kommer samarbetet mellan Telia o Spotify att innebära att Telia harmoniserar priset eller behöver man avsluta abonnemenaget via Telia och teckna direkt med Spotify? Mvh /Magnus

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Magnus! Bra att du uppmärksammar detta! Vi på Telia kommer att följa efter Spotify samt gå ut med information till alla våra kunder inom kort, när vi har mer information om detta. Jag får önska dig en trevlig dag! Med vänliga hälsningar /Fredrik