Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Guide: Så får du snabbast uppkoppling

7 år sedan


Bredband via telejacket, fiber eller mobil uppkoppling? Oavsett vilket du väljer finns det många faktorer som kan påverka din surfhastighet.

Bredband via fiber ger de snabbaste hastigheterna, medan trådlöst internet alltid sänker hastigheten – både i hemmanätverk och med mobilt bredband.

Har du bredband via telejacket så påverkar ledningens avstånd till telefonstationen hur snabbt du kan surfa, men även kringutrustning i telefonjacken, som till exempel nummerpresentatör eller inkopplade telefoner.

De faktorerna slipper du oroa dig för om du har fiberuppkoppling. Då är det viktigare att du tänker på att ha rätt utrustning och hur du använder nätet. Är ni flera personer på samma nätverk så delar ni på kapaciteten, vilket kan sänka surfhastigheten.

Även med mobilt bredband sänks hastigheten om det är riktigt många personer på samma plats som använder nätet, som vid en konsert eller fotbollsmatch. Dessutom kan fysiska hinder i form av till exempel stora byggnader påverka din uppkopplingshastighet rejält.

 

Tips för snabbare surfhastighet

Surfa via fiber
Om du vill ha absolut snabbast uppkoppling så är fiberlina i fastigheten en förutsättning. Med bredband via fiber kan du komma upp i hastigheter mellan 500 och 1 000 Mbit/s nedströms och 50-100 Mbit/s uppströms.

Använd första telejacket
Om du har bredband via telejacket (exempelvis ADSL) så måste du använda första telejacket i slingan för att dina bredbandstjänster ska fungera optimalt. På telia.se/jack finns en guide som visar hur du avgör vilket som är ditt första jack.

Undvik förlängningskabel
Använd inte förlängningskabel mellan första jacket och modemet. En kabel med bristande kvalitet kan orsaka uppkopplingsproblem. Därför bör du alltid använda utrustningen du har fått av Telia.

Tänk på hur många ni är
Är ni fler personer som använder till exempel ett hemmanätverk så kan det påverka surfhastigheten. Det gäller även om du använder mobilt bredband utanför hemmet. Nätet är en delad resurs, så alla på en viss plats använder samma mobilmast och delar på dess tillgängliga kapacitet.

Rensa din dator
Kontrollera att din dator inte har olämpliga eller skadliga program som spyware, adware eller virus. Dessa kan använda din anslutning för att sprida sig, vilket dessutom kan ställa till större problem än långsamt internet.

Byt plats
När du surfar mobilt kan fysiska hinder påverka din mottagning, och allt från stora hus till relativt små hinder kan sänka din surfhastighet. Upplever du att du har dålig uppkoppling kan det i vissa fall räcka med att du flyttar dig några meter för att den ska bli bättre. Ett tips är också att om du har en mobil 4G-router kan du placera den där mottagningen är som bäst – och själv sitta på den plats som passar just dig allra bäst.

Skaffa en extern antenn
Om du använder mobilt bredband inomhus, till exempel i husvagnen eller sommarstugan, så kan du skaffa en extern antenn för att snabba på surfhastigheten. Den externa antennen kan placeras på taket, och gör rejäl skillnad mot till exempel den som finns inbyggd i usb-stickan. Telia erbjuder externa antenner för alla behov.

Kategorier

25 Kommentarer

 1. Conny Bergström 7 år sedan

  Hur kan jag få fiber till internet ,, vad kostar det ??

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Conny. Det beror lite på hur du bor.

   Här kan läsa mer om hur du går tillväga för att anmäla ditt intresse för att få in fiber i din bostad;
   http://www.telia.se/fastighetsagare/
   http://www.telia.se/privat/bredband/abonnemang/oppen_fiber/oppen_fiber.page

   /Liselotte

 2. Bo Nyström 7 år sedan

  Snabbare uppkoppling? Det vore väl bättre att Telia koncentrerade sig på att få uppkopplingen fungera överhuvudtaget. Uppkopplingen avbryts strängt taget i ett kör och har så gjort i flera år. Jag har bytt både dator, modem, kablar, router utan resultat. P.g.a. detta varnar jag alla att teckna abonnemang hos Telia jag

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Bo! Detta låter inte alls bra, jag misstänker att du har varit i kontakt med vår support angående detta, men jag vill gärna hänvisa dig till dem igen då de problem som orsakas dig verkar vara kvar. Du hittar kontaktinformation till vår support här http://www.telia.se/privat/kontakt/telefon?intcmp=kontakt_top_privat /Ellinor

 3. Tommy Andersson 7 år sedan

  Det var mycket bra info på ett enkelt språk……

 4. b werner 7 år sedan

  Jag behöver inget snabbare utan ett som fungerar alltid.

 5. Göran Wennestam 7 år sedan

  ”Trådlös internet sänker hastigheten” står att läsa här ovan.
  Varför informerade ni inte om detta innan jag skaffade fast bredband med trådlös telefon/-datoruppkoppling???? Har sedan dess då och då problem med ”döda” telefoner, vilket aldrig hände tidigare!

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Göran! Jag får beklaga att du inte fick informationen om att trådlöst sänker hastigheten lite, du ska dock kunna koppla direkt med kabel oftast också om du önskar :). Problemet med döda telefonen låter inte kul, så ska du inte behöva ha det, kontakta gärna vår support som får kika på det http://www.telia.se/privat/kontakt/ /Ellinor

 6. Peter Håkansson 7 år sedan

  Jag har en 4G router som heter E 589 som jag köpt genom er på Telia men jag har inte sett någon annan kontakt på den än mini USB för laddningen finns E 589 utan TS9 kontakt?
  Hur gör jag då?

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Peter! Du kan med den router du har använda det antennpaket för 4G som vi säljer. I förpackningen för antennen medföljer två adaptrar. Du hittar den informationen på: https://www.tewss.telia.se/privat/adminpackage/setupPackage.do?productRef=/privat/mobilt-bredband/tillval/tillbehor/antennpaket-4G.product&cmpid=SocNN|Nyhetsbrev|APR2013|TSS|ArtikelGuideSnabbare|SmartareVardag|antennpaket4G //Maria

 7. K Lundgren 7 år sedan

  Vi behöver inte snabbare internet! Men varför kan ni inte
  ordna så att era erbjudanden fungerar överallt??
  När man bor som oss i en by i Norrbotten fungerar nätet nästan
  inte alls?? Det är uppsatt flera master, men varför uppgraderar
  ni inte dom?, utan bara talar om snabbare fart.
  Det finns folk här runt om som använder sig av Net 1
  & det funkar. Skulle vilja veta varför masterna bara fungerar för
  dom. Kanske är det läge att byta från Telia till Net 1 ???

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej K Lundgren! Vi bygger ut och förstärker nätet hela tiden. Dessvärre sker inte en utbyggnad av nätet på en handvändning utan tar tid och kostar pengar. Då jag inte vet var du befinner dig har jag svårt att hjälpa dig vidare. Jag rekommenderar dig därför att kontakta vår kundtjänst på nummer 90200 så kan de kontrollera hur täckningen ser ut i området samt om det finns någon aktuell utbyggnad i området. Du kan även lämna dina synpunkter gällande täckningen på http://www.telia.se/tackning . Dina synpunkter går då direkt till våra nätplanerare som använder dessa när det planerar utbyggnaden av nätet. /Maria

 8. Susanna Rosén 7 år sedan

  Vadå 3G och 4G? Jag är glad om 2G funkar. Ändå ser jag masten från köksfönstret så det är inte något i vägen. När det är semestertider i Jokkmokksfjällen funkar inte nätet alls, bara för telefonsamtal. Tröttsamt att titta på snurrande boll. Om nätet vore bättre utbyggt skulle folk kunna jobba från fler platser i Sverige. Masten är från 2007 och byggades troligen för att riva ner den fasta telefonin. Varför inte, när man ändå sätter upp en mast, ha något snabbare än Edge.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Susanna! Eftersom jag inte ser var du befinner dig har jag svårt att svara på din fråga. Jag rekommenderar dig därför att kontakta vår kundtjänst på nummer 90200 så kan de kontrollera hur täckningen ser ut i området och se om det finns någon aktuell utbyggnad i området. /Maria

   1. Susanna Rosén 6 år sedan

    Den mast jag pratar om är den i Luvos, väster om Jokkmokk.

    1. Telia Kundservice 6 år sedan

     Hej Susanna!
     För hjälp med detta rekommenderar jag att du kontaktar vår kundservice på telefon 90200 eller genom e-postformuläret på http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post för vidare felsökning. Väljer du e-post ber jag dig ange mobilnummer, adress där problemet uppstår samt hur länge problemen har varit.

     Närheten till en bas behöver inte heller alltid betyda att man har bra täckning eftersom den kan vara riktad åt ett annat håll eller helt enkelt innebära att du befinner dig för nära basen och därigenom under signalen. Det kan också vara så att masten tillhör en annan operatör än Telia.
     /Henrik

 9. Dragan Arsovski 7 år sedan

  Hade ni inte klippt av ledningen hit trots att mobila täckningen är nära noll hade också jag haft nytta av era fina tips.
  För att det över huvudtaget ska fungera här fick jag sen erbjudande att skaffa aktiv antenn. Det fick jag ta, för 150 kronor i månaden x 24 månader trots att ni nu säljer dylika antenner för under 2000 kr.
  Jag tvingas betala 3600, tack för det Telia!!

  1. Dragan Arsovski 7 år sedan

   Under tusenlappen ska det vara såg jag nyss

  2. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Dragan!
   Vi håller på att ersätta kopparnätet i vissa delar av landet mot en mobil lösning genom vårt teknikskifte.

   Jag kan inte uttala mig i ditt specifika fall i denna kontaktkanal. Vi har inte tillgång till dina uppgifter här och vi hanterar inte abonnemangs- eller personuppgifter i publika kanaler. Jag rekommenderar dig att kontakta vår kundtjänst så hjälper dem dig vidare.

   /Fanny

 10. Lisa 5 år sedan

  Hej! Jag har er som bredband och digital tv,min fråga är hur kan ska ta med mitt bredband till husvagnen?? Behövs det nån speciell router för det? Mvh Lisa

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Lisa! Det går inte att ta med ditt fasta bredband till husvagnen. Mitt tips är istället att köpa ett mobilt bredband kontant som du kan använda istället under semester och liknande. Se sidan http://www.telia.se/privat/bredband/abonnemang-kontantkort/produkt/mobilt-bredband-kontant för mer information. //Linda

 11. Anonym 4 år sedan

  Det är ca. 10 enheter i lägenheten där jag bor så mitt internet är skitdåligt. Jag antar att det inte går att få fibernät till en lägenhet. Min nuvarande internetanslutning är runt 10Mbit/s vilket är helt omöjligt att använda med så många enheter.

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej!

   Det ska vi kika på naturligtvis om du önskar. Har du bredband hos oss på Telia i dag?
   Hör oavsett gärna av dig till oss med personnummer så undersöker vi möjligheterna.

   Du kan alltid kontakta oss via chatt på http://www.telia.se/chatt eller via telefon på 90200.
   Vi finns även på Facebook och Twitter om du föredrar det.

   //Anna

 12. Jesper 4 år sedan

  Hur kan man göra så att man slipper använda telefonjack som uppkoppling?
  Finns de något sätt man kan göra så att internet går snabbare även fast man ej har tillgång till fiber.. då dem har sagt i snart 5 år att fibern ska komma…

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Jesper! Kul att du skriver in till oss! För att vi skall kunna kontrollera och se om du kan ta del av en högre hastighet idag på din adress, så får du gärna återkomma till oss på chatten eller varför inte på Facebook, så kan vi kolla det åt dig! Hur låter det? /Fredrik