Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

24 timmar med iOS 8

5 år sedan

Jimmy och jag var snabba med att uppdatera till iOS 8. Här är våra intryck efter de första 24 timmarna.

iCloud_mini_MBA_iPhone5s_iPhone5c_PRINTPrecis som alla andra satt jag länge och väntade på att uppgraderingen skulle bli klar. Det kändes som evighet men tog lite över tre timmar. Det brukar vara så om man skall vara bland de första, då är det bara till att ha tålamod och vänta.

När installationen var klar så hamnade jag i startläge och fick en kort genomgång av nyheter i iOS 8. Jag fick även göra vissa inställningar innan jag kom i gång.

Något som jag verkligen längtade efter att få testa var kameran och den nya fotoredigeraren. Kameran ger bra mycket bättre bilder nu. Jag fotar katter nästan jämt och har fått hur många suddiga kort som helst. Alltid är det någon katt som rör på sig. Det jag märkte nu med nya kameran är att när man låser fokuseringen så blir det tydligare bilder. Med fotoredigeraren kan du nu manuellt ställa in bland annat exponering och kontraster. Du kan mer eller mindre anpassa ditt kort utefter ditt eget tycke. Du kan också välja bland nio olika filter för att skapa mer intressanta bilder.

En ny app som ligger med i iOS 8 är Hälsa. Appen kan hämta in data från andra appar som rör ditt hälsotillstånd. En sak som jag upptäckte som var riktigt bra är fliken Medicinskt ID. Där får du fylla i om dig själv, om hur du mår, om du har allergier samt nära anhörig (ICE). Detta gör att när din iPhone är låst och någon behöver ringa dina anhöriga utan att låsa upp telefonen så kan de nu göra det genom att klicka på Nödsituation. Där finns nu ett val att du kan välja och öppna Medicinskt ID. Där ifrån kan du alltså ringa din ICE-kontakt. Rätt smidigt ändå.

Dubbelklickar du på hemknappen så kommer nu längst upp en liten rullista med de senaste du har pratat med samt dina favoritkontakter. Ett nytt sätt att enkelt komma åt dina kontakter.

En annan ny funktion som har kommit med iOS 8 är att om du håller på med din iPhone och får ett meddelande (sms eller iMessage) så kommer en liten ruta upp så du enkelt kan välja att svara på en gång eller välja att svara senare. Smidigt sätt att snabbt kunna återkoppla till den som skickat meddelandet. Du kan också välja mellan att prata in ett meddelande istället för att skriva. Detta är ju perfekt om du exempelvis kör bil, när båda händerna är upptagna kan ju röstmeddelande vara ett perfekt komplement.

Är man bland de första att uppgradera får man alltid vara beredd på buggar. Jag har bara haft några få där appar automatiskt stänger av sig direkt så jag inte kommer in i dem. Oftast brukar Apple åtgärda med en uppdatering någon vecka efter lansering av nytt iOS 8, så ha tålamod. Är du osäker och ännu inte har uppdaterat så kan du vänta någon vecka.

Annars måste jag säga att jag är väldigt nöjd med iOS 8. Ser fram mot att få testa det lite mer.

Suzanne

iPhone6_PF_SpGry_5-Up_iOS8-PRINT-2

Som vanligt när jag installerar ett nytt os på min iPhone, så vill jag testa allt det nya på en och samma gång. Ganska snart upptäcker man dock vilka av de nya funktionerna man faktiskt kommer använda mer, och vilka man kanske inte kommer använda alls.

Ganska direkt efter uppdateringen började appuppdateringarna strömma in, plötsligt fanns där ett trettiotal appar som utnyttjade nya funktioner i iOS 8. 1password som nu kan användas direkt via en knapp i Safari, och som dessutom använder Touch ID på iPhone 5s, och snart även i iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Evernote som också får en knapp i Safari för att spara ner webbsidor till appen, och som även har en widget i notiscentret för att snabbt komma åt appens funktioner och flera andra appar som på ett eller annat sätt drar nytta av uppdateringen till iOS 8.

En av nyheterna i iOS 8 var möjligheten att lägga till tredjepartstangentbord, och redan de första timmarna efter uppdateringen dök det upp en handfull nya tangentbord att testa.
De flesta har dock inte stöd för svenska språket än. Tangentbordet Fleksy har dock stöd för ett fyrtiotal språk, bl.a. svenska, från start. Fleksy påstår sig vara världens snabbaste tangentbord, och när man väl vant sig vid det lite annorlunda upplägget är det definitivt snabbare, men det tar lite tid att lära sig.
Fleksy bygger dels på vanlig inmatning, bokstav för bokstav, och dels på svepningar. Skriv ett ord, svep till höger över tangentbordet för att få ett mellanslag, svep nedåt eller uppåt för att växla mellan ordförslagen, svep åt vänster för att radera. Det känns rent spontant som att Fleksy har en högre tolerans för felslag än Apples inbyggda tangentbord, det blir kort och gott oftare rätt ord trots att du slagit många bokstäver fel på vägen, något som så klart också bäddar för att man kommer kunna skriva snabbare än man är van vid.

Det nya sättet att hantera notiser, där man till exempel kan svara direkt på ett sms från själva notisen, är något som jag upplever som otroligt smidigt. Bara att slippa lämna appen man är inne i bara för att slänga iväg ett snabbt svar är något man inte visste att man saknat förrän möjligheten finns.

Något som jag fullkomligen älskar är möjligheten att använda en viss apps funktion inuti en annan. Jag nämnde 1password som hastigast tidigare. 1password har alltid varit en kompetent lösenordshanterare, dels för att skapa unika säkra lösenord för alla typer av inloggningar, men även för att slippa hålla reda på alla sina olika lösenord. Nu kan man också använda den direkt i andra appar, exempelvis Safari.
När du surfar in på en webbsida med en inloggning du sparat i 1password klickar du bara på delningsknappen längst ner (en fyrkant med en pil igenom), och väljer 1password och loggar in. 1password känner vilken sajt du vill logga in på och presenterar inloggningsuppgifterna för denna. Klicka på dessa och ditt användarnamn och lösen fylls automatiskt i.
Det bästa med det här är att man endast behöver lägga inloggningen till 1password på minnet och ha unika och svårknäckta lösenord till alla andra tjänster. Att man dessutom slipper växla mellan olika appar för att plocka fram informationen är så klart ett stort plus.
Två andra appar jag använder i stor utsträckning och som blivit avsevärt mycket bättre i och med uppdateringen till iOS 8 är Evernote och Pocket. Evernote använder jag till alla typer av texter som jag vill spara och enkelt kunna hitta tillbaka till, vare sig det är ett blogginlägg som detta, eller ett recept jag hittat på en matblogg. Pocket använder jag för att spara ner texter från olika sajter och som jag vill läsa vid ett senare tillfälle, till exempel längre blogginlägg eller djuplodande journalistiska texter. Dessa två appar har fått likadana knappar som 1password för att direkt från Safari kunna spara ner webbsidor.

Så här dryga dygnet efter att min iPhone 5s blivit uppdaterad är det ovanstående nyheter som jag använder mest, men kanske kommer jag inom kort använda andra nyheter i mycket större utsträckning.

Jimmy

Har du uppdaterat ännu? Vilka nyheter gillar du mest?

11 Kommentarer

 1. Bo Håkansson 5 år sedan

  Handoff där du kan jobba/skriva/läsa i ex iPad och fortsätta i iPhone eller datan.
  Möjligheten om man har wifi att kunna svara/ringa i datan eller iPad om din iPhone finns i närheten. Menyn högst upp på skärmen vid två tryck på hemknappen som du skriver om – men man får även alternativen – telefon eller meddelande.

 2. Jonas Mix 5 år sedan

  När funkar telias app igen då med iOS8?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 5 år sedan

   @Jonas Mix Telia har skickat in uppgradering och inväntar att Apple skall uppgradera den i Apple Store. Genom att det är ett nytt iOS så brukar det ta lite längre tid än vanligt då det är så många appar som skall godkännas. Men det är på väg 😉 /Suzanne

 3. Kelly 5 år sedan

  Tack för infon!
  Vilken modell gjordes uppgradering på?
  Och blir det tungare/trögare som alla påstås vara??

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 5 år sedan

   @Kelly Vi hade båda iPhone 5s. Ja, ju äldre iPhone desto långsammare processor, därav kan det upplevas trögare för de som exempelvis har en iPhone 4s. /Suzanne

   1. Kelly 5 år sedan

    alltså….iPad 2 är inte att rekommendera, eller hur??
    och iPhone 5 är på gränsen??

    1. Suzanne [Smartare Vardag] 5 år sedan

     @Kelly iPad 2 skulle jag vänta med. iPhone 5 skall funka dock 😉 /Suzanne

     1. Kelly 5 år sedan

      Tack!
      ^___________^

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Anette!
   Vi har inte fått in något input på att det skall vara ändrat när man vill göra en printscreen på sin iPhone. Du skall fortfarande kunna göra printscreen genom att klicka på av/på-knappen samtidigt som du klickar på home-knappen. Annars rekommenderar jag att du går in till närmsta Teliabutik, så kan vi hjälpa dig på plats! Trevlig kväll! //Fredrik

 4. Lewis Deliso 4 år sedan

  As a Newbie, I am continuously browsing online for articles that can help me. Thank you