Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Ulla-Märta fixade fiber till byn

6 år sedan

Unga människor lämnar i allt större utsträckning glesbygden till förmån för mer attraktiva jobb och bättre nätinfrastruktur i storstäderna. Men i Revsund i norra Sverige har Ulla-Märta Svensson försökt stoppa den trenden.

Ulla-Märta Svensson tog initiativet till att bygga ett fibernät i sin hemby. Hennes övertygelse är att man genom tillgång till en snabb anslutning till internet kan komma åt tjänster som vanligtvis är förbehållet tätorter och större städer. Nu kan företag bildas och verka i byn med en uppkoppling av samma höga klass som i städerna.

Den här strategin har visat sig ge en genomgripande förändring för byn. Revsund har nu börjat koka av företagande, exempelvis en bilverkstad, ett mikrobryggeri och en musikstudio. Dessutom har familjer från Centraleuropa, Tyskland och Holland börjat flytta in för att fly från det hektiska storstadslivet. En av deras främsta anledningar till att välja Revsund som sin nya hemort är tillgången till internet via fiber. De kan på så sätt njuta av den högre livskvaliteten som ett ”liv på landet” ger, samtidigt som de har bra tillgång till alla de tjänster som kan nås via internet.

Det här är ett exempel på hur Telia och andra företag i TeliaSonera-koncernen skapar förutsättningar för nya bättre sätt att leva och arbeta runtom i världen. Vi på Telia tycker det är kul att det första exemplet är från Sverige och hoppas du tycker detsamma!

httpv://www.youtube.com/watch?v=37IDc94_jDc

Filmen är på engelska för att kunna visas i flera länder. Ulla-Märtas egna ord är dock på svenska, men textat på engelska så att även en internationell publik kan hänga med i vad hon säger.

 

5 Kommentarer

 1. Willy Karlsen 6 år sedan

  Jag tycker även dom som bor storstäder har problem med att få utytta febernättet på grunn av det vanliga fibernättet är anslutat til stadsnättet Så får vi inte alla utnytta fibern.Tycker dom burde jobba på det här,om dom vill beholda sin kunder så dom bygger ut så inte alla måste vara uppkoplat til stadsnättet.Om dom inte vill vi byter opratör til någon annan som kan erbjuda samma tjänst.

 2. Gunnar Odenheim 6 år sedan

  Hatten av för Ulla-Märta som Intiativtagare till detta projekt. Vilken insatts hon gjort under flera år, ja lätt kan det inte ha varit.
  Never give up…
  Jag/vi har ett fritidsställe där uppe, och när jag fick det första mailet om denna satsning, måste jag säga att jag var lite tveksam till att det skulle bli av. Why? (läs längre ner)
  Men sen började det hagla mail och Ulla-Märta fick hjälp av flera duktiga personer som lagt ner ett mkt bra jobb.

  Utan en Initiativtagare som brinner, blir det ingenting
  Utan teamet som driver vidare med olika spetskompetenser, blir det heller ingenting.
  Så till er alla Bra jobbat o Grattis.

  Jo vi bor strax utanför Stockholm i en ”by” som heter Stocksund (12 min från City) och är ett villaområde. För 2 år sedan drog dom fiber i luften på gamla telestolparna. 15 m från vårt hus finns en stolpe med fiberbox/fördelare. Ingening hände så jag ringde och undrade när vi kan få in det i huset?
  Sv: Ni är inte inplanerade på någon kampanj ännu, suck.

  Vi har fortfarande ADSL med i bästa fall 5-7 mb, ligger för långt från stationen.

  Jag tror att vi kommer att få fiber på landet fortare än i Stocksund.

  Kom igen Telia, kanske ska satsa på några fler bilar som åker runt och installerar. Då kommer degen in fortare till er, eller tänker jag galet?

 3. Bertil Haglund 6 år sedan

  Verkligen härligt med Bredband (Fiber) till Glesbyggden Revsund – bl.a. Döviken där bl.a.Maggans pappa Gunnar och min Svärfar (96 år) bor. Gunnar är alltså en av de ca 200 som beställt Fiber med bredband. Fibern är redan dragen till stugknuten och i sommar (2014) skall allt kopplas in av Telia som operatör. Då får vi en superkontakt med omvärden när vi är där och hälsar på.

  OCH BRAAA JOBBAT ULLA-MÄRTA !!!

 4. Anette Larsson 6 år sedan

  Hej !
  Mycket bra jobbat Ulla-Märta! Du är en initiativrik kvinna som tänker på din bygd.
  Hälsningar Anette och Lasse

 5. Staffan Olsson 6 år sedan

  Fin film och Ulla-Märta är fantastisk som eldsjäl vid fiberutbyggnad i Revsund Jag har ju ett fritidshus i en närliggande by så även jag berörs av projektet,
  I ny teknik möts såväl gammal som ung- låt oss ta till oss den teknik som bidrar till utveckling och glesbygders överlevnad.
  Och vi befinner oss bara i ett initialskede .- mycket mer är att vänta framöver.
  Kul att se Kerstin och Gustav Hylén med på bild också i sin gemensamma bageri-, musikstudio- och ölbryggerinäring. Ibland behöver man vara mångsysslare för att överleva och då betyder fiber en hel del, inte bara i brödet!