Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

När kommer det riktiga digitala hemmet?

6 år sedan

En tanke som har slagit mig under årets Mobile World Congress (MWC) är hur lite de stora teknikjättarna har lyft det digitala hemmet. Nu pratar jag om framför allt om helhetslösningar för allt eldrivet hemma. Jag hade önskat mer innovation, mer genomtänkta lösningar mellan olika produkter och integrering av redan befintliga och icke-befintliga tjänster.

För mig handlar det digitala hemmet om uppkoppling, kommunikation och enkelhet. Jag har skrivit lite tidigare om vad jag önskar mig när det gäller digital framtid, men nu tänkte jag på produkter som redan finns, men där det saknas något för att skapa just enkelhet.

Jag vill hävda att det är kommunikation. Tänk om det fanns en molntjänst som kopplade samman alla digitala produkter och tjänster i ditt hem. En tjänst som du kan personifiera och där du med enkelhet får ditt hem att funka precis så som du vill.

Du kommer hem och ”checkar in” via din smartphone. Eftersom det är du så spelas din spellista i högtalarna, lamporna tänds där du går i dina färger. Du sätter på tv:n och där finns spellista med dina tv-program som du gillar och som du vill titta på. När du sätter dig i soffan notifierar tv:n att maten som står i ugnen kommer vara klar om 15 minuter. Din son kommer hem. Det ser du i när dörren öppnas och färgerna på lamporna ändras. Tv:n frågar dig om du vill ändra status till familj då ytterligare en incheckning av känd familjemedlem har gjorts. Du bekräftar.

Nu är maten klar och tv:n försätter sig själv i pausläge. Din smartphone plingar, tvätten är klar i tvättstugan. Du ställer in en påminnelse om att ta hand om den efter middagen. Mjölken tar slut och du skannar det tomma mjölkpaketet mot kylen. I och med detta läggs mjölk till på din inköpslista.

Ja, ni förstår lite hur jag tänker? Det som är intressant är att det redan idag finns många prylar som är gjorda av samma leverantör. Lek med tanken om att man enkelt ska kunna koppla dem samman. Är det inte den slags digitala värld vi kan få? Ett enkelt webbgränssnitt, eller en app som låter dig styra ditt hem. Tar vi Samsung och Sony så har de idag allt från tv-apparater, högtalarsystem, smartphones, surfplattor, kameror, musikspelare osv. När det gäller Samsung så har de även vitvaror till kök och andra produkter för hushållet. Med andra ord finns förutsättningarna och du skulle som sagt kunna styra allt med din smartphone.

Jag skulle vilja se mer av detta på nästa års MWC. Vad vill du se?

One Kommentar

  1. Säkerhet och selfies var hett på Mobile World Congress | Smartare Vardag 6 år sedan

    […] När kommer det riktiga digitala hemmet? […]