Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Nya iPhone 5s och 4G dominerar på smartphonetoppen

7 år sedan

Varje månad sammanställer Telia Smartphonetoppen, en lista över de tio mest sålda smarta mobilerna i Telias kundtjänst, på nätet, och i våra fysiska butiker. Eftersom vi är en stor återförsäljare av den här typen av mobiltelefoner så ger det en fingervisning om vilka smartphones som är populärast bland svenskarna när de köper nya mobiler.

Med pompa och ståt släpptes nya iPhone 5s och iPhone 5c i Sverige den 25 oktober. På bara ett par dagar intog iPhone 5s förstaplatsen på smartphonetoppen för oktober och ersatte sin föregångare iPhone 5, som puttades ner till en tredjeplats. Då ska man komma ihåg att iPhone 5 har slutat tillverkas och sålde slut i veckorna innan de nya modellerna lanserades. iPhone 5c tar sig också in på smartphonetoppen med en tiondeplats på listan. De nya iPhone-modellerna har stöd för 4G vilket innebär att sju av tio mobiler på listan nu har stöd för 4G. Det ger avtryck i mobilnäten där en allt större del av datatrafiken nu går i 4G-nätet.

Även Sony har flyttat fram positionerna på smartphonetoppen. Nya Sony Xperia Z1 intar femteplatsen på listan, följt av trotjänaren Sony Xperia V på en sjätteplats. Samsung Galaxy S4 fortsätter behålla andraplatsen på listan.

Jag frågade vår försäljningschef för den mobila verksamheten på Telia, Patrik Granström, vad han hade att säga om försäljningen i oktober:

– Apple fortsätter imponera och knep direkt förstaplatsen som mest sålda smartphone. Att nya iPhone 5s och 5c fungerar i hela vårt 4G-nät som när det är klart kommer täcka mer än 90 % av Sveriges yta är något vi vet kunderna har efterfrågat och har säkerligen bidragit till att de nya modellerna fått en flygande start i försäljningen. Men kampen är hård. Sony flyttar fram positionerna med prisbelönta Sony Xperia Z1 och Samsung Galaxy S4 är efter sex månader fortfarande den näst mest sålda smartphonen.

Smartphoneförsäljningen utifrån operativsystem:

1. Android (1)

2. iOS (2)

3. Windows Phone (3)

Smartphonetoppen baserad på oktober månads försäljning i Telias butiker, kundtjänst och onlineförsäljning (siffran inom parentes är förra månadens placering):

1. Apple iPhone 5s4G (Ny)

2. Samsung Galaxy S44G (2)

3. Apple iPhone 5 (1)

4. Apple iPhone 4S (4)

5. Sony Xperia Z14G (Ny)

6. Sony Xperia V4G (6)

7. Samsung Galaxy S llI 4G4G (3)

8. Samsung Galaxy Express4G (8)

9. Sony Xperia Tipo (9)

10. Apple iPhone 5c4G (Ny)