Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

iPhone och iOS leder på smartphonetoppen

7 år sedan

Varje månad sammanställer Telia smartphonetoppen, en lista över de tio mest sålda smarta mobilerna i Telias kundtjänst, på nätet, och i våra fysiska butiker. Eftersom vi är en stor återförsäljare av den här typen av mobiltelefoner så ger det en fingervisning om vilka smartphones som är populärast bland svenskarna när de köper nya mobiler.

Jag inleder månadens inlägg med en liten statusuppdatering kring 4G. Under november var de topp fyra mest sålda modellerna utrustade med 4G. Det gör att fler nu kopplar upp sig mot vårt 4G-nät. Trafiken i 4G-nätet står nu för cirka 30 % av den totala datatrafiken i mobilnäten. Under november var det närmare en halv miljon abonnemang som kopplades upp mot 4G-nätet (då räknar vi både dem som surfade i sina mobiler och via routrar och modem).

Nya iPhone 5c tar för sig på smartphonetoppen

iPhone 5s fortsätter dominera på smartphonetoppen. Även iPhone 5c tar för sig, som avancerat till en fjärdeplats på listan. De nya iPhone-modellernas framfart i försäljningen innebär också att iOS nu tagit över förstaplatsen som största operativsystem från Android. Samma sak hände förra året när Apple lanserade nya iPhone-modeller. Men sen tog Android tillbaka förstaplatsen. Samsung har agerat draglok för Android i vår försäljning, men även Sony har nu flera smartphones på listan. Det ska bli intressant och se vad som händer under nästa år.

Samsung Galaxy S4 fortsätter behålla andraplatsen på listan. Prisvärda 4G-luren Samsung Galaxy Express har avancerat till en tredjeplats. Sony Xperia E är ny på listan, en enklare smartphone som fungerar till det allra mesta som till exempel att surfa i mobilen, kolla på film och ta bilder.

Smartphoneförsäljningen utifrån operativsystem:

1. iOS (2)

2. Android (1)

3. Windows Phone (3)

Smartphonetoppen baserad på november månads försäljning i Telias butiker, kundtjänst och onlineförsäljning (siffran inom parentes är förra månadens placering):

1. Apple iPhone 5s4G (1)

2. Samsung Galaxy S44G (2)

3. Samsung Galaxy Express4G (8)

4. Apple iPhone 5c4G (10)

5. Apple iPhone 4S (4)

6. Samsung Galaxy Young (Ny*)

7. Sony Xperia Tipo (9)

8. Sony Xperia Z14G (5)

9. Sony Xperia E (Ny)

10. Samsung Galaxy S llI 4G4G (3)

* Nygammal på listan, ramlade ur i oktober men tillbaka i novembers försäljning.