Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Smarta telefoner får fler att träna mer

7 år sedan

Vad som händer i vår omvärld påverkar vårt beteende. I somras kunde vi konstatera att OS i London bidrog till att surfandet på hälsosajter ökade. Men det omvända förhållande gäller också, det som händer på webben påverkar vårt beteende IRL. Tidigare i år undersökte vi just detta – med fokus på hur uppkopplade smartphones påverkar våra liv. Träning var ett ämne vi frågade de svarande om.

Det visade sig att vissa av dem som har en smartphone också tränar mer. Det varierar något mellan könen, 10 procent av männen och 7 procent av kvinnorna uppger att de tränar mer efter att de köpt en smartphone.  Anledningen kan vara flera, men populära tränings-appar som håller koll på distans, kaloriförbränning och som delar träningsprestationer till kompisar och familj genom sociala medier spelar säkert en viktig roll. Även olika karttjänster där man kan lägga upp löpspår har säkert ett finger med i spelet.

De senaste åren har användningen av smartphones exploderat och idag har nära två tredjedelar av alla svenskar en sådan mobil. Jag är inte en av dem som tränar mer på grund av min smartphone, men förstår att många faktiskt gör det. Människor lever en stressad tillvaro där allt ska få plats, jobb, studier, familj, vänner och så då träning. Med mobilen kan man när som helst få fram information som gör det lättare att planera in träningen i vardagen eller som helt enkelt motiverar dig att fortsätta. Det kan handla om öppettider på gymmet eller boka pass i mobilen.

Är du en av dem som tränar mer efter att du skaffat en smartphone?

Använder du träningsappar/tjänster i mobilen?

Ovan statistik är hämtad från rapporten Telia Surfindex, nr 4, 2012 samt ur en undersökning genomförd av United Minds, Juli 2012 – på uppdrag av Telia.