Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Surfa lugnt utomlands – lägre priser från 1 juli

7 år sedan

Ska du utomlands i sommar? Med Surf Abroad kan du koppla upp dig med dataroaming och ta med ditt mobila liv på semestern utan att behöva oroa dig för oväntade kostnader. Extra förmånligt är det i Europa från 1 juli, med sänkta priser för tal, sms/mms och surf. Här listar vi också viktiga telefonnummer för utlandsvistelsen.

Vad är roaming?
Roaming innebär att du kan använda din mobiltelefon för att ringa, surfa och skicka sms eller mms när du befinner dig i utlandet. Mobilsurf via roaming debiteras enligt särskilda avtal som vi har med operatörer i andra länder. Priserna kan därför variera kraftigt mellan olika länder, vilket har gjort många användare oroliga över att använda mobilen, surfplattan eller datorn utomlands. För att du ska känna dig trygg i att ta med ditt mobila liv när du reser har vi tagit fram tjänsten Surf Abroad.

Få koll på dina surf-kostnader med Surf Abroad
Surf Abroad ingår i ditt kontantkort (Telia Refill) eller mobila abonnemang från Telia och du behöver inte göra något särskilt för att det ska fungera. Därför kan du lugnt surfa under utlandsresan utan att oroa dig för otrevliga överraskningar på mobiltelefonräkningen. Surf Abroad gör att du kan surfa i mobilen eller via mobilt bredband till en given mängd data per dag till ett fast dagspris – och surfar du för mindre än dagspriset betalar du bara för den surfmängd du förbrukat.

Kostnaden för data är samma inom en zon (exempelvis EU) oavsett i vilken operatörs nät du befinner dig. Men tänk på att olika webbtjänster förbrukar olika mycket data: att strömma video från exempelvis YouTube eller SVT Play använder större surfmängd än att läsa nyheter och skicka mejl.

Läs mer om i vilka länder Surf Abroad gäller

Sänkta priser i Europa från 1 juli
Från den 1 juli sänker Telia priserna för mobiltelefoni i hela EU för kunder med privatabonnemang och företagsabonnemang. Priset för privatkunder att ringa hem till Sverige eller i landet där de befinner sig sänks från 3,20 kr/minut till 2,49 kr/minut. Att ta emot samtal i mobilen på besök i ett annat EU-land kostar från 1 juli 0,73 kr/minut (tidigare 0,88 kr/minut). Att skicka sms kommer kosta 0,84 kr/sms (tidigare 0,99 kr/sms). Motsvarande pris för mms blir 4,75 kr/mms (tidigare 7,50 kr/mms).

För mer info om Telia Surf Abroad och priser utomlands, se www.telia.se/utomlands (från 1 juli visas där de nya priserna)

 

Snabbfakta för dig som ska utomlands:

 • Se till att roaming är igång, så att du kan surfa även utomlands.
 • Surf Abroad ingår i alla kontantkort (Telia Refill) och mobilabonnemang från Telia.
 • Du kan enkelt köpa till data om du når din gräns.
 • Aktivera WiFi så att du kan använda trådlöst nätverk när sådant finns, t.ex. på hotellet.
 • Vissa tjänster och appar hanterar datatrafik trots att du inte aktivt surfar. Undvik det genom att inaktivera ”mobildata” under inställningar.
 • Kostnadskontroll för surf är aktiverad på alla Telias abonnemang vilket innebär att kostnaden aldrig överstiger 525 kr per månad (du kan välja att ändra eller ta bort kontrollen om du vill)
 • Undvik båtroaming. Ombord på exempelvis en färja på internationellt vatten gäller unika roamingpriser då du kommunicerar via båtens egna satellitnät.

 

 

 

 

Viktiga telefonnummer att ha utomlands
När du är utomlands bör du ha tillgång till vissa telefonnummer om något händer och du inte vet vart du ska vända dig för att få hjälp.

Telia kundtjänst och support: +46 771 99 02 00
Spärr av sim-kort: +46 771 41 10 00
Spärr av förlorat pass eller nationellt id-kort: +46 77 114 14 00

Telefonnummer till svenska ambassader och försäkringsbolag

Kategorier

18 Kommentarer

 1. Göran Ström 7 år sedan

  Frågade Telia om deras kontantkort fungerade på Kap Verde. Svaret blev Ja! betalade in 500.- på kortet. Fungerade inte. Vanligt Teliaabonnemang fungerade. 500:- i sjön!

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej!

   För att ett refillkort ska fungera i ett land där vi saknar avtal för refill men har avtal för abonnemangskunder krävs det att du har tilläggstjänsten Telia refill utland faktura. Jag ber om ursäkt att då fått den information om att det ska fungera på Kap Verde.

   http://www.telia.se/privat/katalog/VisaProdukt.do?productRef=/privat/mobilt/tillval/tjanster/utlandstjanster/refill-utland-faktura.product

   MVH
   Thomas

 2. Lennart Lindgren 7 år sedan

  Det är på tiden att det börjar bli rimliga priser.
  Har EU ett finger med i spelet?
  Men än är det är en bit kvar än innan jag tänker slå på roaming på mina resor! Jag är på resande fot i EU c:a 45 dagar per år.
  Jag var på tjänsteresa till USA för 1½ år sedan tillsammans med 2 personer från ett annat bolag. De hade inte slagit av roaming. Vistelsen varade i 14 dagar. De hade varsin räkning på 17.000 resp 35.000! SEK över normalt. Den med 35.000 användes vid ett par tillfällen som GPS. Telefonräkningen var alltså dyrare än totala kostnaden för flygresa+hotell+mat. Skamligt Operatör – Telia. Visserligen företagsabonnemang, men ändå.
  Nä lyd Telias råd – använd WiFi på hotellen när Du är utomlands.
  Jag är fortfarande Teliaanvändare – för jag tror inte att de andra bolagen är ett dugg bättre.

 3. sven blickander 7 år sedan

  vad kostar det ock ha hemtelefon vilande i 5 månader

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Du kan göra om den till en meddelandebox som kostar 60 kr/månad. Du kan läsa mer här http://www.telia.se/privat/katalog/VisaProdukt.do?channelId=-76391&pageTypeId=01238057535&OID=1238058681&type=PRODUCT //Ellinor

 4. Håkan Niska 7 år sedan

  I vilka länder fungerar kontantkort utan ”tilläggstjänsten Telia refill utland faktura”.
  Jag var i Rom (Italien) och kunde ansluta till nät (Vodaphon).
  Efter en stund och efter samlal kopplades jag bort. Nät ej
  tillgängligt. Jag slår av strömmen till mobilen och slår
  på den igen, Hopsan nu får jag kontakt med nätet igen och
  kan ringa eller SMS:a.
  Kan ni förklara detta?

  Hälsningar HåkaN

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Håkan!

   Du hittar en lista över vilka länder där kontantkort fungerar utan tjänsten ”utland faktura” här.

   Det är inte normalt och det beror inte på något känt fel. Du måste därför kontakta vår support för felsökning.

   Ha en fortsatt trevlig resa!

   //Andreas

 5. Monica Nilsson 7 år sedan

  Hej Var på Åland några dagar och min telefon fungerade inte alls jag har kontantkort med Telia och Surf. Mina vänner som var med har också telia deras telefoner fungerade men inte min. Jag har en Sonny Ericsson Xperia. Fick ett sms från finland med välkommen och priser sen blev det dött. Vad hände gjorde jag något fel? Behöver jag aktivera roaming för att kunna ringa?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Monica!

   Refillkort fungerar endast i utlandet hos de lokala operatörer där vi har ett avtal för detta. Du kan hitta en lista för dessa på vår utlandssida. För övriga länder så kan man lägga på tjänsten ”Refill utland faktura” så fungerar Refillkort enligt länderna i den ordinarie utlandslistan för abonnemang.

   //Andreas

   1. Monica Nilsson 7 år sedan

    Fick inte svar på mina fråga v arför fungerar mina vänners mobiler
    med telia men inte min.

    1. Telia Kundservice 7 år sedan

     Hej Monica! Vi har dessvärre ingen möjlighet att felsöka varför det fungerat för dina vänner men inte för dig via denna ingång. Jag rekommenderar dig att kontakta vår kundtjänst på nummer 90200 så kan de hjälpa dig vidare i ditt ärende. /Maria

 6. Sam 7 år sedan

  Hej Telia.
  Måste man slå på roaming gör att kunna ringa och ta emot samtal utomlands?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Sam! Nej det ska du inte behöva göra. Kontrollera med tillverkaren av telefonen för att höra hur det ska se ut i din telefon för att den ska fungera i utlandet. /Maria

 7. Yvonne Johansson 7 år sedan

  Om jag slår av data roamingen men har på 3G och Data trafik när man är i tex. Thailand
  Får jag då kostnader för Datatrafik? Eller är det bara när jag har data roamingen på som jag får kostnader?
  Man får ju ett sms från Price info där det står surfa 69kr/dag (20mb) ringa SE mmm. Är det det jag får betala om jag har datatrafik på eller är det data roamingen? Det är inte solklart för mig i alla fall..
  Har alltid kört wifi utomlands oavsett vad jag är, men Wifi utomlands är väldigt varierande i kostnad, från gratis till hutlösa priser på tex. USA hotell

  Hälsningar Yvonne
  ps har hittills alltid kört via WiFi, för att undvika höga kostnader utomlands.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej! Om du slår av dataroaming ska det inte bli några kostnader för datatrafik. Priserna varierar beroende på vilket land du åker till. Våra prislistor hittar du på http://www.telia.se/utomlands
   /Annica

 8. Lena 5 år sedan

  jag betalat hos Telia 39kr för att kunna surfa i Finland. Tjänsten surfa gratis i Norden.
  Måste jag slå på rooming. Annars fungerar det inte för mig

 9. Eva Gustafsson 4 år sedan

  Vi har Telia komplett abonnemang med flera användare i familjen. Jag står som ägare, min dotter som användare. Hon ska resa utomlands i Europa. Jag frågade i Teliabutiken hur vi skulle göra för att hon ska få internet. Hon ska smsa Vecka Europa precis när hon åker blev svaret. Nu försöker hon göra det men är tydligen inte behörig till det. Får hon tillgång till 1Gb surf i Europa om jag skickar sms till Telia från MIN mobil?

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Eva!

   Vad bra att du hör av dig och frågar.

   Jag känner dock att jag eller en kollega måste kika på dina abonnemang innan det helt går avgöra vad som gäller.
   Har du möjlighet att höra av dig till oss på telefon 90200, chatten eller Facebook så ska du få hjälp.

   För telefon och chatt går du till http://www.telia.se/kontakt och du hittar oss på http://www.facebook/telia annars.

   //Anna