Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vilket sällskapsspel är nästa stora grej på din smartphone?

8 år sedan

Under det senaste året har många av de klassiska sällskapsspelen fått ett stort uppsving i form av mobilappar. Tänker man på det så är det egentligen inte så konstigt. Appformatet och våra ständigt uppkopplade enheter passar den formen av spel väldigt bra.Vi slipper stöket med att samla vännerna för en spelkväll, och kan istället spela när vi har några minuter över. Vi kan dessutom välja att spela med nära och kära eller med människor vi aldrig träffat.

Den stora boomen kom någon gång runt förra sommaren när hela Sverige plötsligt spelade alfapet i form av Wordfeud. Det spelades på varenda buss och spårvagn och i lunchrummen la man bokstäver mellan tuggorna, frenetiskt jagande höga poäng. Bokmässan anordnade en Wordfeudturnering som avslutades med en final på själva mässan. Det rådde Wordfeudfeber i hela Sverige. Genom Wordfeud hade Alfapet blivit folkligt på ett sätt som borde ha fått Lasse Berghagen att bli grön av avund.

Efter några månader klingade det av lite. Folk, åtminstone i min närhet, spelade mindre och mindre och till slut hade jag inga motståndare i bekantskapskretsen. Det var dock inte döden för sällskapspelsapparna, även om inget kommit direkt i närheten av Wordfeud vad gäller folklighet.

Efter Wordfeud har jag upplevt det lite som om det gått i vågor med väldigt kort levnadstid för varje app. Det senaste halvåret har jag personligen avverkat SongPop där man tävlar i musikkunskap, Ruzzle som är ett ordspel, Kono som är ett kunskapsspel, och Yatzy World. För tillfället har jag landat i Quizkampen som också är ett kunskapsspel och ska man tro det tidigare mönstret så kommer det inte dröja många veckor innan jag hoppar på nästa stora sällskapsspelstrend. Vilken det blir kan vi väl bara sia om. Säkert är dock att det kommer komma än fler spel i genren framöver, och vi är många som är redo att börja spela något nytt.

De olika apparna hittar du på följande adresser:

Wordfeud
Yatzy World
Kono
SongPop
Ruzzle
Quizkampen

6 Kommentarer

 1. Mikael 8 år sedan

  DiceFeud, utan tvekan! 😀

 2. Sara 8 år sedan

  Jag håller med! DiceFeud. Finns bara till Windows Phone och Windows 8 än så länge, men det är hur kul som helst.

 3. Stefan Bergström 8 år sedan

  Hittade just en superapp som påminner starkt designmässigt med Wordfeud och med Ruzzles speed. Fast är med siffror – bygg så många och långa sifferserier med + och – på 60 sekunder. Tror verkligen att detta blir ett ny långkörare. Just nu endast på iOS. Den heter: Zumbler

  1. Telia Kundservice 8 år sedan

   Tack för tipset Stefan! Vad är det som gör att du gillar den så mycket? 🙂

   /anna

   1. Stefan Bergström 8 år sedan

    Hej Anna!
    Jo, jag gillar ju siffror. Zumbler verkar vara ett helt nytt nummer spel. Gillar dynamiken med att du har 60 sekunder på att lägga dina drag. Man spelar en match, bäst av 3 set. 1200 poäng behövs för att vinna ett set. Det finns en mängd olika taktier, man utvecklas hela tiden. Det blir lite stressigt med sekunderna som räknar ner….:)
    Bra att piffa upp mattekänslan. Buggar lite tror jag…
    Spela mot mig? Find player ‘bergstrom’