Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Fiber hemma del 1: Installationen

8 år sedan

Jag tänkte skriva om hur hemmet blir bättre med fiber och försöka inspirera er till att få ut det
mesta ur ett fiberuppkopplat hem. I detta första inlägg beskriver jag hur det går till att få fiber.

I våras startade Telia Operator Business sin försäljning av Öppen Fiber i området där jag bor. Kostnaden för att ansluta en villa är cirka 17 000 kr.  Man kan tycka att det är rätt så mycket pengar.  Samtidigt är det något som ger ett värde under lång tid framöver och som höjer värdet på din fastighet. Kostnaden går också att ta på avbetalning om man vill det. Med Öppen Fiber är man inte bunden att beställa själva tjänsterna av Telia, utan flera leverantörer finns tillgängliga. Jag valde så klart ett erbjudande från Telia, som kändes förmånligt.

Själva fiberleveransen är en komplicerad historia. Inga hus har samma förutsättningar och därför krävs det en del tålamod från kunder och leverantörer som är inblandade i processen. Ericsson ansvarar för den övergripande installationen i mitt bostadsområde. De använder sig i mitt fall av ett företag som heter Skärgårdsschakt för kanalisationen (rör för fiber till huset) och ett företag som heter Svagströmsbolaget för att installerade själva fibern i mitt hus. I mitt fall gick allt smidigt och framförallt Svagströmsbolaget var mycket bra att ha att göra med.

Jag bor i ett relativt nybyggt hus med en massa nätverkskabel dragen i väggarna och ett rum med bra utrymme för teknisk utrustning som router, mediaomvandlare m m.  Mediakonverteraren installeras upp till 5 meter från ingångshålet i huset. Detta passade perfekt hos mig. Fibern svetsas och ansluts där till en mediakonverterare som gör om fibern till Ethernet. I Ethernet-kontakterna kan man koppla sin router, digital-tv och telefoniadapter.

Danne från Svagströmsbolaget svetsar fiber och installerar
mediakonverteraren hos min granne.

Jag valde att beställa 250 Mbit/s bredband, TV med Kanalpaket stor, Bredbandstelefoni, Säker Lagring Extra samt att jag sedan tidigare hade mobilt bredband med 4G som tillägg. Första året kostar bredbandet 259 kr/månad för det fasta bredbandet och det mobila bredbandet med 4G kostar 100 kr/månad. Säker Lagring Extra kostar 39 kr/månad och då får jag obegränsad backup-kapacitet. Läs mer som Säkerlagring Extra här

Det man bör tänka på om man beställer mer än 100 Mbit/s är att Smart-routern med fler, inte klarar mer än 100 Mbit/s. Jag valde därför att uppgradera routern till en ASUS som klarar upp till 750 Mbit/s ”Internet-through-put” och gigabit LAN. Dessutom klara den upp till 500 Mbit/s WiFi. Snabbt WiFi är viktigt om man inte har möjlighet att dra nätverkskablar i huset.

Snabbt går det! Till och med snabbare än 250 Mbit/sekund.

Framöver kommer jag att skriva om hur man kan styra hela sitt hem från telefonen, hur man kan få media att fungera bra på alla typer av utrustning och slutligen hur man kan höja säkerheten i hemmet med hjälp av internet.

Funderar du på att skaffa fiber?

26 Kommentarer

 1. Linus 8 år sedan

  Hej!
  Finns det några planer på utbyggnad i/till Bälinge strax utanför Uppsala? Sitter nu med adsl 8/1 och kan inte få snabbare pga begränsningar i befintlig kabel.

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   För att se om det är någon planerad utbyggnad behöver vi din hela adress eller eventuellt inkopplade abonnemangsnummer Linus. Skicka gärna dessa per e-post via följande länk. http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post så kikar en handläggare på detta åt dig. Mvh Malin, Telia Kundservice.

 2. Ulrik 8 år sedan

  Jag vill väldigt gärna ha fiber. Men oturligt nog så finns det inte där ja bor!?!

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Hej Ulrik,

   Du kan se vilka hastigheter vi kan leverera till din adress här på http://www.telia.se/fiber och du klickar på ”Se vilka hastigheter du kan få”. Om det idag inte finns fiber kan du gå ihop med dina grannar och antingen via en befintlig förening (villaförening, bostadsrättsförening, samhällighetsförening osv) eller om ni skapar en kontakta Telia för att se om/när vi kan bygga fiber i ditt område. För vem vill inte ha fiber? 🙂

   /anna

 3. jerker fagerström 8 år sedan

  Lasse, vilken ASUS router använder du? sitter på fiber med en apple time capsule vilket känns slött….

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Hej Jerker,

   Lasse hälsar att det är en Asus rt-n66u dark night.

   /anna

 4. Acce 8 år sedan

  Hm.. Lite besviken på att bilderna är aningen för små av sig…
  Måste se ordentligt ju. 🙂
  För övrigt så gillade jag vad jag läste och det var väldigt bra skrivet. 😀

 5. Tobias Tofte 8 år sedan

  Oj jäklari!!!!!!!!!!!!!! Samt 2ms svarstid?! Det där är verkligen helt galet! Grattis!

 6. Mats A 8 år sedan

  Jag beställde också fiber i våras. Fick brev om leverans i oktober men har ännu inte hört något vidare av El-Tel som ska göra jobbet, och nu svarar dom inte ens på mail…
  Bor i ett radhusområde med bra kanalisation i Saltsjö-Boo. Ska man börja bli orolig?

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Hej Mats!

   Skicka gärna ett mail till oss med dina kunduppgifter, så kan vi kika på hur det ser ut med din beställning.
   Du når oss via e-post här; http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post

   /Liselotte

 7. Andreas Bengtssson 8 år sedan

  Lasse! Nu vill vi veta vilken ASUS-router du använde? Min D-Link säckar ihop vid ca 10Mbit/s.

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Hej Andreas!

   Lasse hälsar att det är en Asus rt-n66u dark night.
   Ha en skön söndagskväll 🙂

   /anna

 8. [Fiber] Fiber hemma del 1: Installationen | LVF Långbro Villaförening 8 år sedan

  […] http://blogg.telia.se/smartarevardag/2012/11/08/fiber-hemma-del-1-installationen/ Det här inlägget postades i Villafiber och har märkts med etiketterna bredband, fiber, internet, Villafiber. Bokmärk permalänken. ← En film om Långbro Sjukhus […]

 9. Roland Storm 7 år sedan

  Hej Lasse!
  Frågande?
  Är intresserad av att instalera fiber till min fastighet 18:47,
  Fagersta.Finns det fiberkabel i Fagersta i Telias station?
  För ett antal år sedan grävde Telia ned en kabel som gick
  till Åvestbo,är det fiber eller kopparkabel?enligt rykten så ska det finnas i nämda by men Telia vill ej tala om var den finns.
  I en stolpe vid min tomtgräns kommer det upp en kabel som
  är svart och går till en kopplingsdosa i toppen på stolpen,den
  förser 3st,fastigheter men det är gammal kopparkabel som
  går till dessa fastigheter.Har varit tvungen att byta min pga,
  åsknedslag och att det kom in vatten som gjorde att jag blev utan telefon,då hade jag ingen dator.
  Nu är det så att vi i byn tänker att gräva ned en fiberkabel
  som ska försörja CA:100 fastigheter om alla går med men
  det kommer att kosta 20,000kr fram till tomtgräns men sedan
  kostar det extra att gräva till fastigheten och installation.
  Sedan får man välja vilken operatör som ska leverera utbudet
  av telefoni bredband och tv, förnärvarande har jag både
  telefon och bredband hosTelia och tv,n hos Canal Digital
  vilket har fungerat hittills.Om Telia har fiberkabel i stolpen
  då är det mycket enkelt att få in fiber till mig.
  Finns möjligheten att uppgradera till 4G med den utrustning
  som redan finns eller måste man byta ut en del kablar i
  fastigheten eller skaffa en annan Router som klarar detta.
  Om jag vill ha fiber in hur mycket kommer det att kosta.
  Tacksam för ett snabbt svar från Telia.
  PS: Vi har ett möte ang, fibern i morgon så det vore bra
  att få ett svar som jag kan motivera om det är lönsamt
  att gå med i byns fibernät är osäker om att byta när det
  som jag redan har fungerar bra kanske lite långsamt men
  det går ju att höja till högre fart.

  1. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej Roland! Eftersom svaret brådskar väljer jag att ge dig några snabba ”pekare”: På vår hemsida hittar du en sida med info om våra bredbandstjänster inklusive fiber. Där kan du även söka på adress för att se vilket slags bredband vi har möjlighet att leverera där du bor. När det gäller 4G så är det en mobilnätstjänst, vilket gör att det enda du behöver är en utrustning som fungerar med 4G och 4G-nättäckning där du vill kunna använda den – se vår täckningskarta. /Ola.

  2. Telia Kundservice 7 år sedan

   Hej igen Roland! Hoppas mötet gick eller går bra idag!

   Nu har jag letat fram ett lite fylligare svar, som jag hoppas du har nytta av:

   Tyvärr kan vi inte leverera fiber till enskilda villor. För att vi ska kunna leverera fiber, måste vi se till att det finns fiber hela vägen från anslutningspunkten/stolpen till telestationen, som kan ligga flera kilometer bort från kunden.

   Vi måste också utrusta stationen med en så kallad switch för att aktivera fibern och konfigurera den så att det finns tillräckligt med kapacitet för att leverera fibertjänsterna.

   Det innebär att en tekniker skickas ut till stationen för att utföra arbetet.

   Så även om det finns fiber i telestolpen intill din tomt så måste du ingå i en större enhet för att vi ska kunna leverera fiber.

   Det betyder att om minst 60 hushåll av 100 är intresserade av att beställa fiber, så kan vi lämna en offert på öppen fiber från Telia Öppen Fiber.

   Ett annat alternativ är om ni i byalaget går samman och gräver själva, till exempel genom Skanovas byalagskoncept. Det innebär att byalaget drar fiber till telestationen där det kopplas ihop med Skanovas fibernät. Skanova hjälper bland annat till med kalkyl, kravspecifikation och rådgivning. De kan också hjälpa till att upphandla entreprenör för byggnationen och tar drift och underhållsansvar för hela nätet under avtalstiden.

   /Ola.

 10. mikael danielsson 6 år sedan

  Hej! jag tänkte bara fråga en sak..

  Man kan alltså gräva in fiber och ta det på avbetalning? hur lång avbetalning och vilken kostnad varje månad??

  vi bor i lit och har nyligen byggt nytt hus så därför vi skulle behöva veta om det är tillgängligt att gräva in på avbetalning??

  Lit ligger 2 mil utanför östersund, 83631.

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Mikael.

   Det stämmer att man kan ta det på avbetalning, om du återkommer via e-post till oss med dina kunduppgifter och adressuppgifter så ska vi informera dig om hur du kan få ytterligare information kring detta. Du kan skicka e-post till oss via följande länk: http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post / Mvh Albertino

 11. Torgny Svensson 6 år sedan

  Hej! På måndag börjar vi gräva för fiber, Odensvi, Västerviks kommun, vi ska gräva ca: 10 mil. Grundtanken är att vi ska ansluta oss till Telias utbud, bredband, telefon och TV. Vad behöver man tänka på när man bestämmer var anslutningen ska komma in i fastigheten? Telefonjack måste väl dras nya ledningar och bytas ut? TV måste väl kabelanslutas från centralen? Bredbandet sköter sig via trådlös router. Sådana frågor börjar dyka upp nu

  1. Telia Kundservice 6 år sedan

   Hej Torgny! Vad kul att ni har fiber på gång! Det finns som du säkert anar mycket man behöver tänka på och förbereda när det gäller fiberanslutningar. På webbplatsen om Öppen Fiber® hittar du massor av matnyttig information och även kontaktvägar om du inte hittar svaren på dina frågor där. Se även sidan om Öppen Fiber® på telia.se. /Ola.

 12. Mebbe CH 5 år sedan

  Mätte du med kabel eller Wifi? Skillnader?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Mebbe! Jag kollade med Lasse. Han mätte med kabel när han fick de värden som är på bild här. Men han mätte även med WiFi och märkte inga större skillnader. Dock ska framhållas att det här var i ett fristående hus. Bor man i lägenhet kan det finnas många konkurrerande WiFi-nät i närheten, vilket påverkar både hastigheter och svarstider. /Ola.

 13. Jacqueline 5 år sedan

  Telia Öppen Fiber till Västra Bräckevägen 130, Göteborg är det möjligt?

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Jacqueline! Jag ser inte att det finns en planerad utbyggnad men jag råder dig att kontakta Öppen Fiber. Du når dem på 020-40 24 00 och de har öppet måndag och tisdag samt torsdag och fredag mellan 08:00-16:30. På onsdagar har de öppet mellan 09:00-16:30. För mer information, se http://www.oppenfiber.se/kontakta-oss.html. /Andreas

 14. Kristoffer Hansson 5 år sedan

  Hej! Jag ser på bilderna i inlägget att han har en vettig uppladdningshastighet.
  Är en högre uppladdningshastighet än 100 något man kan få? Jag hittar inget under era abonnemang.

  1. Telia Kundservice 5 år sedan

   Hej Kristoffer! I dagsläget är 100 Mbit/s det högsta vi erbjuder i uppladdning via fiber. //Andreas