Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Sonys nya kompakta – raket på smartphonetoppen

7 år sedan

Varje månad sammanställer Telia Smartphonetoppen, en lista över de tio mest sålda smarta mobilerna i Telias kundtjänst, på nätet, och i våra fysiska butiker. Eftersom vi är en stor återförsäljare av den här typen av mobiltelefoner så ger det en fingervisning om vilka smartphones som är populärast bland svenskarna när de köper nya mobiler.

I januari landade nya Sony Xperia Z1 Compact i butik och har snabbt blivit populär bland både kunder och media. Testarna på landets pryltidningar och vår egen bloggare Bror hyllar Sonys nya lur som erbjuder i stort samma prestanda som sin storebror, Xperia Z1, men har en mindre prislapp. Det är därför inte direkt förvånande att se Xperia Z1 Compact på Smartphonetoppen för februari, men mer imponerande är att den tar sig in direkt på en femteplats på listan. Prisvärda 4G-luren Samsung Galaxy Express 2 fortsätter avancera till en andraplats på listan, följt av trotjänaren Samsung Galaxy S4 på en tredjeplats.

Det är Samsung och Sony som numera tampas om vem som har flest modeller på Smartphonetoppen, även om Apple är obesegrad etta med iPhone 5s. Tack vare Xperia Z1 Compacts intåg på Smartphonetoppen och stabil försäljning av äldre modeller så var Sony den tillverkaren som hade flest modeller på listan i februari. Men det kan komma att ändras.

Förra veckan var jag på plats i Barcelona för Mobile World Congress, världens största mobilmässa. Både Samsung och Sony hade stora ”unpacking”-evenemang på plats där de presenterade nya lurarna Samsung Galaxy S5 och Sony Xperia Z2. Bägge modellerna är fullpackade med smarta funktioner, där man kan säga att Samsung fokuserar mer på hälsa medan Sony lyfter fram ljudkvalitet som viktig egenskap. Bra ljudkvalitet är även något som vi satsar på i vår med nya tekniken HD Voice. Vilka smarta funktioner är viktiga för dig när du tittar på ny smartphone?

Smartphoneförsäljningen utifrån operativsystem:

1. iOS (1)

2. Android (2)

3. Windows Phone (3)

Smartphonetoppen baserad på februari månads försäljning i Telias butiker, kundtjänst och onlineförsäljning (siffran inom parentes är förra månadens placering):¨

1. Apple iPhone 5s4G (1)

2. Samsung Galaxy Express 24G (8)

3. Samsung Galaxy S44G (2)

4. Apple iPhone 5c4G (3)

5. Sony Xperia Z1 Compact4G (Ny)

6. Sony Xperia V4G (7)

7. Samsung Galaxy Young (4)

8. Apple iPhone 4S (5)

9. Sony Xperia E (Ny)*

10. Sony Xperia Z14G (8)

* Nygammal på listan, ramlade ur i december 2013 men är tillbaka i februari.