Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Nya möjligheter med Fiber

7 år sedan

Undvik bråk om bandbredden. Med fiberanslutning kan hela familjen surfa, spela onlinespel och streama film eller musik – samtidigt. Nu storsatsar vi på att bygga ut fibernätet i stora delar av landet så att över en miljon svenskar ska få tillgång till höghastighetsbredband.

En av våra trendrapporter visar på ett nytt småtråkigt fenomen i de svenska hemmen – bandbreddsbråk. Någon i familjen vill lyssna på Spotify, någon annan se på streamad tv och ytterligare någon spela onlinespel. Och när bandbredden inte räcker till är det upplagt för konflikter. Men det finns en enkel lösning – supersnabbt bredband via fiber.

– Med fiber är bandbredden i princip oändlig. Att gå från vanligt bredband till fiber är som att gå från att sitta i bilkö i rusningstrafik till att ha en egen flerfilig motorväg att swischa fram på, säger Linda Hernström, ansvarig för business management i Telias fiberorganisation.

Fiberanslutning är mycket stabilare än vanligt bredband, och mindre känslig för till exempel åskoväder. Men den största skillnaden för användaren är den höga hastigheten – som är densamma i båda riktningar.  Fiber är inte heller beroende av avstånd. Det innebär att informationen som skickas eller tas emot i fibernätet håller samma kvalitet oavsett hur långt den färdas.

– Vi investerar väldigt mycket i att bygga ut fibernätet, eftersom vi vill bidra till att så många som möjligt ska få tillgång till digitaliseringens möjligheter. Idag har 44 procent av Sveriges hushåll och företag tillgång till fiber, säger Linda Hernström.

Några som verkligen har märkt skillnaden efter att de bytt till fiber är familjen Malmström i Solna utanför Stockholm. Maria och Anders, med barnen Jennie, 20 år, och Gabriella, 18 år, har gått från att ha en gammal stationär dator till att leva ett mer eller mindre uppkopplat liv.

– Idag har alla varsin dator och smartphone, plus att vi har en tv och en surfplatta. Vi använder datorerna till det mesta – allt från arbete och plugg till att se på tv-serier och beställa mat på nätet, säger Maria Malmström, som till vardags arbetar på ett företag som jobbar med hälsoekonomi.

Hon säger att hon nästan förträngt hur det var innan familjen skaffade fiber, och menar att den absolut största skillnaden är hastigheten.

– Det går så otroligt mycket snabbare, och vi har aldrig haft några problem med bandbredden. Med wifi slipper vi dessutom alla sladdar, och tack vare räckvidden kan man till och med sitta och jobba ute på tomten, säger Maria Malmström.

Telia erbjuder ett öppet fibernät, vilket innebär att kunden fritt kan välja leverantör för bredband, tv och telefoni – och få hela hemmets kommunikation ur ett enda fiberuttag. Oavsett vilken operatör som väljs blir hastigheter minst 1000 megabit per sekund.

– Just nu undersöker vi intresset för fiber på flera platser runt om i landet. På oppenfiber.se kan du se vilka kommuner som är aktuella just nu, säger Linda Hernström, ansvarig för business management i Telias fiberorganisation.

Enligt Linda är framtidens bandbreddsbehov i det närmaste oändligt.

– Det finns inget slut på det. Det finns en enorm aptit på bandbredd och det som produceras konsumeras på en gång. Fiber är den absolut bästa tekniken som finns idag. Du slipper välja bort tjänster eller få hack i tv-sändningen. Med fiber kan hela hemmet vara uppkopplat på allvar, säger Linda Hernström.

 

Så fungerar fiber

 • Fiberteknik ger helt nya möjligheter för tele- och datakommunikation, eftersom kapaciteten är i princip obegränsad. Två optiska fibrer kan transportera samma informationsmängd som hela Sveriges kopparnät för data och telekom idag gör.
 • Själva fibern har en kärna av glas där man skickar information i form av ljusimpulser. Fibern innehåller ingen metall, vilket gör den okänslig för åska. Fibern innebär ett nät som har en väldigt hög kvalitet kombinerat med mycket höga överföringskapaciteter.
 • Till skillnad från vanligt bredband, både fast och mobilt, är fiber inte beroende av avstånd. Det innebär att kvaliteten på informationen i fibernätet inte blir sämre ju längre informationen behöver transporteras.
 • Om du inte hittar ditt område på kartan över utbyggnad av fibernätet så kan du via den förening eller sammanslutning din bostad tillhör (exempelvis bostadsförening, bostadsrättsförening, samfällighet eller motsvarande) ta kontakt med oss (via www.oppenfiber.se om du bor i villa, via www.telia.se/fastighetsagare om du bor i flerbostadshus) för frågor kring offert på utbyggnad av fibernätet där du bor.

 

Kategorier

37 Kommentarer

 1. Hans Erik Rundqvist 7 år sedan

  Hoppas detta gäller hela landet så man slipper sitta och bälja kaffe större delen av dagen medan nerladdningen i en försvinnande hastighet av 12 15 kb/s slutförs

 2. Bo Abrahamsson 7 år sedan

  Toppen, vi är på gång med Vangafiber. En fråga vi fått; kan man ringa på mobilen över fibernätet, vårt mobila telia och Tele2 ligger andra sidan berget och täckningen är mycket dålig. Skall bli intressant och höra om fibernätet även inkluderar mobiltelefoni (som det verka framgå av er reklam.
  En annan fråga, kan Telia erbjuda oss en bättre webbplats?
  hälsn Bosse

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Bo!
   Mobiltelefonin går via det mobila nätet. Via fibernätet levereras fasta tjänster som bredband, bredbandstelefoni och tv. Vad menar du med bättre webbplats? : )
   /Patricia

 3. Bo Karlsson 7 år sedan

  Jag bor i en villa i ett område i Västervik däc fiber nu erbjuds via ett kommunägt företag för 16000 kr men Telia kan via den kabeln ej erhållas men ett antal andra operatörer som tydligen kan samarbeta vilket tydligen inte Telia kan. Hur många är beredda att betala 16000 kr med möjlighet att välja bland operatörerna och i en framtid kanske få ett erbjudande från Telia med anslutning och då betala ung. lika mycket? Finns det någon logik i detta att inte samarbeta?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Bo!
   Det finns idag många olika företag som erbjuder stadsnät och tyvärr kan vi inte vara med på alla. Du kan se vilka stadsnät vi har avtal med här: http://www.telia.se/privat/bredband/abonnemang-kontantkort/stadsnat
   /Patricia

 4. Sefriano khan 7 år sedan

  Hi

  I live in [ADDRESS] and am very frustated because I get only 6-8 mbs .. I have broadband with you! I want more speed either through telejack or fiber .. Please help

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hi Sefriano!
   I’m sorry but we can´t deliver a higher speed at your address. That’s because of the distance between your address and the telephone station.
   /Patricia

 5. Torbjörn Bjerhagen 7 år sedan

  När och vad kostar det; kommer ni till [ADRESS]. Jag vill inte beställa förrän jag vet när och kostnader.
  Torbjörn Bjerhagen

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Torbjörn!
   Jag har kikat på din adress och vi har idag inget avtal om fiber där. Du kan i följande länk se vart vi just nu undersöker intresset för fiber: http://www.oppenfiber.se/har-undersoker-vi-intresset-for-oppen-fiber.html
   /Patricia

 6. Mats Ramkvist 7 år sedan

  När finns det tillgängligt i Ludvika?
  Bromsas Ni av den pågående ”fiberexpansionen” som påstås ske?
  Otroligt frustrerande att bo granne med ett fiberstråk utan möjlighet att koppla in sig.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Mats!
   Skulle inte påstå att något bromsar oss 🙂 Du kan i följande länk se vart vi just nu undersöker intresset för fiber: http://www.oppenfiber.se/har-undersoker-vi-intresset-for-oppen-fiber.html
   Om du tillhör en samfällighet eller annan typ av förening så kan du läsa mer om vad som krävs för att ta del av en offert här: http://www.telia.se/privat/kampanj/kommuninfo
   /Patricia

 7. Nilsson 7 år sedan

  Då kan ni ju ta och dra fram en fiber till mej så att jag slipper vara uppkopplad via telefonledningarna som går i luften till en stolpe vid tomtgränsen. Åskväder är ett elände. I och för sig byter ni mitt smarta(?) modem gratis men min switch går sönder varje gång också.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Nilsson!
   Beroende på om du är enskild villaägare, tillhör en bostadsrättsförening, samfällighet osv så kan du läsa mer om processen för att ansluta till fiber här: http://www.telia.se/privat/kampanj/kommuninfo
   /Patricia

 8. Hans Björkman 7 år sedan

  I Halmstad-området vore det kanske enklast att Telia accepterar att anslutning till Hitnet (Halmstad stadsnät)?
  Varför envisas med att bara acceptera era egna nät nu när Halmstad stadsnät ansluts i alla nya områden och bygger ut kraftigt i redan befintliga?
  Telia förlorar många redan existerande och vad som kunde blivit blivande kunder.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Jag har tagit din synpunkt vidare gällande detta Hans så att den relevanta avdelningen kan se att intresset finns. /Camilla

 9. Bengt Östling 7 år sedan

  Telia snålar med kapacitet! Har Telia som tjänste leverantör i Falu stadsnät, där ni bara erbjuder 10 Mb, därför ni vill utnyttja bättre erbjudande i ert egna nät. Jag skulle gärna fortsätta vara kunde hos Telia om man erbjöd högre hastighet. Nu måste jag snart byta tjänsteleverantör om Telia inte inom kort också erbjuder högre hadtigheter i ett riktigt öppet fibernät.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   I en del stadsnät så väljer vi att inte erbjuda högre hastigheter eftersom vi inte kan garantera att kapaciteten skulle hållas. Jag beklagar om du känner att detta gör att du funderar på att byta operatör men det är också väldigt viktigt för oss att inte erbjuda en hastighet vi inte vet om vi kan leverera. /Camilla

 10. Bernt Harrysson 7 år sedan

  Hej!
  Finns det någon redundansmöjlighet i ett fibernät på landet?
  Är fibernätet känsligare? ADSL ansluten i dag. Kombiab. med Telia

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Inte helt säker på hur du menar men om du tänker på backup för data så är det något du måste göra själv även fia fiber. Fiber är generellt en stabilare teknik än ADSL. /Camilla

 11. Framtidens mobiltelefoner | Bättre Affärer 7 år sedan

  […] En sak är säker, att det krävs täckning utanför stora städer för att kunna använda framtidens mobiltelefoner. Här kan du läsa mera om ”Nya möjligheter med fiber”. […]

 12. Rolf Andersson 7 år sedan

  Hej Alla säljare säger likadant.100 megabits eller 1000 megabits. Har nyligen fått fiber från Bredbandbolaget till min lägenhet med max 100 mbit. Trådlöst med router på 300 mbits får vi i verkligheten 30 mbits och med sladden direkt i datorn 60 mbit! Vem vill köpa en bil med 100 HK och när man sedan kör med den så levererar den bara 30 HK. Det värsta är att Bredbandsbolaget tycker att det är helt ok leverans. Har Telia samma leverans eller man får 100 om man köper 100???

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hastigheten man får ut varierar från hushåll till hushåll på grund av olika faktorer, det är därför inte möjligt att erbjuda en specifik hastighet med en specifik kostnad till varje unikt hushåll. Det vi och andra operatörer gör då är att vi erbjuder hastigheter i olika intervaller. 100 mbit/s betyder upp till 100 mbit/s och garantihastigheten vi erbjuder är 50-100 mbit/s eftersom det är någonstans däremellan den kommer att landa beroende på de olika faktorerna. Detta kommuniceras dock även på vår hemsida för abonnemanget. /Camilla

 13. Ingvar Andersson 7 år sedan

  Nätverkskabel?
  Får jag lov ställa en ”basic” fråga – hur hanterar jag fiberkabel anslutning till Wi-Fi (”equipment”) till exempel iPad o. MB Air?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Det beror på vad du har för hårdvara i hemmet. Om du till exempel kan surfa direkt via nätverkskabeln så kan du köpa en router att koppla nätverkskabeln till för trådlös anslutning. Om du har en switch(en fiberkonverter) som nätverkssladden är kopplad till så behöver du även här köpa en router som du då kopplar till din switch. Om du har Telia Smart som är vårt trådlösa modem så har detta redan inbyggd wifi som du kan använda dig av, du behöver då ingen separat router. Du kan då direkt på din router eller Telia Smart se namnet på nätverket och lösenordet som krävs för att logga in till detta direkt via din dator. Dock är det inte alla adresser som kan ha Telia Smart till fiber på grund av tekniska begränsningar. /Camilla

 14. Søren Lauritzen 7 år sedan

  jamen jag vil MYCKET GERNA have fiber i marieholm, Skåne

  hvornår kommer det?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Vi satsar mycket på att bygga ut fibernätet, om du kontaktar oss med din exakta adress kan vi ta en titt om det är något på gång inom den närmsta framtiden just där. Du kan se alla sätt att kontakta oss på här: http://www.telia.se/privat/kontakt/telefon. Du kan även ta en titt på denna länk gällande vad som krävs för att annars beställa en offert för indragning: http://www.telia.se/privat/kampanj/kommuninfo. /Camilla

 15. søren Lauritzen 7 år sedan

  Jag har hos Telia efterlyst snappere bredband, jag fik også betale for dette, men teknikkerene på Telia beretter at det går inte få frem mere hastighet i Marieholm, Skåne!! Så man sælger gerne høg hastighet, men kan inte leverer. Fik så nyt modem med wi fi.. Nu crasher modem konstant!!

  COM ON Telia….

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Det låter som något för support att ta en titt på så att du når den garanterade hastigheten och modemet fungerar som det ska. Jag skickade dig en länk med kontaktvägar i föregående inlägg, där kan du finna alla sätt att nå vår support på. /Camilla

 16. Mattias Magnusson 7 år sedan

  Hej! Detta låter väldigt bra men för oss stackare som bedriver företag på Tjörn verkar de som att vi får fortsätta att leva kvar i stenåldern ett tag till.

 17. Nicholas Carrington 7 år sedan

  Hoppas att detta sker snart då innerliggande trött på betala för 12mb hastighet och vid breddbands testet har aldrig kommit över 6mb. Vet att det blir något sämre av trådlöst men hela 6mb tveksam!

  Missnöjd

  1. Nicholas Carrington 7 år sedan

   Ni har kontrollerat o skyll på olika saker. Trådlösheten inom lägenhet. Data utrustning den är gammal men enligt datakunnig vän inte orsaken.

   Nick

   1. Telia Kundservice 7 år sedan

    Eftersom vi här inte kan felsöka din anslutning eller se ditt konto så är det bästa att du tar kontakt med vår support så att de då kan se över ditt konto. Du når dem på 90200 eller via deras chatt här:

    http://www.telia.se/privat/kontakt/chat

    /Camilla

  2. Telia Kundservice 7 år sedan

   Vi har ingen hastighet på 12 mbit/s, kan det vara 8 mbit/s du tänker på? För 8 mbit/s så ligger hastighetsintervallet på 6-8 mbit/s så 6 mbit/s är då en acceptabel hastighet. Om det är 30 mbit/s du tänker på så kontakta då vår support så att de kan felsöka din anslutning. Du når dem på 90200 eller via chatt här:
   http://www.telia.se/privat/kontakt/chat

   /Camilla

 18. Ulla-Märta fixade fiber till byn | Smartare Vardag 6 år sedan

  […] Nya möjligheter med fiber […]

 19. Anita Jacobsson (Folke Jacobsson) 6 år sedan

  Vad kostar det att koppla in fiberkabeln. Vi har en framdragen till huset men är ej inkopplad.
  Vi har digitaltv, bredband och telefoni från Telia.

  Abonnemanget står på min make

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Anita! Via den här länken kan du hitta en länk under rubriken ”Kan jag få bredband via fiber?” där ni kan söka på er adress och se vilka hastigheter och tjänster ni kan få tillgång till. /Ola.

 20. Fiber eller Mobilt internett | HOGDALS FIBER 6 år sedan

  […] Nya möjligheter med Fiber (Telia) […]