Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Nyheterna i iOS 8

6 år sedan

Nu på onsdag släpps iOS 8, Apples senaste version av operativsystemet för bl.a. iPhone och iPad, vilket är fullspäckat av nyheter. Nedan listar vi några av de många nyheterna i iOS 8. Innan du uppdaterar din enhet kan det vara en god idé att läsa igenom vår guide för hur du förbereder din enhet för en så smidig uppdateringsprocess som möjligt.

Notiser
Notiserna får förbättringar, bl.a. i form av snabbinteraktioner. Det innebär att du exempelvis kan svara på sms och dylikt direkt från notisen utan att behöva öppna själva appen som notisen kommer ifrån. När du får ett sms drar du helt enkelt nedåt på den och får då upp en textruta och ett tangentbord där du snabbt och enkelt skriver och skickar ett svar. Du får också direkt möjligheten att skicka ett ljudmeddelande. När du gör likadant med ett mail får du alternativen att markera som läst eller arkivera.

Kameran
Tidigare har vi inte haft möjlighet att låsa exponering och fokus på separata punkter, men det blir nu möjligt i och med iOS 8. Kameran i iOS 8 får också självutlösningstimer. Timern kan ställas in på 3 eller 10 sekunder och kameran tar sedan en sekvens på tio bilder.

Mail
Även mailappen har fått förbättringar. Bland annat kan man nu minimera det mail man håller på att skriva, för att snabbt och enkelt kunna öppna ett annat mail, exempelvis om man vill hitta information i ett äldre mail.

Meddelanden
I meddelandeappen kommer vi kunna namnge gruppkonversationer, och också kunna ställa in att vi inte vill bli störda i en särskild grupp. Vi kommer också kunna lämna gruppkonversationer. Vi kommer också kunna skicka snabba ljudmeddelanden och video direkt från appen utan att behöva spela in dem i förväg. Man kan också enkelt skicka sin nuvarande plats, eller dela sin platsinfo under en timme, tills slutet av dagen, eller tills du själv stänger av det.

Tredjepartstangentbord
När Apple först presenterade iOS 8 var en av de stora nyheterna att man nu skulle kunna byta ut Apples eget tangentbord mot tredjepartsutvecklares dito. Det innebär att vi istället kan få tangentbord som passar vårt användande bättre och har fler funktioner än det vanliga tangentbordet.

Familjedelning
Familjedelning innebär att det blir lättare att dela kalendrar, och bilder med familjemedlemmar. Det kommer också innebära att man kan dela inköpta appar inom familjens flera Apple-ID:s. Familjens barn kan då exempelvis inte köpa appar på egen hand. Istället skickas en förfrågan till en förälder om att barnet vill köpa en särskild app, och denne får agera utifrån det.

Batteriförbrukning
En nyhet i iOS 8 är möjligheten att se hur mycket batteri enskilda appar har använt. Det medför att det blir lättare att upptäcka batteritjuvar.

Hälsa
Hälsa är en ny app som kommer i iOS 8 vilket ska fungera som ett slags nav för olika typer av hälsoinformation som samlas in dels från M7-chippet, dels från diverse tillbehör som exempelvis armband och dylikt.

Anteckningar
I appen för anteckningar kommer nu möjligheten att formatera text och att lägga in bilder. Facetime Facetime får nu en samtal väntar-funktion, precis som vanliga samtal. Ja, det är några av nyheterna i iOS 8. Vilka nyheter ser du mest fram emot?

44 Kommentarer

 1. Stina 6 år sedan

  Familjedelningen ser jag fram imorgon!!

 2. Stefan 6 år sedan

  Ser fram emot att använda jobbmobil i den nya appen

 3. Ann Ahlberg 6 år sedan

  Det vore fint med en app där man kan fotografera sin avföring och få en diagnos – så slipper man gå till doktorn. Man skulle kunna ladda upp sin avföringsbild och jämföra med andras. En slags Facebook för bajskorvar.

 4. Ossmo Vallo 6 år sedan

  Alla de nya meddelandefunktionerna, har ju funnits i appar som tex. WhatsApp i flera år.Ska bli bra att kunna använda allt i en och samma meddelandeklient.

  Att kunna hoppa mellan mail blir skönt

  Hälsoapparna blir intressanta..

 5. Isabell 6 år sedan

  Siri på svenska- förbättring?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Isabell än har vi inte fått bekräftat att Siri kommer prata svenska. Självklart ser jag fram mot den dagen 😉 /Suzanne

 6. Fredrik 6 år sedan

  Verkar vara ett bra OS, men va trist att inte landskapsvyn även är implementerad i 4,7″-modellen!

 7. Staffan Jönér 6 år sedan

  Ger iOS 8 tillgång till G4 eller måste man vänta till iPhone 6?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Staffan om du menar 4G så beror det på vad du har för mobil idag. iOS8 har inte något med det och göra utan det har med hårdvaran. Så har du inte någon 4G-telefon idag så får du vänta till iPhone 6 😉 /Suzanne

   1. Tomas Persson 6 år sedan

    Hoppas vi slipper vänta lika länge som med Iphone5 som Telia påstod skulle kunna använda 4G. Den utlovade uppdateringen av Telia-masterna väntar vi fortfarande på.

    1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

     @Tomas Persson tyvärr var det även uppdatering i hårdvaran i iPhone 5 så det kommer aldrig funka med 4G på den. Det är endast iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 och iPhone 6 Plus som kommer funka med 4G /Suzanne

     1. Eva Sa 6 år sedan

      Jodå, iPhone 5 har 4G, men endast på det minst utbyggda bandet. Bara användbart i citykärnor, med vissa operatörer. Så i praktiken mycket liten betydelse.

     2. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

      @Eva Sa, det stämmer att iPhone 5 har 4G dock inte de banden som vi stödjer. För att 4G skall funka med Telia är det iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 och iPhone 6 Plus som gäller /Suzanne

     3. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

      @Tomas Persson Hej förlåt att jag har dröjt med svar men jag ville dubbelkolla med Telia. Apple har i nya iOS8 lagt till möjligheten att slå på och av 4G i alla iPhone 5 (5s, 5c) och iPhone 6 (6, 6 Plus)-modeller. Det gäller även den första generationen iPhone 5 som Telia sålt. Men den modellen av iPhone 5 stödjer endast 4G på frekvensbandet 1800 Mhz. Telias 4G-nät använder huvudsakligen frekvensbanden 800 mhz och 2600 mhz. Telia har nu påbörjat viss utbyggnad av 4G-nätet på frekvensbandet 1800 MHz-bandet för att förstärka kapaciteten och täckningen på vissa platser runt om i landet. Men det är i dagsläget ytterst sporadiskt. /Suzanne

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Göran Ekeroth Tack för tipset!, har alldeles glömt bort det! /Suzanne

 8. Lasse 6 år sedan

  Siri gärna på Svenska.
  Meddelande och mailförbättringar är bra.

 9. Emil 6 år sedan

  Fint Apple. Allting eller åtminstone mycket av det har jag sett hos Android i 2 år eller mer.

  Däremot är jag beredd att ge Apple, att de ofta sätter en fin touch på sina lösningar oavsett om innovationen redan är överstökad.

 10. Tomas Persson 6 år sedan

  Kommer Telia att aktivera WiFi-calling?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Tomas Persson Vi ser över den lösningen men har ännu inte tagit ställning till om eller när den kommer funka i Telias nät. /Suzanne

 11. Richard 6 år sedan

  Kommer man behöva byta sim kort (nano sim) när man byter från iPhone 5 till 6 för att 4G skall fungera?

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Richard!
   Om du använder dig av en iPhone 5 idag så har du redan ett nanosimkort som stöds i nya iPhone 6, så du behöver inte byta simkort i samband med att du byter till iPhone 6.
   //Fredrik

 12. Lasse Strömberg 6 år sedan

  Hej! Går denna uppdatering att göra på en så gammal modell som IP 4?
  Eller har den för dålig processor.

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Lasse!
   iOS 8 kommer finnas tillgängligt för alla iPhone-modeller ner till iPhone 4S och kommer inte att finnas tillgänglig för iPhone 4 tyvärr.

   Du får ha en trevlig dag!
   //Fredrik

 13. Jean Paul 6 år sedan

  Hej!
  Vad kommer iphone 6 att kosta med abonnemang hos er? Kommer Telia att sälja iwatch när den kommer nästa år?

  //Jean Paul

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Jean Paul Än har vi inte någon information kring priserna och lanseringserbjudanden. Vi får återkomma om det. När det gäller Apple Watch så vet vi inte än om vi kommer sälja den eller inte 😉 Den kommer ju inte förrän i början av nästa år. /Suzanne

   1. Jean Paul Lémartine 6 år sedan

    Salut!
    Okey, förstår…

    Jag har en bindningstid till maj nästa år på min Iphone 5, hur gör jag för att kunna köpa en Iphone 6? Kan jag använda mig av nuvarande abonnemang eller måste jag ta ett nytt abonnemang vid ett ev köp?

    //Jean Paul

    1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

     @Jean Paul Lèmartine Du kan köpa en kontant och hämta den i butik eller betala postförskott. Du kan också avbetala genom att skaffa en mobilanslutning. /Suzanne

 14. Marcus Wedman 6 år sedan

  Vilken tid kommer de då? 🙂

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Marcus Wedman uppdaterings iOS 8 kommer säkerligen inte förrän ikväll, runt kl 19.00 svensk tid. Vi kommer meddela när vi märker att den rullas ut 😉 /Suzanne

 15. Marianne 6 år sedan

  Ännu ingen uppdatering!?!?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Marianne uppdateringen kommer säkerligen inte förrän vid 19 ikväll, svensk tid. Vi kommer meddela när den är i gång 😉 /Suzanne

 16. Jessica Rosell 6 år sedan

  hej!
  jag kan inte uppgradera min telefon – för lite utrymme… hur ska jag kunna få mer?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Jessica Rosell Har du kollat vad det är för något som tar utrymme i din iPhone? Inställningar > Allmänt > Användning > Lagring > Hantering lagring
   Oftast kan det vara Bilder och Kamera som tar plats. Bilderna säkerhetskopierar jag till både Dropbox och till iCloud. Då kan jag rensa en del och jag brukar även städa bort en del onödiga appar som ligger kvar och skräpar. Det gör att jag får ner en hel del utrymme. Även om du raderar en app så att den försvinner från din iPhone så finns den kvar kopplat till ditt Apple-ID så du kan när du vill ladda ner den. Dock om det är en app med massa data i, kan datan i sig försvinna om du inte har säkerhetskopierat den. Lycka till /Suzanne

 17. Cecilia 6 år sedan

  Familjedelning… Barn över 13 år handlar appar utan att man behöver godkännande! Hur kan man hantera det utan att ta bort familjedelning?? Det står på Apples hemsida att för barn mellan 13-17* ska man kunna aktivera fråga om köp. Där * betyder i VISSA länder – är Sverige alltså ett sånt land där den funktionen inte finns?

  1. Suzanne [Smartare Vardag] 6 år sedan

   @Cecilia Om jag har förstått det rätt kan du själv välja om barn över 13 år får handla fritt eller med ditt godkännande. Nu har jag inte själv något barn och kan inte testa. Men jag antar du går på inställningar – iCloud – Familj och sedan på den familjemedlemmen som du vill redigera. Har inte hittat någonstans om att vi i Sverige inte skall ha den funktionen. /Suzanne

 18. Carina Andersson 6 år sedan

  Det funkar inte att dra neråt när jag får meddelande? Det ska ju gå att dra ner och då skulle ett tangentbord komma upp och man skulle kunna svara utan att öppna appen?

  Hur aktiverar jag detta så det fungerar?

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Carina!
   Kontrollera så att meddelanden är aktiverat och vilken inställning som är aktiv för meddelanden under ”inställningar” och ”notiser”. För supportfrågor kan jag rekommendera vår chatt på http://www.telia.se/privat/kontakt/chat för att få snabbare hjälp.
   /Henrik

 19. Veronica Gudmunds 6 år sedan

  Hur kommer det sig att efter uppdateringen så slutade wi-fi fungera helt för mig? Har en iphone 4s köpt via telia…hur jag än försöker kontrollera inställningar, om jag gjort ngt fel så fungerar det inte… göra omstarter mm så hjälper det inte…fler som har sådanna problem? Knappen är helt grå och går inte att ”dra”…(aktivera).

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Veronica!
   Testa att nollställa nätverksinställningarna i din iPhone. Du går in på inställningar > allmänt > nollställ > nollställ nätverksinställningar.

   Fungerar det fortfarande inte rekommenderar jag att du gör en fabriksåterställning av din telefon. Tänk på att göra en säkerhetskopia innan du påbörjar fabriksåterställningen.

   Har du frågor eller behöver hjälp kan du ta kontakt med vår iPhonesupport via chatt eller telefon. Du hittar kontaktvägar här: http://www.telia.se/kontakt

   Ha en trevlig helg!
   /Matilda

 20. Inger Magnuson 5 år sedan

  Ser fram emot att kunna använda appen hälsa för att kolla hur många steg och gångdistans jag gör.

 21. Camilla 5 år sedan

  Jag har en iPhone 5 c och såg i Telia butiken att det fan finger kod på den hur får jag ner en sådan på min mobil?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Camilla!
   Tyvärr så har inte iPhone 5C den funktionen med fingeravläsning (Touch ID), utan det är enbart iPhone 5S, 6 & 6+ som har det i dagsläget. //Fredrik