Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Mobilnätet är förberett för Way Out West

8 år sedan

Sommartider är för många synonymt med festival- och konserttider. Små och stora festivaler och gatufester löser av varandra under hela sommaren, och alla har de något gemensamt. Det är mycket folk på en begränsad yta, och många av dem vill dela med sig av sina upplevelser på ett eller annat sätt. Det läggs upp korta konsertreflektioner på Facebook och Twitter, bilder läggs upp på Instagram och det filmas med Bambuser. Allt detta ihop med appar som ligger i bakgrunden och hämtar information från nätet till våra smarta telefoner skapar en utmaning för mobiloperatörerna.

Way Out West 2011

Under festivalerna ökar behovet av en bra nätkapacitet eftersom väldigt många personer vill använda sina smartphones som vanligt utan störningar. Högre belastning innebär att man måste förstärka nätet och utöka kapaciteten. Inför exempelvis stundande Way Out West som går av stapeln i Slottsskogen i Göteborg om bara ett par dagar så har Telia arbetat hårt med att stärka dels den permanenta utrustningen runt omkring festivalområdet, men också med att bygga upp tillfälliga stationer inne på själva området.

Pelle Lindvall, ansvarig för Telias mobila nät, förklarar vilka utmaningar man står inför när man arbetar med att förbättra kapaciteten under exempelvis en festival:

”Att bygga tillfälliga master på en begränsad yta kräver en noga avvägd planering av deras placering för att det ska ge så bra effekt som möjligt. Bygger man exempelvis för tätt med för mycket utrustning så finns det en stor risk för så kallade interferensproblem i nätet. Då riskerar man att de olika delarna i utrustningen arbetar mot varandra istället för med varandra och surfupplevelsen blir sämre.”

Utöver den extra kapaciteten som lagts på 3G-nätet i och omkring Slottsskogen kommer det också finnas ett Homerun fritt tillgängligt för alla festivalbesökare. Du som är Telia-kund kan logga in precis som vanligt, antingen med ditt användarnamn och lösenord, eller om din telefon har stöd för det via den automatiska inloggningen homerun1x. Övriga festivalbesökare kopplar upp sig mot Homerun och öppnar sin webbläsare där man möts av en inloggningsknapp och kan sedan börja surfa via Wifi.

Dessa förstärkningar av 3G-nätet och ett Homerun-nät som täcker stora delar av festivalområdet bör räcka under årets festival. Pelle Lindvall fyller i:

”Ja, som besökare bör man använda sin smartphone på det vis man känner att man vill och har ett behov av. Vi har gjort stora satsningar inför årets Way Out West, men trots detta kan det förstås bli högt tryck under vissa perioder och vi kan dessvärre inte ge några garantier för att det ska flyta smidigt precis hela tiden.

Om nätet skulle kännas segt så växla mellan 3G och Homerun eller förflytta dig på området. Det kan göra stor skillnad.”

Vi önskar alla festivalbesökare en otroligt trevlig festival och ser fram emot alla Twitteruppdateringar och Instagrambilder.