Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vad använder jag surfplattan till?

8 år sedan

Samsung Galaxy Note 10.1 4G

Redan för två år sedan utsågs surfplattan till årets julklapp. Trots det så är surfplattan inte en pryl som finns i varje hem. En av anledningarna tror jag är att många just ser det som en pryl som man inte riktigt vet vad man ska göra med och vad den kan tillföra jämfört med den smartphone som man redan har i fickan.

Jag har testat många olika surfplattor, och är redan inne på min fjärde platta som jag äger själv och använder i vardagen, så jag ska försöka att ge en bild av varför jag tycker att en surfplatta är riktigt användbar och i många fall bättre än en smartphone. Det är inte helt enkelt att försöka förklara det här, för det är när du verkligen har en i händerna och vänjer dig med att ha surfplattan tillgänglig som du börjar förstå att du har saknat en surfplatta tidigare utan att du vetat om det. Surfplattan jag har nu är en Samsung Galaxy Note 10.1 4G, så det är den jag främst kommer att referera till.

Samsung Galaxy Note 10.1 med CEO-case
Samsung Galaxy Note 10.1 4G med ett snyggt fodral från Telia

Vad är tanken med en surfplatta? Ska den ersätta datorn eller ska den ersätta en smartphone? Jag skulle påstå att den hamnar någonstans mitt emellan, så ingen annan pryl ska egentligen ersättas. Än så länge finns det saker som en dator klarar bättre än en surfplatta, men jag märker att min MacBook står oanvänd längre stunder nu än innan jag hade en surfplatta. Just vardagssurfandet på nyhetssajter, forum, bloggar och sociala medier klarar jag väl så bra på min surfplatta som på datorn. Att jag dessutom kan ligga lugnt tillbakalutad i soffan utan att ha något stort och otympligt i knäet är ett klart plus. Så kan jag såklart göra med min smartphone, men hur skönt är det egentligen att läsa längre texter på den relativt lilla skärmen? Sitter du tillsammans med någon annan och tittar ihop så är det en helt annan upplevelse med en surfplatta.

Just det enkla surfandet är det jag använder min Samsung Samsung Galaxy Note 10.1 4G till mest. Den ligger på soffbordet, och när något tv-program hänvisar till webben för att få veta mer så kan jag kolla upp det direkt eftersom surfplattan inte har någon starttid eller annat som kan störa. Eftersom den är mindre än en vanlig bärbar dator så blir jag inte isolerad bakom skärmen, utan jag kan fortsätta se på tv eller ha kontakt med den jag pratar med ändå. Surfplattan ger mig ständig tillgång till snabb information, och med 4G som Samsung Galaxy Note 10.1 4G har så går det ännu snabbare att hitta det jag vill veta. Jag använder webbläsaren Google Chrome som jag tycker är bäst på Android just nu.

Jag använder en del sociala medier, framförallt Facebook och Instagram. Båda två handlar mycket om bilder, och Facebook en hel del om texter. Att säga att bilderna gör sig bättre på en stor skärm är kanske att slå in öppna dörrar, men det är sådana här uppenbara saker som gör att surfplattan är bättre än en smartphone när du kan använda den. I vissa situationer är smartphonen överlägsen surfplattan tack vare sitt mindre och smidigare format, men i lugn och ro i hemmet, på jobbet eller på resan så är surfplattans stora skärm att föredra. När en avisering plingar till på Facebook så är det snabbt och enkelt att titta vad som händer, och har någon postat en länk till exempelvis YouTube så är det mycket roligare att se klippet på en stor och fin skärm. Skärmen på den Samsung Galaxy Note 10.1 4G jag har nu är riktigt bra, och slår de flesta surfplattor som jag har testat.

Filmer är också något som surfplattor lämpar sig väldigt bra för. Allt fler tv- och filmtjänster dyker upp och de flesta väljer att lansera egna appar till surfplattor. Dessutom finns möjligheten att själv ladda över filmer till surfplattan från datorn för att kunna se dem på till exempel en resa. Detta går att göra på en smartphone också, men film gör sig alltid bäst på en stor skärm, och en skärm på 10 tum är en bra kompromiss mellan storlek och något du lätt kan ta med dig utan att det blir otympligt. De nya tv-tjänsterna förändrar vårt sätt att se på film och serier. Istället för att sitta hemma i tv-soffan så kan du ta med surfplattan till sängen eller varför inte sätta dig på ett skönt café med gott fika och favoritserien i surfplattan?
I Samsung Galaxy Note 10.1 4G har Samsung lagt in en riktigt fiffig funktion i videospelaren, och det är att du kan krympa ner filmrutan för att kunna se andra saker på skärmen. En film i hd-kvalitet kan fortsätta spelas samtidigt som du kollar Facebook, webben eller till och med YouTube om du vill se två filmer samtidigt. Det här är riktigt bra, för i många andra surfplattor och smartphones får du pausa filmen för att kolla meddelandet som precis kom in i bakgrunden.

Skärmbild från Samsung Galaxy Note 10.1 4G
Skärmavbild från Samsung Galaxy Note 10.1 4G med det lilla filmfönstret synligt i överkant.

Ljudet är också viktigt i film, och Samsung har placerat högtalarna på framsidan av surfplattan på var sin sida om skärmen. Det gör att de är vända mot dig som tittar på skärmen för att ge så bra ljud som möjligt. Beroende på var du är när du ser på film så kan det vara lämpligt att använda hörlurar istället. Hörluren som faktiskt redan är utsedd till årets julklapp 2012.

Hur väl står sig då surfplattan som arbetsverktyg? De allra flesta surfplattor har stöd för e-post via Exchange, pop3 och imap4 utan bekymmer. E-post är på något sätt en av grundstenarna i att kunna arbeta effektivt idag. Webben är till stor del också med i arbetet för de flesta med möjligheterna till informationshämtning. Anteckningar tar nog de flesta på ett eller annat sätt i arbetet. Allt från enkla kom-ihåg, till längre mötesanteckningar. Alla surfplattor med självaktning har någon sorts anteckningsapp installerad från början. Trivs du inte med den som ligger i från början så finns det flera olika varianter att hämta på Google Play eller AppStore. Samsung Galaxy Note 10.1 4G är den surfplatta som jag tycker har tagit anteckningsmöjligheterna längst i och med att de har lagt till en penna. Ordet ”Note” i namnet betyder just att den är utrustad med en penna. Med den här pennan kan du skriva direkt på skärmen, markera text, klippa ur delar av det som visas på skärmen, rita figurer, måla om bilder, skriva in matematiska formler och mycket mer. När pennan närmar sig skärmen så stängs skärmens vanliga touch-funktion av, så du kan lägga handen på skärmen när du skriver med pennan utan att det blir konstigt.
För att förenkla textinmatningen med tangentbordet på den stora skärmen så kan du välja att dela upp det så att det sitter i varsin kant av skärmen.


Skärmavbild från Samsung Galaxy Note 10.1 4G med ett urklipp från en webbsida, anteckningar gjorda med pennan samt tangentbordet framme.

På Telia har vi ett stort utbud av surfplattor. Vi har plattor med bara wifi, med wifi+3G och nu också wifi+4G. Vilken platta som passar dig bäst kan du ta reda på genom att besöka någon av våra butiker och känna på surfplattorna och prata med någon av våra duktiga säljare. Själv tycker jag mycket bra om min Samsung Galaxy Note 10.1 4G som är väldigt kraftfull och klarar av allt jag vill använda den till.

Om jag tittar lite i spåkulan så tror jag att surfplattor kommer att ta större plats i livet. Med modeller som Acer Iconia W510 med Windows 8 och avtagbart tangentbord på väg så kanske den bärbara datorn blir överflödig? I Android-världen verkar utvecklarna ha förstått att en surfplatta ofta delas mellan flera familjemedlemmar så i den senaste versionen av Android (4.2) så finns möjligheten att ha olika användarkonton på surfplattor. Då kan alla ha sina egna mailadresser, Facebookinlogg och annat i fred, trots att det är flera som använder surfplattan. Surfplattan som produkt är mogen redan nu, och om jag jämför Samsung Galaxy Note 10.1 4G med min första surfplatta så är det en gigantisk skillnad.

Du som inte har testat en surfplatta borde göra det nu. För det är som jag skrev i början: det är först när du sitter där med plattan i handen som du börjar märka hur mycket nytta du kan ha av den.

26 Kommentarer

 1. Annika FRykberg 8 år sedan

  TAck för all värdefull information!
  Sj’älv är jag sengångare på områder surfplattor och defenitivt en digital turist, men som gärna vill lära sig.
  Jag ser framförallt att de är en stor tillgång i mitt arbete.

  // Annika

 2. Surfplattor med 4G | Smartare Vardag 8 år sedan

  […] I november skrev jag ett inlägg om användningsområden för surfplattor, och där använde jag Samsung Galaxy Note 10.1 som exempel. Läs det inlägget här. […]

 3. John Dilkestad 7 år sedan

  Hej!
  En bra presentation,men jag saknar en del jämförelser med datorn.T.ex:
  Kan jag lägga in program jag köpt och har på tex.CD?
  Kan jag spela musik/film från CD skiva?
  Kan jag göra utskrifter från plattan?
  Kan jag använda skype?
  Kan jag använda USB-minne?
  och så vidare.

  Det vore alltså en ännu bättre presentation om du berättar vad man kan göra på en dator och inte på en platta.

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej John!

   Bra tanke att jämföra med datorn, det kan vara en bra idé för ett framtida inlägg. Jag ska försöka svara på dina frågor här:

   Kan jag lägga in program jag köpt och har på tex.CD?

   Ja och nej. Jag antar att du menar program som är för Windows, och dessa fungerar inte i renodlade surfplattor. Däremot kan de fungera i en kombinerad surfplatta och laptop som kör Windows 8.

   Kan jag spela musik/film från CD skiva?

   Inte direkt från en cd-spelare vad jag vet. Däremot så kan du via en dator flytta över musiken eller filmen till en surfplatta och lagra musiken eller filmen i det inbyggda minnet.

   Kan jag göra utskrifter från plattan?

   Det finns ett antal olika molntjänster som erbjuder utskrift, och det är möjligt att det går via nätverksskrivare också. Dock inget som jag har testat.

   Kan jag använda skype?

   Ja, Skype finns till både Android, iOS och Windows 8.

   Kan jag använda USB-minne?

   På vissa surfplattor kan du ansluta USB-minne via adapter. Några få surfplattor har vanlig USB-kontakt och då fungerar det utan adapter.

   /bror

 4. ingegerd 7 år sedan

  Hur tittar jag på film via usb?

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Ingegerd!

   Det är olika på olika modeller av surfplattor. En del fungerar det på, och en del inte. Enklast är att du kollar med tillverkaren av just din surfplatta. Du kommer i alla fall att behöva en speciell sladd för att det ska fungera. Vilken sladd det är kan tillverkaren också svara på.

   /bror

 5. ingegerd 7 år sedan

  Har exakt samma modell som den du beskriver och har fått en usb med en film, men jag vet inte hur jag ska bära mig åt för att kunna titta på den.

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Okej, då ska vi se om jag förstår. Du har fått ett USB-minne med en film på?

   I så fall finns det egentligen två vägar att gå. Surfplattan har inget USB-uttag vilket gör att du inte kan sätta USB-minnet direkt i plattan.

   Alternativ 1 är att köpa en adapter som gör att du får ett USB-uttag på surfplattan. Det är denna: EPL-1PLRBE
   Alternativ 2 är att du först lägger in filmen på din datorn och sedan för över filmen via den datakabel som du fick med när du köpte surfplattan.

   Ha en trevlig filmstund!

   /bror

   1. Arne Winslow 7 år sedan

    kan jag använda surfplatta trådlöst till min TV Sonny KDL-W 807 A ?

    1. Bror [Telia] 7 år sedan

     Hej Arne!

     På din Sony-tv finns möjligheten att visa bilder direkt från surfplatta och smartphone. Vill du däremot kunna spegla hela skärmen och visa till exempel film och spel så rekommenderar jag en Allshare Cast Dongle från Samsung.

     /bror

 6. pirjo oinonen 7 år sedan

  Jag har fått höra av andra att man ser så mycket mer på en data än på en surfplatta

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Pirjo!

   Många hemsidor har en mobilversion av hemsidan, och då är det den versionen som visas om du går in med en surfplatta eller en mobil. Mobilversionerna av hemsidorna är designade för att ladda snabbare och därför kan de ibland vara mindre information om i viss mån mindre än om du skulle gå in på den hemsidan med en dator.

   MVH
   Thomas

 7. Eva Marianne Svensson 7 år sedan

  Hej! Har en Galaxy Surfplatta Samsungs nr 3. Jag vill så gärna ha Skype! Men herregud, man ska ha windows, och så dessa långa lösenord klarar jag bara inte av.

  1. Bror [Telia] 7 år sedan

   Hej Eva Marianne!

   Det går att ladda ner Skype även i en surfplatta från Samsung. Gå till Play Butik i surfplattan och sök på Skype så kan du ladda ner det. Sedan använder du samma konto och lösenord som du har till Skype på datorn. Har du inget konto kan du skapa ett direkt i appen.

   /Bror

  2. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Eva Marianne! För att använda skype så behöver du ladda ner appen till din surfplatta. Den hittar du via Google Play.

   /Sofia

 8. Annamaria Nelson 6 år sedan

  kan man använda surfplattan som mobiltelefon? ringa sms-a? kan man ta kort? använda ist. för kamera?

  1. Bror [Telia] 6 år sedan

   Hej,

   Det kan skilja lite mellan olika surfplattor, men kamera har de allra flesta plattor. Dock så är ofta kamerorna något sämre än de som sitter i mobiltelefoner.

   Samtal och SMS klarar många surfplattor av, och fler och fler av de surfplattor som lanserats nyligen klarar av samtal. Om det är viktigt att din surfplatta klarar av dessa saker, fråga säljaren om det.

   /Bror

 9. h evers 6 år sedan

  jag tro att den är bra och jag kommer att köper en efter jul

 10. sara jonsson 6 år sedan

  Jag har en samsung galaxy…… surfplatta. Har kunnat tagit med den till min vän när jag gått från mig själv. Men så före jul hände något med surfplattan. När jag kom utanför mitt bredband från Telia så kunde jag ej surfa på plattan vilket har gått hela tiden utan att jag har varit beroende av mitt nätverk hemma.

  Vad är felet. Hur gör man för att kunna ta med surfplattan till min vän igen och surfa från hans lägenhet??? Är det någon inställning som ska göras?

  Hoppas du förstår min fråga
  Med vänlig hälsning

  Sara Jonsson

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Sara! I detta fall rekommenderar jag dig att kontakta vår support via chatt, telefon eller e-post för vidare felsökning. Du hittar våra kontaktvägar här: wwww.telia.se/kontakt //Maria

 11. Linn 6 år sedan

  Hej! Jag undrar om man kan presentera från en surfplatta. Funderar på att skaffa en på jobbet, och där häller jag en del presentationer.

  1. Bror [Telia] 6 år sedan

   Hej Linn,

   Det finns lite olika lösningar på att dela skärmen från en platta till en stor tv, skärm eller projektor. Det varierar lite mellan olika tillverkare och modeller, men också om det är en och samma skärm du vill visa på eller om du enkelt vill kunna koppla upp dig på olika enheter. Prata med en säljare i någon av våra butiker och förklara vad du behöver så har de säkert bra rekommendationer till dig.

   /Bror

 12. Gunilla 5 år sedan

  Hej!
  Undrar om man ska ha bredband eller mobilabonnemang till en surfplatta, är helt novis på området! 🙂
  Mvh
  Gunilla

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Gunilla!

   Roligt att du frågar. Om du har planer på att använda surfplattan i hemmet endast, och ska surfa mycket med den, kan det vara bra med ett fast bredband. Ska du istället ha med den utanför hemmet, kan ett mobilt bredband vara att föredra. Hör gärna av dig till oss via någon av dessa kontaktvägar, alternativt vår Facebook-sida, så kan vi hjälpa dig med ditt beslut;
   http://www.telia.se/privat/kontakt?intcmp=top_kontakt

   /Liselotte

 13. Magnus Hallén 4 år sedan

  Hej! För att använda Skype på tex en Samsung surfplatta behöver man ha hörlurar?Magnus

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Godmorgon! Det går utmärkt att använda Skype utan hörlurar på din surfplatta om du vill 🙂 /Anna