Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Telia och DreamHack firar 10 år

6 år sedan

dreamhack10år-580bredd

Telia och DreamHack firar nu 10:e året tillsammans. Det var 2005 som Telia första gången drog en fiberkabel till det som numera är världens största LAN-party och en mötesplats för gamers från hela världen.

År 2005 var det runt 6000 personer som besökte Dreamhacks vinterupplaga. Förra året kom det 22 810 besökare till ELMIA-mässan i Jönköping där DreamHack Winter spelas. Det var världsrekord då. Det mesta talar dock för att det rekordet kommer att slås i år.

Intresset för DreamHack och onlinespel har stigit avsevärt under de tio år som Telia varit med. Det finns inga uppgifter om hur många som följde eventen online 2005. Men för att ge lite perspektiv så följde ungefär 200 000 personer över hela världen DreamHack via nätet år 2010. Bara tre år senare så var den siffran uppe i 7,7 miljoner! Samma utveckling ser man när det gäller prispengar och troligtvis så finns det ett samband mellan dem. År 2010 var det 700 000 svenska kronor i prispengar. Tre år senare var den totala prissumman 3,1 miljoner svenska kronor.

En driven spelare vet att det inte är nätkapaciteten som är avgörande när man spelar onlinespel. Det handlar mycket om pingtider. Ju kortare pingtider desto bättre. Telias nät är känt och omtyckt bland gamers – just för att det uppfyller kraven på korta pingtider.

Men även om nätkapaciteten inte är avgörande så har det aldrig varit nån bristvara när ”hacken” har avgjorts. Redan 2007 så kopplade Telia upp vinterhacket i Jönköping med 40 Gbit/s. År 2011 sattes ett officiellt världsrekord när hastighetsmätaren stod på hela 120 Gbit/s. Det var världsrekord då. Nu har det slagits av en annan spelfestival, vilket är något som inte lämnar DreamHack någon ro. Så bli inte förvånade om man tar tillbaka rekordet nästa år.

För dig som inte tänkt ta dig till Jönköping i helgen så finns det möjligheter att följa rapporteringen från DreamHack på nätet. DreamHacks egen sida är ett alternativ. På Twitch-tv och på SVT går det också att se matcher. På Aftonbladets sajt finns DreamHack Winter 2014 guide. För dig som vill följa DreamHack i siffror rekommenderar vi Telia Dashboard.

Vi önskar alla spelare ett riktigt bra DreamHack Winter 2014. I dag den 27:e november startar det. Den 30:e är det över för denna gång.

Länktips

2 Kommentarer

 1. Fröydi Laszlo 6 år sedan

  Hei! Jeg er en mamma til en gutt på 13 år. Han ville gjerne åke til Dreamhack med noen kompiser fra skolen, og siden datorer er deres store hobby så sa jeg ja. Også fordi det stod at dreamhack var 100% drogfritt, og at det passet for alle aldre. Men, hva får jeg se når jeg logger inn på dreamhack´s Utube kanal, og på deres Facebook gruppe? Counterstrike-, for alle aldre. Har dere sett reklamevideoen for deres Counterstrike turnering? Passer det for alle aldre???? Se hele videoen, og les den utfra perspektivet og kunnskapsnivået til en trettenåring. Jeg var kvalm etter 2.5 min. Kompisgjenget sier som så:majoriteten her oppe (over 20000 pers) er inne på counterstrike, det er det som gjelder, det som er greien her. Jeg forstår ikke hvordan dere kan sponsre dette, og jeg skulle ville ha en offentlig forkalring på hvordan dere tenker. Gruppepress og voldsforherligelse, en usunn kombinasjon. Vennlig hilsen Fröydi Laszlo, kristen og pacifist.

  se länk: http://www.youtube.com/user/DreamhackMedia

  1. Lars [Telia] 5 år sedan

   Hej Fröydi

   Tack för ditt inlägg. Jag skriver till dig på svenska och hoppas att det fungerar.

   Först vill jag säga att det gläder mig att du som förälder engagerar dig i vad din son gör på nätet. Det är inte alla föräldrar som mäktar det. Ändå är det minst lika viktigt att se till vad ens barn gör på nätet som det är i verkliga livet. Till syvende och sist är det du som förälder som har det ansvaret.

   När det gäller spel så finns det idag någon som heter PEGI. Det är en ålders- och lämplighetsmärkning av spel. Det är ett pan-europeiskt system och du kan läsa mer om det på http://www.pegi.info/no/

   Dreamhack följer regelsystemet PEGI och som exempel kan vi ta det spel du refererar till – Counterstrike. Det har en åldergräns på 18 år. Det betyder att de som tävlar i Counterstrike på DreamHack måste ha fyllt 18 år – de är alltså myndiga enligt svensk lag. Undantag görs endast om en person av sin vårdnadshavare får skriftligt godkännande att vara med även om han eller hon inte har uppnått 18 års ålder.

   Vi har varit sponsor till Dreamhack under många år och vår uppfattning är att det är ett mycket välskött evenemang som uppskattas av tusentals unga på plats och flera miljoner som följer tävlingarna över nätet.

   Vi ser ständigt över vår sponsringspolicy och vi tar naturligtvis intryck av det som skrivs och sägs. Vi tackar därför för ditt inlägg och tar det med oss när det gäller beslut om framtida sponsringsengagemang, oavsett om det gäller DreamHack eller andra liknande evenemang.

   Med vänlig hälsning // Lars Joelsson, PR och externkommunkation – Telia