Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

2014 är året för 4G

5 år sedan

I år är året då 4G slår igenom på allvar – inte minst tack vare våra storsatsningar på 4G för hela Sverige. Täckningen är bättre än någonsin, allt fler mobiltelefoner stödjer den nya tekniken och det har aldrig tidigare varit så lätt att uppgradera sitt abonnemang. 4G växer så det knakar – och 2014 blir alltså året då det slår igenom på allvar i hela Sverige.

Det har varit på gång länge. Vintern 2012 kom de första 4G-telefonerna till Sverige. Med Samsung Galaxy S II LTE kunde svenskarna göra sig redo för att streama film och ladda ner tunga dokument i hastigheter man tidigare bara kunnat drömma om. Och sedan dess har det gått fort.

Av de tio telefoner som Telia sålde mest av under december månad har åtta stöd för 4G. Under samma period stod trafiken i 4G-nätet för nästan en tredjedel av den totala datatrafiken i mobilnäten.

– Idag har alla stora leverantörer släppt 4G-mobiler och det märks att kunderna vill ta del av den nya tekniken. Tekniken har gått framåt, applikationerna kräver mer och mer. Vi vill kunna tanka ner tunga dokument och strömma tv och därför ökar 4G-användandet nu kraftigt, säger Pelle Lindvall, ansvarig för mobilnäten på Telia.

Och under 2014 ska det bli ännu bättre. Redan idag har mer än åtta miljoner svenskar tillgång till 4G-nätet, men Telia storsatsar på utbyggnaden av 4G och under slutet av året ska nätet vara tillgängligt för 99 procent av den svenska befolkningen.

– 2014 kommer vara året då 4G får genomslag i hela vårt avlånga land. Förutsättningarna för att det ska bli stort är att det finns ett väl utbyggt nät, att det finns mobiler, surfplattor och andra mobilprylar stödjer tekniken, samt att abonnemangen också har stöd för 4G, säger Pelle Lindvall, och fortsätter:

– Idag har de mest populära telefonerna stöd för 4G och 4G ingår i princip i alla våra abonnemang. Så när vi dessutom nu satsar på att förbättra nätet, då kommer Sverige få uppleva 4G på riktigt.

4G-nätet skiljer sig mot 3G-nätet i den meningen att det är ett nät som enbart är till för datatrafik, medan datatrafik och samtal får samsas om utrymmet i 3G-nätet. 4G erbjuder alltså möjligheten till höghastighetssurf, men det utbyggda nätet kommer även göra surfandet bättre för den som fortfarande använder 3G-mobil.

– Även 3G-användarna kommer få en bättre upplevelse. När mycket av den tunga datatrafiken flyttas till 4G-nätet blir det färre användare som ska dela på kapaciteten i 3G-nätet, säger Pelle Lindvall.

Redan nästa år kommer 4G-nätet täcka mer än 90 % av Sveriges geografiska yta. Telia storsatsar även på utbyggnaden av 3G-nätet som även det kommer täcka mer än 90 % av landets yta 2015. I samband med den satsning Telia gör på mobilnäten så moderniseras även hela 2G/GSM-nätet.

 

Kategorier

102 Kommentarer

 1. Lars Blomquist 5 år sedan

  Det vore en bra början om det åtminstone fanns någon som helst täckning på något nät, mobiltelefoni/mobilt bredband, i den centrala delen av västra mälardalen där vi bor. Befintliga täckningskartor är rena bluffen.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Lars! Jag är ledsen att det inte fungerar som du önskar där ni bor. Den täckning som visas på täckningskartan är utomhustäckning och är en datorberäkning. Lokala avvikelser kan förekomma, till exempel bakom berg, i djupa dalar, inomhus eller i källare. Även typ av terminal eller ett stort antal samtidiga användare inom samma område kan bidra till försämrad täckning. Om du inte redan har gjort det så får du gärna anmäla dålig täckning via den här länken. /Ola.

   1. Ingwar Eklund 5 år sedan

    Hej!
    Vem är road av en datorberäknad täckningskarta? Jag bor 18 km bilvägen från Stockholm city på Hasseludden i Nacka. Jag ser i princip stan och Gåshaga på Lidingö men ändå dålig täckning. OK, Telia enda som funkar delvis. Men att täckingen är datorberäknad är en nyhet. Vi vill ha en faktisk täckning! Hur får vi det?

    1. Telia Kundservice 5 år sedan

     Hej Ingwar! Täckningskartan tar hänsyn till så många faktorer som möjligt, men att få en exakt faktisk täckning kräver hänsyn till faktorer som ändras hela tiden: exempelvis väder, antal personer som samtidigt använder mobilnätet på platsen och vilken mobil eller surfplatta man använder. Om du ofta har dålig täckning på en plats kan du anmäla det via den här länken. Även om det inte skulle finnas någon planerad utbyggnad där just när du anmäler så kommer informationen att användas vid framtida nätplanering. /Ola.

   2. Lars Hagelin 5 år sedan

    När jag klagade på dålig täckning här hemma fick jag till svar att ”köp en utomhusantenn och stå under den” Och den skulle jag naturligtvis betala själv.

    1. Telia Kundservice 5 år sedan

     Hej Lars!

     Jag ber om ursäkt för bemötandet du fick vid tidigare kontakt med oss. Vårt mål är givetvis att ha så bra täckning som möjligt på så många platser som möjligt och det är tråkigt att höra att så inte är fallet i ditt område. En riktantenn kan dock vara något som åtgärdar den dåliga täckningen som du upplever. När det gäller riktantenner så är det inget som vi står för utan en kostnad du som kund själv måste stå för.

     /Thomas

 2. Göstha Sjöström 5 år sedan

  Två frågor:
  – När kommer 4G i Nordmaling?
  – Det finns ingen täckning ens på 3G i Radnejaur, 2 mil sydväst om Arjeplog. Närmaste länkmast med 2G är inom synhåll.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Göstha!

   I dagsläget finns det ingen planerad utbyggnad av 4G i Nordmaling, så jag kan tyvärr inte svara på när det kommer att ske.
   Om det är någon specifik plats du önskar att vi ska bygga ut nätet så rekommenderar jag dig att gå in på http://www.telia.se/privat/mobilt/mer-om-mobiltelefoni/tackning-hastighet/ och klicka på ”Dela med dig till oss”. Allt som vi får in via vår hemsida går direkt till
   nätplanerarna som är ansvariga för utbyggnaden av nätet.

   /Thomas

 3. Kerstin Jakobsson 5 år sedan

  Finns många ställen i den här kommunen som fortfarande saknar mobiltäckning i Ovanåkers kommun där folk bor eller har stugor så de finns att förbättra ännu

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Kerstin!

   Om det är på någon speciell plats som du önskar att vi ska bygga ut vårt nät så rekommenderar jag dig att gå in på http://www.telia.se/privat/mobilt/mer-om-mobiltelefoni/tackning-hastighet/ och välja ”Dela med dig till oss”. Allt som vi får in via hemsidan går direkt till nätplanerarna som är ansvariga för utbyggnaden av nätet.

   /Thomas

 4. Filip Magnusson 5 år sedan

  Hej!

  När jag köpte min iphone 5 hos er blev jag upplyst om att Telia åtminstone i någon mån skulle utöka med 4G i 1800 MHz-bandet, och därmed också för iPhone 5 (förutsatt att Apple släpper mjukvara för detta). Är detta fortfarande gällande?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Filip!

   I dagsläget har vi inte någon information om att vi ska utöka med ytterligare ett frekvensband i 4G-nätet. Jag kan inte säga hur det kommer se ut i framtiden, men i dagsläget så har vi inte någon information om detta.

   /Thomas

 5. Kjell Hansson 5 år sedan

  Visst är det bra med 4G utbyggnad i städerna, men jag som tillsammans med ett tusental andra som rymt städerna sommartid samt de som bor på Holmön, Västerbotten har ingen nytta av det. Holmön har fast befolkning, affärsverksamheter, museum, utflyktsmål, aktiv gästhamn, restaurang, mm. Men endast en 2G-mast för alla att dela på och ingen utbyggnad i sikte. Det är otroligt dåligt. Inte undra på att folk går över till Net1.

  1. Michael Matzon 5 år sedan

   Det bor ju iaf ca 5000 invånare i dessa trakter ska man då behöva gå över till Tele2 för att få 4g trodde Telia låg steget före,,,kommer 4g överhuvudtaget till Delsbo/Bjuråker

   1. Telia Kundservice 5 år sedan

    Hej! Vi ser utbyggnadsplaner ett halvår framåt i tiden och under denna period finns det ingen planerad utbyggnad i området. Du kan följa våra utbyggnadsplaner via http://www.telia.se/tackning
    /Annica

 6. Michael Matzon 5 år sedan

  Telia har iaf inte 4G i Delsbo/Bjuråker området,Och det lär inte hända ngt här inom närmsta åren heller. Konstigt att Tele2 har det och funkar klockrent.

 7. Annika Sjödin 5 år sedan

  Hej! Jag har köpt en Samsung Galax S4 av er. Jag har tidigare bott i Helgum Sollefteå och nu bor jag i centrala Sollefteå. Mobilnätet hos er fungerade inte tidigare och jag kan inte skryta att det fungerar helt nu i stan. Bättre fast inte fullt ut. Så min fråga, ska det bli bättre nät och när eller ska jag byta till Tele2 som jag hört fungerar bättre?
  Mvh//Annika

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Annika!

   I dagsläget finns det en utbyggnad planerad på 4G-nätet. Utbyggnaden är beräknad att ske inom en sexmånadersperiod, dock kan den komma att skjutas upp eller tidigareläggas, beroende på om andra utbyggnader försenas.

   /Thomas

 8. Göran Ekdahl 5 år sedan

  Hej!
  Vår familj upplever jag är trogna Telia-kunder men täckningen för mobiltelefonerna har tidigare varit helt OK men det senast 1-2 åren har det drastiskt försämrats. Täckningen varierar från 3-4 staplar till 0 och samtalen bryts. Enligt detta mail och tidigare löften skall allt bli mycket bättre men NÄR.
  Våra adresser är:
  Varnums Boarp 102, 523 99 Hökerum
  Fäxåkersvägen 10 Trönningenäs 432 94 Varberg.
  Vi betalar ju fullt pris vi åxå.
  Med vänlig hälsning

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Göran!

   Av beskrivningen att döma verkar ditt problem bero på ett ökat antal användare i 3G-nätet som gör att 3G-täckningen har blivit sämre för din del. Om antalet användare ökar mycket så minskar täckningsområdet. Detta för att säkra kvalitet för det antal användare som för tillfället är uppkopplad mot basen. Detta innebär att användare som normalt har täckning men ligger i utkanten av täckningsområdet kan bli utan eller får sämre täckning om antalet användare ökar i området. Denna typ av problem försöker vi åtgärda med vår nya storsatsning på mobilnätet. Om du har möjlighet skulle jag rekommendera er att se över möjlighet att skaffa en riktantenn för att rikta mot den närmaste masten.

   /Thomas

   1. Göran Ekdahl 5 år sedan

    Hej!
    Tack för ditt svar. Detta är samma besked som jag fått de otaliga gånger jag påpekat att Telias mobiltjänst stadigt har försämrats men betala får man göra. För vår del betyder det att vi skall betala ytterligare ca 3.000:- per ort för att Telia inte kan uppfylla minimikravet vilket borde vara att det skall gå att tala i telefonen. Det känns som att vi måste byta operatör.

    1. Telia Kundservice 5 år sedan

     Hej Göran!

     Det är väldigt tråkigt att du känner att ett eventuellt byte av operatör kan vara nödvändigt. Jag vill att du ska veta att vi alltid försöker optimera vår utrustning för att täcka in så många av våra abonnenter som möjligt och att vi gör vårt bästa så att så många abonnenter som möjligt ska få en bra upplevelse som möjligt.

     /Thomas

 9. Tony karlsson 5 år sedan

  Om ni ska uppgradera 4g nätet. Då vill jag att det fungerar även i Bohus alldeles utanför Göteborgs gränsen. Hagberg på 105 meters höjd och där är dålig mottagning just nu.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Tony!

   Om det är på någon speciell plats du önskar utbyggnad av nätet rekommenderar jag dig att gå in på http://www.telia.se/privat/mobilt/mer-om-mobiltelefoni/tackning-hastighet/ och klicka på ”Dela med dig till oss”, allt vi får in via vår hemsida går direkt till våra nätplanerare som ansvarar för utbyggnaden av nätet.

   /Thomas

 10. Bengt Lindmark 5 år sedan

  Hej.Någon som förvånad över att Stureplan ligger i täten när det gäller utbyggnaden av 4g. Nästa etapp är väl att bygga ut täkningar längst fjällvägarna( Åre). Det är ju på Viktigast att 08 har 4g i först hand.
  Bengt.

 11. Auge K-back 5 år sedan

  Det vore ju fint, men 3G vore ju en bra början kanske…
  Bor i centrala Kil utanför Karlstad.

 12. Lars-Göran Niemelä 5 år sedan

  Hela Sverige jo tjena
  Är just nu i Pajala en by i Norrbottens län och där har man tur om man får in 3G så hela Sverige men dit räknas kanske inte Pajala och byarna runtom Pajala.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Lars-Göran!

   Vad tråkigt att höra att det inte fungerar som tänkt. Det är tyvärr inte möjligt att täcka alla adresser med fullgod täckning på grund av att de mobila radiovågorna påverkas av en mängd yttre faktorer exempelvis väder- och naturförhållanden eller byggnader. Närheten till en bas behöver inte heller alltid betyda att man har bra täckning eftersom den kan vara riktad åt ett annat håll eller helt enkelt innebära att du befinner dig för nära basen och därigenom under signalen.

   Om du önskar att vi ska bygga ut på någon speciell plats kan du gå in på http://www.telia.se/privat/mobilt/mer-om-mobiltelefoni/tackning-hastighet/ och skicka det direkt till våra nätplanerare som är ansvariga för utbyggnaden av nätet.

   /Thomas

 13. Elvis Presley 5 år sedan

  Se till att det fungerar klock fint gälla fall på stora vägarna som tillex. E4 mellan Örkelljunga-Markaryd tappar siglal flera gånger så man ej kan lyssna på internet radio ens, lite väl dåligt!!!! finns fler ställe runt Skåne Småland som det tappar signal flera gånger när man ute å kör!!!!!

  Men ni är ändå bäst å hålla samtal vid liv när man är ute å kör givet viss används alltid handsfree alltid!!! Har testat flera olika opratörer ni Är BÄST!!!!!!!

 14. Björn Linderö 5 år sedan

  När kommer det ett abonnemang med obegränsad surf ?
  Som 4G är begränsat kan man ju inte kasta ut sitt ålderdomliga ADSL, hur mycket man än vill………

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Björn! Vi har inga uppgifter om eventuella kommande abonnemang att berätta om här på bloggen. För bredband hemma rekommenderar vi anslutning via fiber eller telejacket. /Ola.

 15. Richard Nordgård 5 år sedan

  Hej! Läste i tidningen Skärgården att Telia sökt bygglov för en ny 3G mast på Dalarö. Men det är väl en nny 4G mast dom ska byggas?
  Mvh
  Richard Nordgård
  Dalarö

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Richard! Om det även är 4G som planeras är inget vi kan svara på här på bloggen. Tittar du på täckningskartan och väljer att se planerad utbyggnad finns ännu inget inlagt på Dalarö, men som det står under kartbilden: Planerna utökas kontinuerligt och nya platser tillkommer varje vecka. /Ola.

 16. Ulf Fagerudd 5 år sedan

  Ser ingen nytta med att skaffa ett 4G-abonnemang! Har haft 3G abonnemang, som används på mitt fritidsboende vid Iggön 2,5 mil norrom Gävle. Får leta 3G signal, om jag hittar någon så är det så svagt att det inte är användbart. Får hålla tillgodo med 2G och en hastighet på i bästa fall 250 kbps, räcker inte ens till att köra Spotify utan avbrott. Vi är många som hoppas på en ny mast på Iggön, skulle även vara bra för sjösäkerheten sommartid!

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej! Vi kommer att bygga ut både 3G och 4G-nätet i den storsatsning vi nu gör. Du kan följa våra utbyggnadsplaner via http://www.telia.se/tackning
   /Annica

 17. Henrik 5 år sedan

  Hej, har flera gånger varit på den rekommenderade länken och anmält dålig täckning, men får bara samma svar, att Telia inte planerar någon utbyggnad, så varför hänvisa massa personer till denna sida när ni ändå inte tar våra klagomål på allvar. Jag bot ändå i folkrätt område vid Vänerns södra kant, och inte i norrland. Svagt

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Henrik! Tack för att du och andra går in och anmäler dålig täckning! Även om ni får ett svar att ingen utbyggnad är planerad så tas uppgifterna omhand för kommande planering. I täckningskartan du hittar via den här länken kan du se var det planeras utbyggnad inom de kommande 6 månaderna samt genomförd utbyggnad de senaste 3 månaderna. Planerna utökas kontinuerligt och nya platser tillkommer varje vecka. /Ola.

 18. Roland Ström 5 år sedan

  Telia måste ju ordna med täckningen för vanlig mobiltelefoni först! det finns ju områden i Sverige som inte har täckning för mobilsamtal ens! och det på ganska viktiga platser! t.ex. Vasaloppsvägen mellan Transtrand- Evertsberg, på en sträcka av ca.5 km vid Branäs. Vintertid en starkt trafikerad väg, med bl.a Vasaloppsveckan då det är intensiv trafik! och mycket trafik till och från det största skidområdet i skandinavien! Så Telia.. kom igen!

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Roland! Vi satsar även på att bygga ut 3G-nätet. Våra utbyggnadsplaner kan du följa via http://www.telia.se/tackning
   /Annica

 19. Bruno Johansson 5 år sedan

  Hej!
  Jag håller med Lars. Bor också i Mälardalen på sommaren och täckningen är urusel. Täckningskartorna stämmer inte

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Bruno! Vår täckningskarta visar en uppskattning genom datorberäkningar om hur täckningen ser ut i området. Det är dock inte möjligt att ta hänsyn till lokala faktorer så som topografi, byggmaterial eller kundens telefons förmåga till mottagning. Felmarginalen är dock inte stor. /Annica

 20. Arne G Johansson 5 år sedan

  Har i mer än 10 år behövt åka 11 km från Norrfällsvikens fiske-
  läge i Höga Kusten till Mjällom för att få access till Internet.Har
  klagat tidigare utan gehör. Har således betalat för ett Telia-
  abonnemang som inte levererat, trots att kartan visar full täck-
  ning. Vår förening planerar fiberoptiskt bredband 2014. Vi in-
  bjuder Telia att bidra till finansieringen för bredband till våra
  medlemmar i Norrfällsvikens Fiskehamnsförening.
  Vänlig hälsning
  Arne G Johansson
  kassör

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Arne! Jag är ledsen att du inte fått ordning på din mobila internetåtkomst. Du har väl anmält dålig täckning via den här länken? Gör annars gärna det, så att det når våra nätplanerare. Även om det inte skulle vara någon planerad utbyggnad just nu så kan det påverka framtida utbyggnad.

   Angående era planer på fiber så skulle du kunna fylla i en intresseanmälan via den här länken, så att du kan bli kontaktad för att diskutera möjligheterna. Använd gärna rutan för kompletterande information för att beskriva era planer. /Ola.

 21. Gustav Berg 5 år sedan

  Förstår inte vad ni försöker på att inbilla folk, här kommer inte nätet att utbyggas, va ni säger, kan knappt ta imot mobilsamtal, för att använda data så måste jag åka in till samhället brevid, kan gå här hemma med, men då får jag ha ett stort tålamod.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Gustav! Lämna gärna synpunkter på täckningen via denna länk.
   /Annica

 22. Gunnar Andersson 5 år sedan

  4G är väl bra för alla dem som redan har täckning av något slag. Man behöver inte bo i Norrland för att inte ha någon täckning för att kunna ringa.
  Bor själv vid Stora Lövsjön, Gråbo, där det inte går att ringa med mobilen över huvud taget.
  Tycker det skulle vara bättre om Telia satsade för att få 100% täckning i hela Sverige före utbyggnad av 4 G- nätet.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Gunnar! Vi gör just nu en storsatsning på mobilnätet som ska förbättra både 3G och 4G-nätet. Du kan läsa mer om satsningen här.
   /Annica

 23. Hans-Olof Westman 5 år sedan

  Jag har fritidshus på en plats som heter Kyrbolandet 2mil väster om Gäddede,där finns bara 2G och ibland ingen motagning.När tänker telia bry sig om glesbygden?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Hans-Olof! Det pågår just nu en storsatsning på mobilnätet som du kan läsa mer om här.
   Våra utbyggnadsplaner kan du följa via http://www.telia.se/tackning
   /Annica

 24. Kenneth Eriksson 5 år sedan

  Hej, jag har tre frågor
  Släkten har stuga i [ort], eller rättare sagt, några km ovanför, i [ort]. När kommer vi att få 3G?

  Jag har stuga i [ort], det är väldigt svajigt med 2-3G och hastigheten är ingen att jubla över. Vad kan Telia göra för att förstärka signalen så jag får 3G och snabbare hastighet.

  Min permanentbostad är i [ort och adress]. Vid mobilsamtal och surf via mobil så är det ibland bara E och samtalen hackar. Det måste gå att ha en repeter eller förstärka signalen, eftersom vi är mitt i stan.

  Det var alla frågor 🙂
  KE

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Kenneth! Jag har redigerat bort dina adresser så att de inte syns öppet här på bloggen. När det gäller utbyggnad så kan du se all sådan som är planerad inom 6 månader via täckningskartan. Är mottagningen dålig kan du anmäla det via den här länken, så kommer det våra nätplanerare till del. När det gäller att förbättra mottagningen själv så har PTS publicerat några goda råd. /Ola.

 25. Björn Andersson 5 år sedan

  Tyvärr ser sverige ut för telia som i sj reklamen stockholm i närheten av malmö och diverse andra större städer. Det är bara vi icke stadsbor som är dumma och pyntar för något vi inte får.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Björn! Titta gärna på täckningskartan, så ser du att det finns hundratals utbyggnadsplatser planerade inom de närmaste 6 månaderna, varav många av platserna inte är större städer. /Ola.

   1. Björn Andersson 5 år sedan

    Det var inte mycket till täckningskarta om man sätter markören på mitt hus så får man fel adress och fel postnummer så det är ju konstigt att ni får till det där med att fakturorna går rätt. Jag bor på Bengtsbo 568 92 skillingaryd men markören säger slätthultet 4 568 91 skillingaryd.
    Tyvärr så har jag en arbetsgivare som envisas med att ha Telia och det skapar mycket irritation då jag jobbar inom maskin service branschen. Då jag sitter med utgångspunkt hemmet och kunderna skall ringa mig. Det är knappt att telia sms går fram som talar om att någon sökt mig.

    1. Telia Kundservice 5 år sedan

     Hej Björn! Till att börja med är jag såklart ledsen att det inte fungerar så bra som du önskar. Vad gäller adressen på kartan så är det som väl är inte täckningskartan som används för att ta fram fakturaadresser. Skämt åsido, om du upplever dålig täckning på din adress är du välkommen att anmäla det via den här länken. Där har du möjlighet att tala om att det är inomhus du har dålig mottagning. Du skulle också kunna ta en titt på PTS faktablad ”Elva goda råd för bättre mobiltäckning” för att se om det är något av de råden du kan ha nytta av. /Ola.

     1. Björn Andersson 5 år sedan

      Det kunde ju vara bra om det till att börja med fungerade utom hus men signalen åker hiss upp och ner hela tiden. Det är så att hissarna i hög husen i new york blir gröna av avund. Men dom går väl inte i botten med ett rött kryss som telias signal gör. och tyvärr det hjälper inte med yttre antenn för det är likadant i husbilen där jag har en Globsurfer lll för bredbandsmodem med yttre antenn.

     2. Telia Kundservice 5 år sedan

      Hej Björn! Då låter det som om det vore en bra idé att du tar kontakt med vår kundtjänst via telefon 90200 eller via e-post genom http://www.telia.se/kontakt så att de kan titta närmare på hur det ser ut med mobiltäckningen i ditt område och om något utbyggnad är planerad i Skillingaryd. /Ola.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Hans! Som du kan se i täckningskartan finns planerad utbyggnad av 3G i Stensele (inom 6 mån) och ny 4G-täckning i Storuman (jul-sep 2014). Som du också kan se där så är den utbyggnad som visas där planerad utbyggnad inom de kommande 6 månaderna samt genomförd utbyggnad de senaste 3 månaderna och att planerna utökas kontinuerligt och nya platser tillkommer varje vecka. /Ola.

 26. Elof Kemi 5 år sedan

  Bor i Vettasjärvi i Gällivare kommun och har knappt styrfart på datatrafiken där. När blir det aktuellt med snabbare fart där ?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Elof! Du kan se våra utbyggnadsplaner via http://www.telia.se/tackning ett halvår framåt i tiden. /Annica

 27. Thorsten Björck 5 år sedan

  Jag har varit in och tittat på Telias täckningskartor och undrar vad löftet är värt om att alla med 2G-täckning idag, senast 2015 ska ha minst 3G. Jag bor sommartid i Teugerträsk ca 2 mil vä om Älvsbyn och har en tidvis osäker 2G-täckning från en telemast på Bänkerberget ca 3 mil vä om Älvsbyn. Inom dess täckningsområde mångfaldigas, kanske 100-tals ggr, antalet personer som ska betjänas av denna mast pga alla sjöar i området och ett mycket stort antal sommarhus. Enligt täckningskartan och planerad utbyggnad kan jag inte se att det planeras någon uppgradering av den masten. En mast rakt norr om Teugerträsk (ca 2 mil?) planeras för 3G men den masten kan vi inte få signaler från pga topografin. Hur förhåller det sig med detta? Kommer det att byggas ”slavsändare? När kommer vi att få en bättre och stabilare uppkoppling?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Thorsten! Utbyggnadskartan visar några månader framåt i tiden och kommer alltså att uppdateras eftersom. Både 3G och 4G kommer att byggas ut under 2014 i Norrbotten så jag rekommenderar att du håller koll på utbyggnaden via vår hemsida. Jag rekommenderar även att du lämnar synpunkter direkt till våra nätplanerare via http://www.telia.se/privat/mobilt-bredband/merom/tackning-utbyggnad/synpunkter.page
   /Sofia

 28. Leif Lindstedt 5 år sedan

  Jag betvivlar påståendet att 8 miljoner svenskar har tillgång till 4G.
  Att ha tillgång till 4G innebär för mig att man obehindrat skall ha tillgång nätet oavsett var man befinner sig i fastigheten, inte att man måste hitta en begränsad plats ute på gräsmattan.

  Hur kommer detta att påverka min fasta uppkoppling som i dag sker via tråduppkoppling och ADSL och avtalat 8 megabit per sek (en hastighet som jag aldrig kommer i närheten av). Kommer jag att kunna köra trådläst med denna utlovade hastighet från min stationära?

  Där jag bor, 10 km norr Sala har jag ögonkontakt med en mast, jag vet inte om det är Telias mast eller ej. Mobiltäckning. 3G är inte acceptabel.

  Jag ser mig själv som en trogen Teliakund sedan 45 år tillbaka. I Västeråsbutiken är jag kallad Telian. Trots erbjudanden från en mängd olika erbjudanden om nya fantastiska erbjudan per telefon.

  Det pågår ett fiberprojekt där jag bor. Möjligen kommer detta att innebära att jag får hastigheter och erbjudanden som tvingar mig att lämna Telia för att få en kommunikationsnivå som jag förväntar mig i dag år 2014.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Leif! Tack för att du har haft Telia så väldigt lång tid! För bredband hemma rekommenderar vi fast bredband, där det optimala (som du är inne på) är att ha fiber. Tillgången till de mobila näten syftar på utomhustäckning, men självklart inte begränsat till en liten gräsplätt i trädgården. Jag hoppas verkligen att vi kan göra mobilnätet bättre i området där du bor. Via http://www.telia.se/fiber kan du hitta info om bredband via fiber. Se även den här artikeln om fiber som publicerades på bloggen i höstas. /Ola.

 29. per karlsson 5 år sedan

  glädjekarta existerar inget 4g i hela gullspångs kommun och österut mot gårdsjö och hela tivedsområdet runt sjön unden de är bara tele2 som har utveckat 4g nätet tydligen sorry telia ni var en gång främst men nu är ni akterseglade de är helt uppenbart jag har både telia och tele2 faktum är att jag är verkligen besviken på telias utveckling

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Per! Enligt vår täckningskarta så finns 4G utbyggt i Gullspång. Jag rekommenderar att du lämnar synpunkter på täckningen direkt till våra nätplanerare via http://www.telia.se/privat/mobilt-bredband/merom/tackning-utbyggnad/synpunkter.page Du kan även hålla koll på utbyggnaden av nätet via http://www.telia.se/tackning
   /Sofia

   1. per karlsson 5 år sedan

    de har jag inte märkt i hova i gullspångs kommun går e20 igenom och östra delen i kommunen ligger gårdsjö och där går västra stambanan igenom och enligt telia finns de inte några utbyggnadsplaner övehuvud taget men tele2 4g går som tåget kanske dags och lämna telia har varit mobilkund sen 1987 nmt450 tiden

    1. Telia Kundservice 5 år sedan

     Hej Per! Även om det inte skulle finnas någon planerad utbyggnad inom 6 månader i området redovisad på täckningskartan just nu så kan det mycket väl tillkomma. Som du kan läsa via den här länken så utökas planerna kontinuerligt och nya platser tillkommer varje vecka. /Ola.

 30. Arne Ödegård 5 år sedan

  Hej!
  Jag har en fråga om installationsdatum. I Lidköpings Kommun finns 3 master som skall sända 4G och det skulle vara klart i december 2013 men så kom en ny insallationskarta i januari 2014 och då var installationen framflyttad till januari-mars 2014 nu vill jag veta exakt datum för installation och inget dravel om att det är svårt att förutsäga. Har köpt surfplatta av er i november för att få tillgång till det snabba nätet och då skulle det vara igång senast i december 2013.
  Lite småvänliga hälsningar!
  PS. det gäller Såtenäs båda master och Tranum

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Arne! Jag har nu varit i kontakt med vår Nät och driftsupport gällande ditt ärende. De kan dessvärre inte se något exakt datum när masten ska vara i drift utan de kan också bara se inom vilket kvartal utbyggnaden ska göras. Så jag ber er vänligen avvakta. Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag.
   /Sofia

 31. Helena Nilsén 5 år sedan

  Hmmmm. Jag har en sommarstuga i Öregrund och där har vi nästa inte ens 2G/GSM stabilt.
  Jag har försökt felanmäla detta för ett par år sedan men ledsnade.
  Detta problem orsakar att jag inte kan göra akututryckningar under ledigheter vilket gör att när jag har beredskap måste jag vara hemma i Stockholm.
  Kommer det att bli bättre nu?
  Om inte, hur ska jag få detta uppmärksammat?
  Enligt era kartor ska Telia har 3G-täckning på orten.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Det pågår just nu en miljardsatsning på mobilnätet och du kan följa utbyggnaden via http://www.telia.se/tackning
   Du kan även själv lämna synpunkter på täckningen direkt till våra nätplanerare via http://www.telia.se/privat/mobilt-bredband/merom/tackning-utbyggnad/synpunkter.page
   Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag.
   /Sofia

 32. Lars-Peter Åhs 5 år sedan

  Kan bara instämma i nedanstående personers synpunkter. 4G och smarta telefoner är bara något för tätorter. I tex Byxelkroks samhälle på norra Öland funkar rubbet och nästan oavsett leverantör. Behöver jag säga att funktionen går ner rätt kraftigt på sommaren när 100 000-200 000 sommargäster kommer under högsäsong…
  Efftersom Ölands norra udde inte ligger i Byxelkrok utan ett antal km längre norrut så drabbas vi som finns där….
  TELE2 med sändare på 70 m höjd i länkmasten funkar bra, på 3G. Men sen har vi ju högsäsongen….
  Vill man prata så funkar Telia 2G sådar, om man är utomhus…
  ADSL är det enda som funkar säkert om man vill ha bredband på sommaren. Täckningskartor utan förbindelse och garanti från leverantören är rena skämtet.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Lars-Peter! Tack för ditt inlägg, och för att du pekar på alla andra som också har bidragit med synpunkter! Utbyggnaden av 4G, även utanför tätorterna, kommer att vara en viktig förutsättning för att kunna hantera det allt vanligare mobilsurfandet. Ju fler mobiler och surfplattor som kan använda 4G för mobilsurf, desto mer plats finns det i 3G (och 2G) för att ringa. För bredband inne i bostäder rekommenderar vi adsl (som du nämner), eller fiber där det är möjligt att använda det. /Ola.

 33. Henrik 5 år sedan

  Hej. Det är som ni märker många som hellre vill ha täckning för att ringa i första hand, så ta oss mer på alvar snart. Miljard satsning, pyttsan…. Och det ändrar inget med stora ord att ni lyssnar och använder anmälningarna om dålig täckning. Den sidan verkar användas som en stor sopsäck att begrava kritik i. Meningslöst. / Henrik

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Henrik! Utbyggnaden handlar även om 3G, som kan användas för att ringa i, så vi tar möjligheten att ringa på stort allvar. Det är bland annat därför vi har abonnemanget Telia Mobil Komplett, där man kan ringa (och även sms:a) obegränsat till alla nät inom Sverige till ett fast pris. Insamlingen av synpunkter på täckningen är en del av planeringen, så fortsätt gärna att anmäla. /Ola.

 34. thomas söderlund 5 år sedan

  Har bara 2g i Östmark på modem samma modem i Karlstad 4g

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Thomas. Jag rekommenderar att du kontaktar kundtjänst via 90200 eller via e-post genom http://www.telia.se/kontakt så får de kika på täckningsförhållandet i ditt område samt om något utbyggnad är planerad för 4G i Östmark. Ha en fortsatt trevlig afton så länge. //Kristoffer

 35. Joakim Norman 5 år sedan

  När man kollar på kartorna så skall jag kunna få 3G men det är ju ett skämt!!! De endaste jag får in är ju Edge. Och väldigt ofta tappar man mobiltäckningen helt var jag bor i Tvärålund Västerbotten, det mest tragiska är ju att jag nästan ser masten från mitt hus.
  Jag vet inte hur många gånger jag och massa andra har anmält att det funkar dåligt ,men ändå händer inget.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Joakim! Den täckningskarta vi har visar en uppskattning på hur god mobiltäckningen är, men ibland så tar den inte tillräckligt stor hänsyn till terräng och miljö.

   Den mast du ser behöver inte tillhöra oss utan det kan vara så att en annan operatör använder den masten. Det kan även vara så att den mast du ser är riktad åt ett annat håll. /Maria

 36. Lars-Åke Karlsson 5 år sedan

  Det vore ju väldigt bra om jag åtminstone kunde ringa från mobilen där jag bor, för det har jag inte kunnat hittills!

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Lars-Åke! Om det inte fungerar så är du välkommen att ta kontakt med vår kundtjänst via telefon 90200 eller via e-post genom http://www.telia.se/kontakt så att de kan titta närmare på hur det ser ut med mobiltäckningen i ditt område och om något utbyggnad är planerad där. Du kan även kolla själv hur det ser ut med utbyggnad i täckningskartan, och kanske även ha nytta av de tips som PTS har publicerat. Ett ytterligare länktips är sidan för att lämna synpunkter på mobiltäckningen. /Ola.

 37. Ann-Margreth Nyström 5 år sedan

  Utopi!!
  Önsketänkande från er (Telia)! Uppkopplingen är urusel i
  Jämtland! Man kan åka flera mig utan att ens ha täckning för mobilen. Bredbandsuppkoppling är inte att tänka på, kommer man upp i 2 G /edge så är det ett UNDER. Gör något istället för att planera, planera!
  Jämtland – landskapet som Telia glömde.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Ann-Margreth! Via vår hemsida kan du lämna synpunkt på var du upplever att vi behöver förbättra täckningen. Synpunkterna samlas in och går direkt till våra nätplanerare som då får ett underlag att fatta beslut om framtida utbyggnad. Via den här länken kan du via en karta exakt visa var du upplever problem.
   //Jenny

 38. Ulf Sjöberg 5 år sedan

  Jag har svårt att tro på vad Telia säger om täckningen av 4G utbyggnaden 90% av Sveriges yta. Vistades så sent som hösten 2013 i Västerbottens inland (ca 20 km från Lycksele) och där fanns knappt täcknig så att jag kunde skicka SMS, mobilsamtalen bröts med jämna mellanrum efter ca 3-5 minuter pga dålig signalstyrka. Uppkoppling med min dator var omöjligt med Telias abonnemang.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Ulf! Du kan följa vår utbyggnad via vår utbyggnadskarta http://www.telia.se/tackning Du kan även själv lämna synpunkter på täckningen direkt till våra nätplanerare via http://www.telia.se/privat/mobilt-bredband/merom/tackning-utbyggnad/synpunkter.page
   /Sofia

 39. Eva Falk 5 år sedan

  Vore ju bra om ni fick nuvarande teknik att fungera innan ni satsar på nytt… har försökt logga in på ”Mina sidor”i 3 dagar o fortfarande har ni felmedd o att jag skall försöka på nytt om en stund !!!!

  Eva

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Eva!
   Det är självklart tråkigt att det är problem att logga in på mina sidor. Det är inget generellt fel att logga in så det är inte alla som är drabbade vilket gör att det är svårare att felsöka. Vid fel på befintlig teknik jobbar vi alltid på att lösa problemen så snart som möjligt. Ingen tidpunkt för när detta kommer vara åtgärdat finns i skrivande stund. Det jag kan rekommendera under tiden är att prova med en annan webbläsare. Däremot har utbyggnaden av mobilnätet inget med dessa funktioner. /Henrik

 40. Kjell Segerlund 5 år sedan

  Hej !
  När vi är i sommarstugan utanför Filipstad, Asphyttan så finns det ingen täckning på Telia.Men det finns på Tele 2 nät .
  När kommer ni fixa täckning där ?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Kjell!

   Jag har kollat upp det området på vår täckningskarta och kan se att täckningen inte verkar vara helt optimal. Jag kollade även på planerade utbyggnader av nätet i närheten och kunde se att det är planerat en utbyggnad inom sex månader.

   MVH
   Thomas

 41. Erik Almgren 5 år sedan

  Hej!

  Gyllebo på Österlen i Skåne (Kjövsavägen) har stark 2G-täckning men ingen 3G-täckning. Insåg dock just via en bekant att området har stark och snabb 4G-täckning… Min telefon klarar 4G men mitt abbonemang är för 3G. Är det ett framtida vanligt scenario att 4G-täckning blir bättre än 3G? Är 4G tänkt att bli standard för alla abbonemang i en nära framtid eller kommer ni fortsätta sälja 3G/4G som två nivåer av dataabbonemang med olika prisnivå?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Erik! Vi satsar på utbyggnad av alla tre näten. 4G är ett rent datanät och det går alltså inte att ringa i det nätet. 4G-nätet avlastar 2G och 3G-nätet när det gäller datatrafiken. Om du har bra 4G täckning där du bor så tycker jag att du ska se över möjligheten att få tillgång till 4G på ditt abonnemang. Kontakta vår kundtjänst via http://www.telia.se/kontakt
   /Sofia

 42. Leon Erlandsson 5 år sedan

  Hej jag har ett 4G abonnemang och en Xperia Z. När jag tittar på eran täckningskarta står det att det är i princip 4g på hela Öland. Men när jag är ute på Öland så blir det endast Edge, HSPDA eller HSPDA+, får inte ens 3g någonstans. Beror detta på att jag inte köpte mobilen från Telia eller bara för att Xperia Z inte har stöd för 4g? Väldigt tacksam för svar. /Leon, en ölänning.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Leon! HSDPA är turbo-3G och ger alltså högre hastigheter än vanliga 3G-nätet. Xperia Z ska ha stöd för 4G så kontrollera att du har 4G aktiverat i telefonens inställningar. Du hittar vår täckningskarta samt information om utbyggnad av nätet via http://www.telia.se/tackning
   /Sofia

   1. Leon Erlandsson 5 år sedan

    Ok tack för information! Jag har aktiverat LTE 4G på min Xperia Z men det blir fortfarande H+. Förstår helt enkelt inte vad som pågår.

 43. Annika Tjärfors 5 år sedan

  Hur kan det komma sig att Telia fokusera mer på att se till att telefoni hemma och internet ska fungera medans täckning för mobil blir allt sämre?
  Telia har varit bra, som många andra så bor jag i Stockholm men kan nästa längre inte ringa och ta emot samtal med Telia. Har senaste Samsung Galaxy S5 och använder mig inte av 4G för då fungerar inte telefonen alls..
  Kommer ni att åtgärda detta så man kan börja använda telefonen till det som är normalt, att ringa och ta emot samtal utan att det bryts och ingen kommer fram?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Annika. Det låter märkligt att du skulle ha problem med täckningen i Stockholm i så stor utsträckning att du inte ska kunna ta emot eller ringa samtal. Det vill vi helt klart kika närmare på. Återkom gärna i ett e-postmeddelande med ditt personnummer, mobilnummer och exakta adress genom e-postformuläret på http://www.telia.se/kontakt så ska vi kontrollera saken ordentligt. Ha en fortsatt trevlig afton så länge Annika. //Kristoffer

 44. Johannes Karlsson 4 år sedan

  Hej.

  Jag och en kompis har roat oss med att jämföra täckning inomhus mellan er (Telia) och Tre.
  Vi har jämfört i flera byggnader/hus där vi har tillgång i centrala delar i ex. Västerås (Erikslund bl.a) och Borås (centrum, brämhult).

  Generellt verkar ni enligt vår upplevelse ha mycket sämre täckning inomhus vad gäller 3G och 4G. Ofta når vi bara Edge med er inomhus.

  Vad beror det på? Har ni färre master i centralorterna än ex Tre? (tänker för att täcka mer yta) eller har ni svagare signal?

  Ha de gott
  Johannes

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Johannes! Vi kan inte garantera täckning inomhus då det är mycket som påverkar täckningsförhållandet. Det som kan påverka täckningen är följande:
   – att radiosignalen som skickas ut från närmaste mobilmast bromsas upp av exempelvis tak och väggar i den byggnad som du befinner dig.
   – att ovanligt många användare i närheten surfar och/eller ringer samtidigt. I 3G-nätet delar den närmaste basstationens kapacitet med andra användare i närheten.
   – avståndet till närmaste basstation.
   – att antennerna i närmaste basstation är riktade åt ett annat håll än där du befinner dig.

   Hur många master vi har i centralorterna har jag ingen möjlighet att svara på. //Mathias

 45. Arvid 4 år sedan

  Kommer man kunna få 4g till vanliga iphone 5? Det finns att välja till i telefonens inställningar..

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Arvid! Både ja och nej. Mest nej, egentligen. Från och med iOS 8 finns möjlighet att välja 4G även i iPhone 5, men det stöds endast på frekvensbandet 1800 MHz. Om man befinner sig på platser där vi har använt 1800 MHz för 4G-nätet (sporadiskt för att lokalt förstärka kapaciteten och täckningen) finns chansen att man ansluts till 4G om man har det påslaget i telefonens inställningar, men normalt är det 2G och 3G som gäller för iPhone 5 i vårt mobilnät. Som du säkert känner till så fungerar däremot iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 och iPhone 6 Plus med 4G i hela vårt 4G-nät. /Ola.