Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Behövs verkligen både fiber och 4G?

9 år sedan

Under en helt vanlig vardag gör alla allting – hela tiden. Och efterfrågan på snabb, säker och stabil uppkoppling ökar konstant.

Ladda ner musik, streama nyheter på tidningssajter, spela den avgörande matchen i ditt digitala fotbollslag, se tre avsnitt av favoritserien i ett svep, kolla Facebook, skicka några mejl och kolla skidanläggningen i Google Earth. För många är det en självklarhet att se på tv och film med full-hd, streama favoritserier och Sveriges alla spelfantaster vill utan fördröjning kunna spela avancerade digitala spel. Och när allt fler webbar ersätter text och foto med rörliga bilder och filmer – då är det streaming som gäller.

Under en helt vanlig vardag pågår fullt med aktiviteter som kräver uppkoppling. Överallt och samtidigt. Ingen vill sitta och titta på det snurrande timglaset eller att bilden släpar. Med fiber och 4G slipper du det.

Vad är egentligen fiber?
Tänk dig att du kör på en riksväg med 90 som hastighet. Du passerar ett samhälle, lite köbildning uppstår, du måste ha koll på och anpassa dig till trafiken runt omkring. Så är det utan fiber. Föreställ dig istället en fyrfilig motorväg där inget påverkar din hastighet och du själv väljer när du vill öka farten. Precis så vill de flesta av oss att internet ska vara och det är just så som surfupplevelsen med fiber är. En snabb uppkoppling som klarar belastningen från flera användare på samma gång. Med fiber räcker bandbredden till fem olika tv-apparater samtidigt vilken kan vara särskilt användbart i höst då Telia lanserar HBO med alla tv-serier du kan tänka dig.

Fiber ligger före framtiden
Vem vet, kanske rymmer även ditt framtida hem ett hi-tech kök med inbyggda skärmar där husets värme, ljus och ljud styrs digitalt. Vi kan bara gissa och drömma. Det som är nytt idag kanske är självklarheter om några år och fiber är rustat inte bara för de behov vi har idag utan även för framtiden.

4G – Det nya snabbare mobilnätet
Med 4G får du mobilitet och kan göra det mesta av det du gör oavsett var du är. Utvecklingen går snabbt. Hastigheten hos 4G är tio gånger så snabb som 3G och fördröjningen är mycket kortare, vilket ger en helt annan upplevelse när du surfar. I din bärbara dator, smartphone och surfplatta finns appar och program som kräver snabb uppkoppling och de lär bli fler. Ett exempel är projektet ”Smart Things”, som bygger på att både ditt hem och du har en bra uppkoppling mot nätet, så att du kan styra och ha koll på din bostad var du än är.

Var finns 4G idag?
I slutet av året kommer Telia ha täckt mer än 600 orter i Sveriges avlånga land. Redan i dag kan du använda en mobil 4G-router som är trådlös och snabbt plockar in 4G-signalen till upp till tio olika enheter.
Utvecklingen har gått snabbt, från mobilt bredband med usb-modem till routrar och fler och fler surfplattor och smartphones som är redo för 4G. För tre år sedan öppnade Telia världens första 4G-nät med topphastighet upp till 80 Mbit/s.

Fiber eller 4G? Både och!
Idag har många ett stort behov av kommunikation och rörelsefrihet, både privat och i jobbet. Hemma, på väg till jobbet, i busskön, i sommarstugan eller på fjällsemestern. För samma möjligheter och upplevelser oavsett var du befinner dig är en kombination lösningen. För dina mobila prylar ger 4G dig den bästa surfupplevelsen. Är du hemma och ska titta på hyrfilm i full-hd via nätet är fiber att föredra.

Fiber och 4G är två vägar till ett snabbare internet. Det är inte antingen eller – det är både och.

44 Kommentarer

 1. Jan-Olov Newborg 9 år sedan

  Ericssons dåvarande forskningschef Håkan Eriksson,sa vid ett seminarium 2009,att varje basstation för 4G måste matas med fiber,när dom lanceras 2011, annars kan dessa 4G basstationer inte leverera all den bandbredd,som dom är konstruerade för!

  Så 4G som inte matas med fiber är tämligen värdelöst!

  Många mobilanvändare tror att 3/4G basstationer matas från himlen av någon okänd källa!

  Någon i Sunne kommun kallade kommunen för ”Fibermaffia”, när dom ville rulla ut fiber och denne man,en f.d IT-chef i Stockholm, trodde att 4G/LTE skulle frälsa området runt Mårbacka,utan fibermatning.

  Att 4G skulle matas med något begrep han ej!

 2. Christer Claesson 9 år sedan

  I bland undrar man om Telias reklammakare lever i verkligheten. Bor 25 km utanför Växjö och har dålig telefontäckning och mobil uppkoppling fungerar bara i vissa delar av byn och då med Edge. 3G är inte att tänka på och 4G är som Jesus. Alla pratar om det men ingen har sett det.
  Vår enda möjlighet i framtiden är fiber och då få vi bygga själva vilket vi hoppas blir möjligt under 2013 eller senast 2014.
  Tänk när jag få gå ut och skära av Telias gamla åskkänsliga kopparkabel. Vilken dröm.

 3. Jan Jonsson 9 år sedan

  Det talas så varmt om 4G. Jag bor i centrala Mölndal och här fungerar inte 4G längre som tidigare. Har nu fått gå över till 3G. Man säger på Telia att man håller på att bygga ut nätet. Frågan är. När skall det bli klart?
  Många gånger är det irriterande att det mobila nätet lägger av och man får starta om igen.
  Ge mig ett svar när vi får ett fungerande 4G.

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Jan.

   Utbyggnad av vårt mobilnät pågår hela tiden. På telia.se (se länk) kan du se en karta och en tabell som visar vad som är planerat det närmaste halvåret.

   /Ola.

 4. Larry Hedlund 9 år sedan

  Det tror fasen det,har man trimmat moppen en gång får man fortsätta,man vill ju ha snabbare och snabbare.

 5. Kenth Janderberg 9 år sedan

  Detta är ett hån mot oss som inte ens har 3G eller möjlighet till detta där vi bor. Om man klagar hos Telia får man till svar att det är helt i sin ordning.

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Kenth.

   Om du kollar via den här länken kan du se var vi bygger ut det närmaste halvåret. Den sidan uppdateras löpande, så även om en ort inte finns med just nu så kan den mycket väl dyka upp framöver. Jag hoppas såklart att vi ska kunna ordna ett bra mobilnät även där du bor!

   /Ola.

   1. Kenth Janderberg 9 år sedan

    Löjligt. Du vet mycket väl att det är ni som styr och inte kunderna. Varje gång jag klagat på täckning och hastighet så hänvisas till sidan där jag är välkommen att lämna synpunkter på Telias täckning. Jag har under flera år skrivit om förslag till utbyggnad i det området jag bor och inget händer. Kan du förstå att man ledsnar och inser att Telia inte bryr sig. /Kenth

    1. Telia Kundservice 9 år sedan

     Hej Kenth,

     Jo vi bryr oss, men det kan finnas många olika skäl till varför det inte byggts ut på de ställen där du önskar. Be gärna dina grannar att skicka in utbyggnadsönskemål på http://www.telia.se/tackning de också – det hjälper.

     /anna

 6. Nils-Evert Fransson 9 år sedan

  Kommentar till er reklam:

  Bra Telia !
  Men ändå bättre om ni såg till att ert mobila nät fungerar med den teknik ni har. Vi har fast telefon, ni vill/kan eller vadå, inte leverera Internet via kabel. Mobil täckning är lite skakig och långsam, Inte någon gång har vi fått omdömet bra när vi testat hastigheten med hjälp av bredbandskollen. Dåligt.dåligt är betyget. Jo jag är inomhus men mottagaren sitter i ett fönster med fri utsikt över vättern mot Gränna. Två master i närheten Isleryd och Gate. Min position: Latitud: xxxx Grader nord
  Longitud:yyyyy grader öst.
  Sedan kommer dräparen i er reklam; ta med till sommarstugan. Sommarstugan ligger c:a 5 km öster om Gränna och där är tackningen ännu sämre. Fast telefon Nr zzzzz för positions bestämning. Här har vi inte kunnat kommunicera mobilt sedan NMT- tiden.
  Kul att läsa er reklam men det skulle vara kul om ni brydde er lite om oss som bor vid väg 195 och lät det nya tekniken komma i ett lugnare tempo. Alla som färdas på 195:an har nog märkt hur svårt det är att kommunicera mobilt.
  En fortsatt trevlig dag önskas er av
  Nils-Evert

  1. Nils-Evert Fransson 9 år sedan

   Moderera på ni bara andemeningen går fram.

   1. Telia Kundservice 9 år sedan

    Hej Nils-Evert.

    Som du ser är enda modereringen av din föregående kommentar att dina koordinater och ditt telefonnummer är ”dolda” i din fråga. Jag har dock gjort en notering och ska se ifall det går att få fram mer specifik information baserat på de uppgifterna.

    Vänliga hälsningar
    /Ola.

  2. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Nils-Evert.

   Tack för din kommentar! Som du ju förstår är ”sommarstugan” en allmän beskrivning som inte gäller för allas sommarstugor precis överallt. Vårt mobilnät byggs ut löpande både vad gäller täckning och kapacitet (se den här länken för mer info). Jag är ledsen att det inte är så bra som vi skulle önska på de platser du nämner. Det du kan göra är att anmäla synpunkter om mobilnätet via länken, och gärna be andra i din närhet att också göra det. Även om ingen utbyggnad skulle vara planerad för tillfället så ligger alla sådana anmälningar till grund för framtida förbättringar av mobilnätet.

   Jag önskar även dig en trevlig dag! 🙂
   /Ola.

 7. Aina fernblad 9 år sedan

  när får vi fiber till nittorp

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Aina!

   Jag kan inte se att vi har någon planerad fiberutbyggnad i Nittorp i dagsläget. På följande sida kan du läsa om utbyggnad och vart du vänder dig för anmäla intresse: http://www.telia.se/privat/bredband/via-fiber/fiber-till-villa/fiberanslutning

   Trevlig helg! Mvh Fredrik

 8. Per Martin Asp 9 år sedan

  Allstå ! att tro att alla mobilkunder kan fibernäts teknik är väl och ta i. Mobilnätet är mycket komplext. Jag tror att det bästa är att vi kunder kräver att få den kraft vi betalar för och att lev. hjälper oss att få rätt kraft på ett seriöst sätt och inte bara kränger, hoppas att telia är just en sådan lev.

 9. Håkan Berlin 9 år sedan

  Hej!
  Jag har sökt möjligheten till fiber under lång tid.
  Finns det några planer på att dra fram fiber i mitt område?

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Håkan!

   Vad jag kan se så finns det i dagsläget inga planerade utbyggnader i ditt område. Har du varit inne på vår hemsida och läst hur man kan lämna intresseanmälan för fiber? http://www.telia.se/privat/bredband/via-fiber/fiber-till-villa/fiberanslutning

   Ha en trevlig helg! Mvh Fredrik

 10. Stefan Karlbom 9 år sedan

  Det kommer hela tiden erbjudande om ett bättre bredband både via kabel och trådlöst men när man kontaktar Telia och vill teckna sig för ett bättre bredband så får man alltid till svar ”Vi kan ej erbjuda den tjänsten” Skanova drog en ny fiberkabel över våra marker och ville ha tillstånd för detta, vilket dom också fick. Men när vi ville ha fiberuppkoppling så blev det kalla handen fast kabeln bara går 75 meter från huset och det finns grannar som har den igenom trädgården.
  Med facit i hand så skulle jag aldrig ha tillåtit någon kabel över våran fastighet.

 11. Kerstin Bingefors 9 år sedan

  Kan bara instämma med andra här, alla vi som bor utanför Stureplan, dvs på landet. Vi har inget 4G och oftast inget annat heller. Hos oss, 10 mil norr om Gränna, vid Vättern, kan man prata i mobil om man står ute på en specifik punkt vid stallet, det blir lite kallt. Grannarna 3 km bort kan inte använda mobil alls och det är en hel by. Täckningskartan visar på 3G+ täckning. Jag fick byta tillbaka mitt 4G modem till 3G för att få lite, lite kontakt oftast via Edge, det beror på vädret. (4G använder jag på resa i stan, tydligen har det risig antenn).
  Det är viktigt att hitta en acceptabel lösning, alltmer samhällsinformation går via nätet och en stor del av medborgarna riskerar att bli utanför. Fler och fler studerar också via nätet, det borde vara viktigt med tillgång till hyfsat när då. Filmer kan vi glömma, bara vi får någorlunda acceptabel kontakt.

  1. Börje Karlsson 9 år sedan

   Jag håller med dig Kerstin helt och hållet. Jag bor en mil utanför Södertälje och jag har samma erfarenhet som du.

 12. Mona Rudenfeldt 9 år sedan

  Ute i skärgården och i glesbygd undrar jag om det verkligen är ekonomiskt försvarbart med nedgrävd fiberkabel!

 13. Börje Karlsson 9 år sedan

  Jag känner mig lurad på 4G det funkar inte, jag blir utslängd.

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Börje! Det var inte roligt att höra att du är missnöjd. Har du provat kontakta oss för en felsökning? Vår support hjälper dig gärna med detta! /Martina

 14. Gunnar Hellström 9 år sedan

  Det är ganska fantastiskt.
  Myten om Telias dåliga service överträffar sig själv.
  Anger jag mitt telefonnummer finns inte numret trots att det är ett Telianummer i det fasta nätet.
  Anger jag min adress så finns inte den heller.
  Kom igen! Sitter det bara penningstinna klåpare på Telia nu för tiden?

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej!

   Ber om ursäkt för problemet med sidan Gunnar! Om du har bredbandstelefoni så går det i dagsläget inte att kontrollera förutsättningarna genom att söka på telefonnumret. Om du mailar till oss på följande adress så ska vi gladeligen se över vad vi har för alternativ att erbjuda dig: http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post

   Ha en trevlig helg! Mvh Fredrik

 15. Anna Andersson 9 år sedan

  HAR NI DRAGIT NER EFFEKTEN PÅ 3G EFTERSOM NI VILL SÄLJA 4G NU? DET HAR BLIVIT MÄRKBART SÄMRE SEDAN BOTTNIABANAN KÖRDE IGÅNG. VARFÖR?

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Anna! Tråkigt att höra att du inte är nöjd med täckningen där du befinner dig. Däremot kan jag säga att vi inte dragit ner någon effekt i 3G nätet i förmån för 4G. Däremot leder användandet av 4G nätet till att trafiken minskar i 3G och kvaliteten blir högre. Så tvärtom, 4G nätet leder till ett bättre 3G nät 🙂 Om du kontaktar oss med var du upplever problemen kan vi förstås felsöka och försöka se varför du upplever denna försämring. /Martina

 16. Glenn Larsson 9 år sedan

  4G är nog gott och väl, men vad hjälper det om det inte finns där man är? Finns i alla fall inte ute på landet i Ångermanland. Inte så troligt att det blir nåt där heller. I storstäderna spelar det ingen roll vilken internetleverantör man har. Allt finns där. Men på landet? Icke.

 17. Beng Sjödin 9 år sedan

  4 G 3 G Vem bryr sig, här i Norrland.

  Har en äldre Ericsson telefon utan 3 G 4 G duger gott till att ringa, (fungerar toppen med bra täckning).

  Har en 50″ tums TV varför skulle jag då sitta o titta på film och TV i telefonen så urbota dumt.

  Internet och Tv via telefonlinje, fungerar klanderfritt har aldrig sett nåt timglas snurra kan surfa helt perfekt om jag vill. Hat inte haft problem pixlar eller hack med tv-bilden. Så varför byta från 90km väg till 200km 4 filig motorväg då allt funkar.

  Vill ej ha trådlöst. Vill kunna ringa även om strömmen går.

  Sommarstugan har fast telefon kan sitta inne i värmen o ringa behöver ej leta upp någon plats ute för att få täckning.

  Finns annat i livet än att vara uppkopplad på nät o telefon hela tiden. Inte undra på att sörlänningar är stressade… 😉

 18. Ulf Lundström 9 år sedan

  Hej
  Jag bor i Arvidsjaur och har fiber indraget i huset
  men nytjar det inte. Jag har erat via modem, tv internet
  mobil o telefon. Min fråga är går det att använda erat utbud
  via fiber i stället ?

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Ulf!

   Om det är fiber via Telia så ska vi kunna ordna det. Om du mailar oss på följande länk så ska vi se över hur förutsättningarna ser ut: http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post

   Ha en go helg! Mvh Fredrik

 19. Hans Pedersen 9 år sedan

  Hur bär man sig åt när man är långt från en fiberstation (180 m till en telestation) och knappt får 2G (3G har jag inte sett än) på mobilen utanför Hedemora

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Hans!

   Det är svårt för mig att svara på hur möjligheterna för fiber ser ut i ditt område då det krävs grundliga förutsättningskontroller. Du kan alltid anmäla ditt intresse för fiber genom följande sida: http://www.telia.se/privat/bredband/via-fiber/fiber-till-villa/fiberanslutning

   Vi får då se över förutsättningarna och återkomma med besked.

   Ha en trevlig helg! Mvh Fredrik

 20. Torsten Jeppsson 9 år sedan

  Varför kan inte Telia erbjuda min fru och mig ett enda abbonnemang för våra två mobiler, fast telefoni i hemmet samt tillgång till bredband???

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Torsten!

   I dagsläget har vi inga kombinationer som innefattar bredband, fast telefon och mobiltelefoni. Vi har däremot olika former av kombinationer för bredband, hemtelefoni och digital-tv. Du kan läsa mer om dessa kombinationer här: http://www.telia.se/privat/kombinationer/

   Om du har några fina idéer kring hur en kombination av olika former av tjänster skulle kunna se ut så får du mer än gärna lämna dessa på följande länk: http://www.telia.se/privat/kontakt/tyckomtelia

   Ha en go helg! Mvh Fredrik

 21. Christian Galanthai Fekete 9 år sedan

  Hoppades mycket på 4G men mitt modem når inte fram på någon av de platser jag vistas mest på:
  -Lindallén, Båstad
  -Uddebergsvägen, Hyppeln
  -Karlsborgsvägen, Ätran
  -Olof Wijksgatan/Johannebergsgatan, Göteborg

  Dessutom är uppkopplingen minst sagt instabil på 3G.

  Inte nöjd. Christian

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Hej Christian,

   Har du kollat om vi har någon utbyggnad på gång på de adresserna via http://www.telia.se/tackning? Om inte, skicka gärna in önskemål om det (du gör det via samma adress men på ett annat ställe).
   Har 3G på adresserna blivit sämre är det viktigt att du felanmäler det till oss, via t ex telefon eller e-post, http://www.telia.se/kontakt.

   Ha en bra dag!

   /anna

 22. Roger Linder 9 år sedan

  Hur och var, när kan man få fiber?

  1. Telia Kundservice 9 år sedan

   Du kan kontakta vår fiberkundtjänst på 020-755766 eller skicka in ett mail till oss med din adress och dina personuppgifter via http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post så kan vi se över dina förutsättningar Roger. Är det så att du önskar fiber till en villa så behöver det vara minst 15 hushåll som beställer en offert tillsammans och då kan ni även fylla i kontaktformuläret via http://www.telia.se/fastighetsagare/index.html så kontaktar en säljare er sedan. Ha en riktigt härlig lördag. Mvh Malin, Telia Kundservice

 23. Nils Lindeberg-Lindvet 9 år sedan

  Tack för välbehövliga upplysningar som grund för framtida beslut.

 24. anita.edermo 8 år sedan

  Vad innebär fiber hur får man det, vår uppkoppling här är urdålig, har jag förstått det hela rätt funkar inte 4G här heller A Edermo

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Hej Anita! Fiberoptik är en teknik som liknar telenätet, fast mer modernt. Om du skickar ett ärende till oss via: http://www.telia.se/privat/kontakt/e-post med din adress så kan vi se hur möjligheterna ser ut för fiber på just din adress. Ha en fin dag! /Marcus

 25. Räcker det inte med 4G? | Fredsberg Fiber 8 år sedan

  […] Här finns ett läsvärt inlägg i ämnet på telias blogg. […]