Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Mitt i min mentala semester

6 år sedan

 

Det blir ytterligare tre veckor framför bildskärmen. Tre veckor innan jag får logga ut. Tre veckors mental semester – innan den riktiga semestern börjar. ”Mental semester” är ett begrepp vi på Telia myntade för två år sedan. Vi var mitt uppe i första årgången av Telia Surfindex. När vi tittade på statistiken över vilka internetsajter vi besökte innan semestern så upptäckte vi att väder- och resesajter steg rejält. Tror också att matsajter hade börjat rör sig uppåt i populäritet. Nedåt gick de sajter som hade mer arbets- och vardagsprägel över sig. Bostadssajter var en sådan kategori om jag minns rätt. Av det drog vi slutsatsen att svenskarna går på någon slags mental semester innan den riktiga börjar. Och allt det kunde vi se genom att titta på våra nätvanor. Så uppkopplade har vi alltså blivit – vi svenskar. Det är väl bara sydkoreanerna som slår oss på bredbandsfingrarna just nu. När EU förra veckan rankade de länder som kommit längst i EU:s digitala agenda så utnämndes vi till europamästare i snabbt bredband. Vi är också den nation inom EU som köper och säljer mest över nätet. Inte i någon kategori var vi sämre än tvåa.

Nu sjösätter vi Telia Surfindex för tredje sommaren i rad. Med kunskapen från två tidigare somrar i bagaget hoppas vi kunna hitta fler intressanta och spännande beteenden att berätta om.

För även om vi ser att trafiken går ner i näten under sommar och semester så ökar ändå trafikströmmarna i jämförelse med tidigare somrar. Förklaringen är att vi gör mer bandbreddskrävande saker som att titta på film, tv och filmklipp. Tacka supersnabba fibernät och 4G för det. En annan är att vi fortsätter att vara uppkopplade i allt större utsträckning. Det har blivit en naturlig del av såväl arbetsdagen som privatlivet.

Och lika säkert som det kommer att åska i sommar – lika säkert kommer debatten om hur lämpligt det är att vara uppkopplad och tillgänglig jämt. Det finns de som menar att avkoppling kräver nedkoppling. Och det finns de som bestämt hävdar att de inte har med varandra att göra över huvud taget. Och båda har rätt. När uppkopplad likställs med tillgänglig då kan det bli problem. När uppkopplingen är förenad med ett tvång – när frivilligheten försvinner – då tror jag att stressen också kan smyga sig på.

Man måste dock akta sig för att göra tekniken till syndabock. Uppkopplingen i sig – tekniken – kan både brukas och missbrukas. Och att uppkoppling kan vara avkoppling tror jag många håller med om. En bra film eller ett missat tv-program som du tittar på när du själv vill, är bra exempel på det. Och för många har surfandet på sommaren blivit ett lika naturligt sätt att koppla av som att läsa en bok i hängmattan eller sola på stranden.

Så se till att du kopplar av i sommar. Om du gör det uppkopplad eller nedkopplad avgör du själv.