Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Ninjas in Pyjamas siktar på seger

7 år sedan

De rankas som bäst i världen. De har vunnit nästan allt de ställt upp i. Nu laddar Ninjas in Pyjamas för världens hittills största turnering i Counter-Strike: DreamHack Winter.

Det är en sen oktoberkväll och lampor har redan börjat släckas i villaområdet i Sundbyberg utanför Stockholm. Men i den stora villa som just köpts av e-sportsorganisationen Ninjas in Pyjamas (NiP) har arbetsdagen knappt börjat. I ett stort rum sitter fem unga grabbar och spelar en träningsmatch i Counter-strike: Global Offensive. De slänger ur sig snabba kommandon medan motståndare effektivt mejas ner på skärmarna. Och inte undra på det – det är trots allt världens absolut bästa CS-spelare som samlats för att slipa formen inför höstens stora utmaningar.

– Vårt stora mål i år är Dreamhack Winter i Jönköping. Men redan imorgon åker vi till Star Series i Kiev, och därför har vi samlats här i vårt nya hus för ett fyra dagars träningsläger, berättar Niklas Fischier, lagledare och delägare i Ninjas i Pyjamas.

Ninjas i Pyjamas började som ett kompisgäng 2000, men har sedan dess utvecklats till ett företag och e-sportstall som förutom CS-laget även rymmer ett lag som spelar League of Legends. Att det är en seriös verksamhet vittnar antalet träningstimmar om. CS-laget tränar åtta timmar om dagen och samlas varje dag vid 16-tiden för att snacka taktik och spela både träningsmatcher och officiella matcher online.

– Allt vi gör sker online, så det är det direkt avgörande med en snabb och stabil tjänst. Vi har sedan en tid fiberuppkoppling från Telia som vi är väldigt nöjda med, säger Niklas Fischier som berättar att även om laget mer eller mindre konstant deltar i olika online-ligor, så är det i live-eventen som prestige och prispengar finns.

Även om NiP åker jorden runt och tävlar så sker årets höjdpunkt på hemmaplan. Dreamhack Winter i Jönköping är världens största datorfestival, med 16 932 ihopkopplade enheter – och supersnabb fiberanslutning från Telia. Festivalen fokuserar på allt som har med datorer, internet och digital underhållning att göra – men för NiP är det såklart CS-turneringen som är höjdpunkten.

– Det blir den största tävlingen vi någonsin har haft i CS. Att det är i Sverige gör att vi vill vinna extra mycket. För oss är det hemmamatch och vi räknar med att ha publiken med oss. Det brukar vara riktigt bra tryck, så det ska bli väldigt kul, säger Robin Johansson, en av spelarna i NiP i en paus mellan två av kvällens matcher.

Robin har varit en del av NiP sedan ett drygt år, då laget gjorde något av en nystart i och med att det kom en ny upplaga av Counter-Strike. Men Robin har spelat mer eller mindre professionellt sedan 2005.

– Det roligaste med att vara e-sportsproffs är man får resa och tävla mycket. Tävlingsmomentet är väldigt viktigt och vi är riktiga vinnarskallar allihop. I NiP ser jag mig som en bra lagspelare. Jag är kanske ingen Zlatan, men kanske den som spelar fram honom, lite som lagets Rasmus Elm, fortsätter Robin och skrattar åt liknelsen med det svenska fotbollslandslaget.

Men vad krävs egentligen för att bli en CS-spelare i världsklass? Efter att ha träffat NiP, och sett dem träna, förstår man snabbt att det inte räcker med enbart talang.

– Det allra viktigaste är att ha tålamod. Det är som med vilken sport som helst, det krävs massor av träning för att bli bra. Ett tips till den som är sugen på att satsa är att ta en titt på hur proffsspelarna gör, och sedan försöka ta med det i ditt eget spel. På så sätt kommer läroprocessen att gå betydligt snabbare än om du lär dig på egen hand, säger Robin Johansson.

Och ska du kolla in proffsen, varför inte spana in de bästa i världen – på NiPGamingTV kan du se lagets matcher streamade på nätet. I höst kan du även se NiP i en ny realityserie om livet som e-sportsproffs, som kommer att sändas i TV6.

Ninjas in Pyjamas CS-lag

Medlemmar: Richard ”Xizt” Landström, Patrik ”f0rest” Lindberg, Adam ”friberg” Friberg, Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund och Robin ”Fifflaren” Johansson

Meriter: Har vunnit 18 av 19 turneringar man ställt upp i. Ständigt rankade som världens bästa lag sedan CS: Global Offensive släpptes 2012. Under de första åtta månaderna förlorade man inte en enda match.

DreamHack Winter

Vad? Världens största digitala festival, med 16932 ihopkopplade enheter och fiberanslutning från Telia. Förutom e-sport-turneringar i världsklass blir det även musik, tävlingar och utställningar.

När? 28 november till 1 december

Var? Elmia i Jönköping

 

One Kommentar

  1. Alexander Dahlin 7 år sedan

    Go go NiP! Ni vinner for sure! 🙂