Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Var fjärde svensk e-handlar i mobilen – gör du?

6 år sedan

Att e-handla i mobilen blir alltmer populärt bland oss svenskar. Bara under förra året hade mer än en fjärdedel av befolkningen någon gång handlat på nätet i mobilen. Faktum är att fler än 700 000 nya konsumenter började näthandla i mobilen det året. Eftersom den mobila digitaliseringen med alltfler uppkopplade smartphones och plattor inte visar tecken på avmattning så misstänker att jag att den trenden fortsätter och snarare kommer intensifieras. Att allt fler företag väljer att satsa på mobil e-handel förstärker trenden ytterligare

Varför mobilen?

Men varför blir det allt vanligare att näthandla i mobilen? När jag läser DIBS årliga e-handelsrapport för 2013 så verkar drivkrafterna vara i mångt och mycket samma som för andra internettjänster i mobilen: det är enkelt och vi kan göra det när vi är i rörelse – på väg någonstans. Fler köper också appar. Populäraste produkterna är inte helt otippat media som musik och film samt kläder och skor. Det är också den kategori som växt snabbast. Resor är också något vi gillar att köpa i mobilen, allt från lokal kollektivtrafik till flygresor över hela världen.

Betalsätt

Det finns idag flera sätt att betala för sina köp i mobilen som t.ex. den klassiska sms-biljetten och kontokort. Men det finns också nya mobila betaltjänster som WyWallet, en mobil plånbok som vi äger tillsammans de andra svenska mobiloperatörerna. Fördelen med att näthandla i mobilen och med en mobil plånbok är att man slipper fippla med kort och kortnummer varje gång man ska göra ett köp. Du anger WyWallet som betalsätt på webbplatsen när du ska köpa din vara eller tjänst och bekräftar köpet med en PIN-kod. Klart!

Nu kanske du frågar dig hur många som faktiskt använder en tjänst som WyWallet? Ganska många faktiskt. Just WyWallet har idag 1,3 miljoner aktiva användare och de blir allt fler.

Utbudet

Vilka prylar och tjänster kan man då köpa på nätet med en mobil plånbok? Fler än 1200 företag erbjuder idag WyWallet som betalsätt. Du kan t.ex. ladda på ditt, dina barns eller en kompis kontantkort från Telia. Du kan även köpa innehåll från Aftonbladet och Dagens Industri, tidningar från Situation Stockholms gatusäljare, blommor från Euroflorist och kläder från Zoovillage. Välgörenhet är ett stort område. Förutom att donera pengar till t.ex. Bris eller Barncancerfonden i mobilen så kan man också bli gorilla-fader hos Kolmården.

Ja ni förstår. Det finns ett ganska rikt utbud av produkter och tjänster. Mitt nästa inköp blir rakblad från Bladebox, även om det hade varit roligare med spel från EA… Vad blir ditt?

Klicka här för erbjudanden som du kan ta del av med WyWallet.