Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Fiber hemma del 3: Hemsäkerhet

8 år sedan

De flesta larmsystem från de stora leverantörerna kräver idag att man antingen har traditionell telefoni eller att man köper en gsm-enhet för att kunna kommunicera med larmbolaget. De flesta larmbolag ringer upp för att kontrollera om larmet är riktigt och om det är det skickar de väktare till ditt hus. Nackdelen är att under denna tid har många inbrottstjuvar hunnit vända upp-och-ner på ditt hus och försvunnit med din kamera, surfplatta, smycken och andra saker som är lätta att omsätta till kontanter. Den andra typen av inbrott har de däremot bättre effekt mot, de som tömmer hela huset.

Larmföretagen har nu börjat med kameror och mobil appar som kan visa vad som händer i hemmet.

Som jag skrev i mitt förra inlägg så har jag köpt en hel del NEXA-produkter för att styra lamporna hemma. Nu har jag använt samma lösningar för att bygga upp ett larmsystem. Så här ser lösningen ut:

Sen använde jag Tellevent-appen för att skapa Scenariot ”Larma på” som slår igång kamerabevakningen av undervåningen och tomten. Tellevent har även möjlighet att lägga en kod på eventet ”Larma på”, så att jag måste slå in en kod på mobilen för att scenariot ska köras.

D-link-kameror har rörelsbevakning och ftp:ar up allt som händer till min ftp på one.com samt mailar mig bilder med push-mail dirket till mobilen när någon rör sig på tomten eller på undervåningen i huset. När jag ser att det ska vara larm så trycker jag på scenariot alarm, som slår igång rökmaskin, stroboskop och sirén. För att stänga av larmet måste en kod slås in i mobilen.

Eftersom jag också har en kamera riktat mot infarten av tomten, kan jag slå igång larmet innan tjuven kommit in. Ett rökfyllt hus, med tjutande sirén och blinkade stroboskop är inte lätt att snabbt tömma på värdesaker. Dessutom fastnar eventuella tjuvar på bild. För ett totalpris på cirka 2 500 kr har jag nu fått ett avancerat larmsystem med kamerabevaknning och inferno-funktioner. Ganska bra va?

Någon rör sig i vardagsrummet och jag slår igång larmet genom att slå in koden
httpv://youtu.be/LWvKnLdAc2A

Vad har du gjort för lösning hemma hos dig?