Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Sociala medier – säkert eller osäkert?

8 år sedan

I dag är de flesta överens om att internet, och inte minst sociala medier, är en förlängning av vårt liv. Vi chattar, delar bilder, kommenterar statusuppdateringar och tipsar andra om våra personliga favoriter. Enkelt sagt – vi umgås på helt nya sätt. Ofta, intensivt och med allt fler.

När det görs undersökningar och diskuteras om våra vanor på internet handlar det ofta om frågeställningar som berör integritet, öppenhet, yttrandefrihet, censur, nätmobbning, socialt och personligt. Ibland går meningarna isär gällande konsekvenserna av vårt beteende att hela tiden vara uppkopplade, nåbara och utåtriktade.

Två som har koll på både forskning, tendenser och utveckling är Elza Dunkels, som forskar om ungas beteende på nätet, och Jan Christofferson från Statens medieråd.

Är vi tillräckligt försiktiga med vad vi lägger ut och delar på till exempel Facebook eller andra sociala forum, och skiljer det sig åt i åldrarna?

Jan Christofferson: Det är en svår fråga som vi inte riktigt har svaret på idag. I våra undersökningar kan vi inte se svart på vitt hur det skiljer sig åt mellan åldrarna. Debatten kring olämpliga bilder är viktig, inte minst bland oss vuxna. Idag kan en arbetsgivare kolla upp din internethistoria. Och sådant man lägger upp kan snabbt spridas och få effekt direkt.

Elza Dunkels: Forskning visar att det inte finns någon koppling mellan att lägga ut personuppgifter och att bli utsatt för faror som mobbning eller oönskade sexuella kontakter på nätet. Det är andra saker som avgör, som att inte ha ett fungerande socialt nätverk, att ha dåliga relationer till sina föräldrar, att inte ha lärt sig att säga nej.

Är det svårare att komma åt nätmobbning och kränkningar på nätet än i ”verkligheten”?

Jan Christofferson: Oavsett var det sker är det ju i grund och botten mobbning det handlar om. Fördelen med nätet är ju egentligen att man kan hitta människor som inte är inblandade och hitta stöd hos dem. I vår undersökning från 2010 anger 9 procent att de någon gång råkat ut för mobbning eller hot på internet eller via mobilen.

Elza Dunkels: Tvärtom! Kränkningar som sker på nätet eller mobilen går lättare att bevisa. Det är en myt att kränkningar på nätet alltid sker anonymt. Offer och förövare känner varandra och att det finns en koppling till mobbning som sker i skolan. Att den flyttar ut på nätet skulle alltså kunna vara vår chans att komma åt mobbningens kärna – att förstå mekanismerna bakom och på så sätt stoppa den.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om sociala medier?

Elza Dunkels: Att det som pågår i sociala medier är tomt och innehållslöst. Det som pågår i sociala medier är livet. Det vi gör på nätet avspeglar hur vi vill ha det i livet; vi vill umgås, vi vill dela med oss av våra liv och vi vill ta del av andras.

Jan Christofferson: Jag har inget tydligt svar på det. De aktiviteter som en majoritet av de barn och ungdomar vi har frågat sysselsätter sig med är att titta på filmklipp, spela spel och chatta. Och att umgås på sociala sajter har ökat. Föräldrarna är också i huvudsak positiva till internet. Vår undersökning om barn och ungas medieanvändning visar att 86 procent av alla föräldrar anser att barnet lär sig bra saker genom internet. Men paradoxalt nog är det näst vanligaste svaret att barnet också lär sig dåliga saker.

Debatten och undersökningarna kring våra nya kommunikationsvanor lär fortsätta. Vad tycker du är viktigt och vad funderar du själv på? Vilka sociala forum tycker du bäst om? Dela med dig av dina åsikter och funderingar nedan.

Tips för föräldrar!
Nosa på nätet är ett informationspaket som Statens medieråd skapat för att öka mediekunnigheten bland barn i 5-8-årsåldern.

Läs mer om barn och ungas medieanvändning i internetvärlden.

Nyfiken på forskning och undersökningar om barns och ungas nätkulturer? Följ Elza Dunkels blogg Nätkulturer.

2 Kommentarer

  1. Kenth Janderberg 8 år sedan

    Det är ju inte alla givet att ha en internetuppkoppling. Om det nu är så bra varför ser man som teleoperatör inte till att alla kan få tillgång till mediat. Telia svarar att det är normalt med dålig förbindelse, 3 undrar om man bor i en bunker, Tele 2 ber i alla fall om ursäkt att man inte har täckning.

  2. Nosa på nätet – ett material från Statens medieråd « IKT-Lerum 8 år sedan

    […] Sociala medier – säkert eller osäkert? […]