Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Nu byggs mobilnätet ut rejält!

7 år sedan

Det blir allt mer uppenbart att ett bra och snabbt mobilnät är en viktig del i människors liv, i många fall rentav en förutsättning för att livet ska fungera. Därför kommer vi de närmaste åren satsa mer än någonsin på att bygga ut vårt mobilnät för både 3G och 4G.

Den stora utbyggnad vi nu planerar kommer att ske i hela landet. Oavsett om du finns i glesbygd, mindre städer eller i någon storstad så ska nätet nu bli mycket bättre. Hela GSM-nätet som idag bygger på 2G-tekniken, kommer att uppgraderas till den senaste tekniken inom 3G och 4G. Detta innebär att täckningen blir större än 90 procent av Sveriges yta.

Ett förändrat Sverige
Med den här utbyggnaden kommer vi att förändra Sverige. Den moderna människan vill vara uppkopplad och kunna kommunicera var som helst och när som helst. Livet ska fungera i hela Sverige, från norr till söder. Höga 4G-hastigheter kommer du att kunna få oavsett om du är i fjällen eller på Stureplan i Stockholm.

4G till många fler
Den historiska satsningen är redan i full gång; 99 procent av befolkningen kommer att få tillgång till 4G där de bor under 2014 och 4G-nätet kommer att täcka mer än 90 procent av Sveriges yta 2015.

Unikt välutbyggd 3G-täckning
Det finns fortfarande många som har datorer, surfplattor och smartphones som inte kan kopplas upp via 4G. Därför kommer även 3G byggas ut så det får samma unika täckning som GSM. Dessutom kommer kapaciteten utökas i hela landet, vilket kommer att både höja hastigheterna och förbättra talkvaliteten.

Fiberutbyggnaden fortsätter
Parallellt med utbyggnaden av mobilnäten fortsätter även vår fiberutbyggnad och uppgradering av de fasta näten. Sammanlagt innebär detta en årlig investering på drygt fem miljarder kronor i Sverige fram till 2015. Det gör Telia till en av de största investerarna i svensk infrastruktur och är viktiga steg på vägen för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Storsatsningen i korthet:

 • Betydligt högre surfhastigheter i hela landet, både 3G och 4G
 • Bättre inomhustäckning och talkvalitet
 • Unikt hög täckning för 3G och 4G – samma som GSM-nätet idag: drygt 90 procent av Sveriges yta
 • Bättre talkvalitet även över GSM
 • Inräknat fiberutbyggnaden satsar vi drygt fem miljarder kronor per år fram till 2015
 • Hela utbyggnaden kan följas på telia.se

Hur kommer ett större, snabbare och mer kraftfullt mobilnät göra ditt liv bättre?

35 Kommentarer

 1. Kunden 7 år sedan

  Betyder det att även Granloholm, tre km väst om Sundsvall kommer ha fungerande 3G-täckning redan 2015?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej! Vi kan inte säga något exakt i skrivandets stund då allt är så pass färskt. Nedan kan du läsa ett utdrag ur pressmeddelandet:

   ”Satsningen sker i hela landet och inbegriper kunder i såväl glesbygd, mindre städer, som storstäder och den är avsedd att möta kundernas i det närmaste explosionsartade ökning av mobilsurfande. Hela GSM-nätet som idag bygger på 2G tekniken, kommer att uppgraderas till den senaste tekniken inom 3G och 4G”

   http://www.telia.se/tackning kommer all information finnas.

   /Simon

 2. Dålig Täckning 7 år sedan

  Vilken teknik bygger ni ute med, samma teknik som ni använder i samarbetet med Tele2? Eller bygger ni ut 3G på 900 mhz?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej! Vi bygger ut 3G-nätet på frekvensbandet 900 Mhz i egen regi för att förstärka både täckning och kapacitet i hela landet för Telias kunder. Sunab, vårt samägda bolag med Tele2, kommer även fortsättningsvis att bygga ut 3G-nätet på frekvensbandet 2100 Mhz. Den utbyggnaden gynnar både våra och Tele2s kunder. /Annica

 3. Karl-Henrik Hägg 7 år sedan

  Men Stjärnsund glömde ni, noll täckning på 3G och 4G och när man söker på fast lina för telefoni och bredband lyder svaret:

  Fel som hittades:
  Ingen leverans kan ske, ingen ledig kapacitet finns/station ej utbyggd, ingen planerad utbyggnad.

  Så era miljardsatsningar blir väl som vanligt i storstäderna!

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Vi får hoppas att det blir bättre täckning med vår utbyggnad, den gäller både glesbygden och storstäderna. /Ellinor

 4. Reidar Olsson 7 år sedan

  Bor halva året på södra sidan av Ullångersfjärden, 1km från E4 längs vägen mot Salsåker-Nordingrå. Här är ingen mottagning inomhus för att masten på telestation i Ullånger är för kort. Samtliga fastboende och sommarboende har samma problem.
  Vad finns för planer för oss?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Reidar!

   Den utbyggnad vi gör nu kommer påverka alla våra basstationer då vi även byter hårdvara i dem till ny modern hårdvara. När det gäller mer specifikt er plats så måste jag be dig kontakta nättekniker som sitter på de detaljer som finns i dagsläget.

   Ha en fortsatt trevlig kväll!

   //Andreas

 5. Michael Frisk 7 år sedan

  Jag har företag och arbetar ibland hemifrån i Sala damm och jag kan säga att mottagning är urusel detta kan jag inte förstå har använt Telia i mitt företag över 15 år funderar på byta eftersom kunderna kan inte nå mig hemma kontoret. Jag tycker Telias täckning har förändras drastiskt var mycke bättre förr jag reser i Norrlands innerskogar och där har också täckningen varit bra förrut. Min sambo har bättre täckning på 3 än vad jag har på Telia hemma så vad händer med Telia är ni inte ledande längre. Man undrar

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Michael! Tråkigt att höra att du upplever problem med täckningen. Vi har vi denna ingång svårt att felsöka täckningsproblem. Jag rekommenderar dig därför att kontakta vår kundtjänst på nummer 90200 eller via e-post på http://www.telia.se/kontakt så kan de kontrollera hur täckningen ser ut i området, om den har förändrats eller om det finns någon planerad utbyggnad i området. /Maria

 6. Rolf Granlund 7 år sedan

  Mycket snack och lite verkstad. I alla fall om man har fritidshus eller bor i Bjursås, två mil norr om Falun där det finns 4G. I Bjursås har utbyggnaden av mobila nätverk alltid kommit i sista hand. Så även nu när det gäller 4G. Det finns inte ens planer på 4G. Bedrövligt rent ut sagt. Eller ska man säga, typiskt Telia att åter strunta i glesbygden. Vi vill inte ha fagra ord utan 4G nu och inte sist i landet.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Rolf! Tråkigt att du har problem med täckningen. Du kan lämna synpunkter på täckningen via http://www.telia.se/tackning
   På samma länk kan du även följa vår planerade utbyggnad. /Annica

 7. 4G och frekvensbanden | Smartare Vardag 7 år sedan

  […] miljardsatsning vi just nu är inne i gör att 4G-nätet kommer att få samma unika täckning som GSM-nätet (2G) […]

 8. Lennart Carlsson 7 år sedan

  Är 2 G nätet utbyggt vid Stålsberga Mjögsjötorpet 67192 i Arvika? Bor på Mjögsjötörpet där bara min äldre Mobil Nokia 3120 går på 3 G nätet Har provat förr och då har han inte gått på GSM nätet! Har en ny Smarttelefon som inte fungerar här
  så den packade ja ner i kartongen SamsungGalaxy!

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Lennart! Gsm-täckningen ser dessvärre halvdålig ut i området. Kan eventuellt fungera utomhus, men inomhus blir det svårare. /Annica

 9. Sammy Engholm 7 år sedan

  Betyder detta att min Iphone 5 som jag köpt av er kommer få 4G?! 😀

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Sammy! Det finns inget självklart samband mellan nätutbyggnaden och en sådan möjlighet. /Ola.

 10. Tomas Johansson 7 år sedan

  Vi har en stuga i Arjeplogs fjällvärld där det i dagsläget bara är edgetäckning. Dock väldigt ostabil pga. många samtidiga användare. I era kartor som visar planerad utbyggnad finns inte byn med. Via karttjänsten får jag också meddelande om att utbyggnad ej är planerad ”Tack för din synpunkt. I dagsläget finns inga planer på nätutbyggnad i det område du önskar. Men vi sparar alla synpunkter för framtida planering. Mvh Telia”. Läser jag däremot på denna länk (http://www.byaservice.se/utvecklingst%C3%B6d/bredband-16125069) så får jag uppfattningen att det kan tänkas bli utbyggnad innan 2015. Vad ska man tro? Använder idag Net1 men är inte helt nöjd. Funderar på radiolänk men skulle hellre köra via stabilt mobilt bredband. Är det idé att avvakta utbyggnad eller ska jag köpa dyr, långsam radiolänkslösning? 66.390972, 16.964067
  +66° 23′ 27.50″, +16° 57′ 50.64″

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Tomas!

   Våra nätplanerare planerar vår utbyggnad efter premisserna att målen för den stora mångmiljardsatsning vi gör på vårt nät skall vara nådda inom den utsatta tiden. Däremot så läggs detaljplaner för utbyggnad inom ramen för de långsiktiga målen i kortare perspektiv på upp till 6 månader. Till exempel exakt var basstationer skall stå lokalt och att upphandlingar med lokala entreprenörer är klara mot en fastslagen arbetsorder. Det betyder i klartext att kundtjänst samt http://www.telia.se/tackning endast har information utbyggnad som är färdigplanerad och har en fastslagen arbetsorder max 6 månader fram i tiden. Det innebär således inte att utbyggnad inte kommer att ske inom ramen för mångmiljardsatsningen och jag ber om ursäkt om den information du fått har varit oklar på den punkten.

   Du kan som bekant läsa mer om själva satsningen här samt hitta den mer detaljerade information vi har just nu om utbyggnader här.

   Ha en fortsatt trevlig helg!

   //Andreas

   1. Ros-Marie Westerberg 7 år sedan

    Hur blir utbyggadet för oss som bor i Ljuså,Boden? Finns det någon repeater med antenn som man kan köpa för o stärka mobilsignalen? Vi bor på Ljuså 114,o masten som är nere i byn,räcker inte till oss

    1. Telia Kundservice 7 år sedan

     Hej Ros-marie!

     Alla detaljplaner för den utbyggnad som skall ske inom den stora mångmiljardsatsningen är inte färdigställda ännu utan den information som ligger ute på http://www.telia.se/tackning sträcker sig som mest 6 månader fram i tiden. För att få del av den information som finns tillgänglig om utbyggnad för just din adress i dagsläget så rekommenderar jag att du kontaktar vår support via http://www.telia.se/kontakt.

     Med detta önskar jag dig en fortsatt trevlig helg Ros-marie!

     //Andreas

 11. Sanna Arvidsson 7 år sedan

  Jag ger inte så värst mycket för Telias täckningskarta! Jag bor i ett villaområde i utkanten av en stad i Mellansverige (Köping) och jag kan inte prata i mobilen inomhus! Min dotter har samma telefon som mig (Iphone5) men har 3 som abonnemang, hon har inga som helst problem med täckningen!

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Sanna! Vår täckningskarta är en datorberäknad uppskattning på täckningen. Det är omöjligt att ta hänsyn till lokala faktorer så som topografi, byggmaterial eller kundens telefons förmåga till mottagning. Felmarginalen är dock inte stor. Täckningskartan visar också utomhustäckningen. /Annica

 12. Eva Löftrand 7 år sedan

  Vi bor efter kusten ca 3 mil söder om Skellefteå. Ca 2,5 km utanför en by som heter Burvik. Här har vi bara GSM, men det är väldigt instabilt. Samtalen kan brytas 6-7 ggr ibland vilket gör det svårt att ringa samtal som innebär att man måste sitta i telefonkö tex. Det är väldigt problematisk under vintern och när det är dåligt väder eftersom vi måste gå ut när vi ska ringa.Era planer gäller väl bara tätorten . Kommer GSM-nätet att vara kvar eller kommer det att monteras ned? Vi är hel less på att frysa och vara blöta från höst till sen vår!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Eva! Vi bygger ut täckningen på 90% av landets yta, vilket är 99% av befolkningstäckningen. Så vi kommer inte alls bara fokusera på tätort utan vi jobbar med att stärka nätet runt om i landet. Du får gärna anmäla var du upplever problemen på telia.se/tackning så går infon till de som planerar nätet. /Martina

 13. Olle Branting 6 år sedan

  Då hoppas jag att täckningen kommer att bli bättre vid Stråvalla Strandvägen 21 i Halland. Den är nästintill obefintlig i detta område. Surfa går inte och jag är glad om jag kan upprätthålla ett mobilsamtal vilket ofta bryts ned. Mobilmasten i Frillesås borde haft en annan högre placering i området. Andra mobiloperatörer har bättre täckning i Stråvalla. Skärpning Telia…..

 14. Undrande 6 år sedan

  När jag tittar på 4G-täckningen för Gällivare så visar det sig att all täckning ligger öster om samhället, förutom dom allra östligaste delen av Malmberget och hela Koskullskulle samt österut förbi flygplatsen. Varför prioriteras 4G-täckningen så tokigt att där den mesta delen av befolkningen blir utan? Eller är det LKAB och flygplatsen som har bekostat utbyggnaden?

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Ola!
   Exakt på vilka grunder tidigare utbyggnad är placerad som den är kan jag inte svara på men om du tittar på den kommande utbyggnaden så kommer en ny basstation att sättas upp i anslutning till dundret under de kommande månaderna. Utbyggnaderna sker i etapper och påverkas utifrån ett flertal faktorer och kan även påverkas av var vi har tillstånd att sätta upp vår utrustning vilket då kanske gått lättare på vissa platser.
   /Henrik

   1. Ola _ 6 år sedan

    Ja, Telia är ett märkligt bolag. Jag har ställt samma fråga på Telias Facebook sida och kan ni tänka er att svaret var den ungefär detsamma: ”Jag vet inte varför det är som det är” följt av svaret ”det kommer att bli bättre sen”. Ingen verkar veta något men ändå händer det något. Antingen skiter ni i att ta reda på saker eller också är händer det som händer av en ren slump eller genom rent godtycke på vissa nivåer eller vissa avdelningar. Inte särskilt kundvänligt i allafall och man är mer irriterad efter svaret än innan eftersom sådana blaha-blaha- eller goddag yxskaft-svar kan man klara sig utan.

 15. Anette Nilsson 6 år sedan

  Hej,

  Kommer det att bli 4G på Näsfjället Sörsjön i Norra Dalarna
  till våren?
  Vilken antenn är det som byggs ut där?
  Idag finns det bara 2G edge.

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Anette!

   I dagsläget finns det ingen utbyggnad av 4G planerad, dock ska det finnas 4G i området, enligt täckningskartan. Täckningskartan tar inte hänsyn till topografi, byggmaterial, vegetation och liknande faktorer som påverkar radiovågorna.
   Bara för att det inte i dagsläget finns någon planerad utbyggnad innebär det inte att utbyggnad kommer att utebli, det betyder helt enkelt att det inte är planerat inom en sexmånadersperiod.
   /Thomas

 16. Kund 6 år sedan

  Hej.
  Kommer det att komma fiber runt om i Ludvikas glesbygder inom en snar framtid? Det börjar bli frustrerande att bara kunna ha 8 mbit adsl som lägger av lite då och då när det känner för det.
  Eller är det för tidigt att kunna svara på en sådan sak?

  Mvh

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   På sidan http://www.oppenfiber.se/ kan du se vart det just nu planeras fiber. Där kan du även skicka in en intresseanmälan att du är intresserad av fiber i ditt område. //Linda

 17. Christin Näslund 6 år sedan

  Hej,

  Hur blir det med Hotings omnejd i Strömsunds Kommun?
  När i tiden ?
  Det mobila nätet…där avbryts samtal. Och mobil surf
  är inte att tänka på.
  Bredbandet är segt…fast att Ni har varit här och förstärkt och ställt in. Se filmer eller hämta hem stora filer, bilder, dokument kan vi glömma.
  Ofta kommer vi inte ut….
  Som företagare…är det en katastrof…

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Christin!

   Det sker utbyggnader även i Strömsund med omnejd inom ramen för miljardsatsningen. Jag har tittat för översiktskartan för denna, vilken bara anger vad som beräknas klart i slutet av varje år, och ser där att fram till slutet på 2014 så kommer nätet att byggas ut för både 2G, 3G och 4G i Strömsund samt omkringliggande mindre orter. Fram till slutet på 2015 kommer större delen av länets yta att täckas av 2G, 3G och 4G.

   Jag kan som sagt inte se exakt vilken månad i år det kommer byggas ut där du befinner dig men håll utkik på http://www.telia.se/tackning där våra nätplanerare lägger in utbyggnad regelbundet så snart allt är klart runt dem. Märk väl att utbyggnad via denna sida läggs in som längst 6 månader fram i tiden. Längre än så ser du inte där. Finns just din utbyggnad inte med på sidan behöver det inte betyda att det inte kommer byggas inom 6 månader, endast att alla detaljer runt den inte är färdigställda nog för att lägga ut dem.

   Ha en fortsatt trevlig kväll!

   //Andreas