Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vad är en podcast?

9 år sedan

Jag har aldrig lyssnat på radio särskilt mycket. Jag har alltid varit mer av en tv-tjej. Men i samband med att jag köpta min första iPod så har jag till och från lyssnat på podcasts. När jag flyttade till en ort utanför Stockholm och började pendla till jobbet så trappades mitt podcast-lyssnande upp. Idag lyssnar jag mest på P3 Dokumentär, men också på podcasten från min favorittidning Relevant Magazine.

Vad är en podcast?

Podsändning eller podradio som det också kallas är en metod för att publicera ljud- och videofiler via nätet. För att sprida dessa ljud- eller videofiler använder man sig av RSS och på det sättet kan man enkelt prenumerera på en podcast. Detta innebär att vem som helst egentligen kan skapa en radiokanal och sprida kostnadsfritt över nätet. Såväl amatörer som professionella använder sig av podradio. I Sverige är de mest populära t.ex Sveriges radio och Filip & Fredrik. Utomlands är t.ex TED talks och BBC stora.

Hur lyssnar man på podradio?

iOS

Ordet podcast är en sammanslagning av orden pod och broadcasting. Med pod syftar man på iPoden så man kan lugnt säga att podradio och Apple är starkt sammankopplade. iTunes har ett integrerat stöd för podradio som gör att du kan söka bland i stort sätt alla podradiokanaler och prenumerera på dem. Podsändningarna kan du sedan synkronisera till din iPhone, iPad eller iPod.
– Klicka på iTunes Affär i iTunes. Klicka sedan på Podcast i den svarta horisontella menyn.
– Leta fram en podcast du vill lyssna på.
– Streama direkt genom att dubbelklicka på ett avsnitt.
– Ladda ned ett specifikt avsnitt genom att klicka på knappen ”Free” bredvid avsnittet.
– Prenumerera på hela kanalen genom att klicka på ”Subscribe Free” under omslagsbilden.
– Om du vill lyssna och prenumerera på en podcast direkt från din iPhone eller iPad klickar du på appen Musik > Affär > Mer > Podcasts.

Android

Med en Android-smartphone får man ladda ned en app som kan läsa in ett RSS-flöde för en podcast. Det finns massor av olika appar som gör detta men de mest populära är bland annat:
– DoggCatcher
– Google Listen
– BeyondPod Podcast Manager
För att lägga till en prenumeration på en podcast i en av dessa appar klickar du bara på RSS-länken som podcastens hemsida lagt ut och väljer att öppna den i någon av dina podcast-appar.

Symbian

På en Symbian-smartphone så laddar du ned en app i Ovi Store som kan läsa in podradio. En av de appar som finns för ändamålet är Podcatcher.

Windows Phone

I Windows Phones Marketplace finns det integrerat stöd för podradio.
– Klicka på poddsänding i Marketplace.
– Navigera runt bland de poddsändningar som Marketplace lyfter fram eller sök efter en specifik poddradio.
– Streama direkt ett avsnitt genom att klicka på play-symbolen.
– Ladda ned enstaka avsnitt genom att klicka på avsnittet.
– Prenumerera på hela poddradion genom att klicka på prenumerera längst ned.

Vilka podcaster lyssnar ni på?

10 Kommentarer

 1. Robin Israelson 9 år sedan

  Hej!
  Jag kommer under våren att hålla kurser i hur man gör en podcast. Detta för att öka medvetenheten och kunskapen om hur lätt det är att komma igång och hur roligt det är att göra ett eget radioprogram. Jag tror på podcast som ett framtidsfenomen i Sverige. Bara det senaste halvåret har en hel del nya aktörer kommit igång.

  Hittills har jag och min kompis Frida producerat 32 avsnitt av vår egen show ”Dom Kallar Oss Pods”. Ibland har vi gäster, ibland inte. Gå in och lyssna på domkallarosspods.se.

  Titta in på http://bit.ly/AzEBYZ om ni är intresserade av att gå kursen. Vi ses kanske i vår!

  1. Hanna [Smartare Vardag] 9 år sedan

   Hej Robin!
   Skoj att du också gillar podcasts. Jag ska gå in och lyssna på ”Dom kallar oss Pods” 🙂

 2. Viktor 9 år sedan

  Härligt att ni tipsar om podcasts!

  Vi brukar rekommendera våra lyssnare som använder iOS appen Instacast, eftersom det är väldigt mycket smidigare än den inbyggda lösningen. Finns till iPhone och iPad.
  http://vemedio.com/products/instacast

  /Viktor
  http://annaviktorpod.se

  1. Hanna [Smartare Vardag] 9 år sedan

   Hej Viktor! Kul att du gillar det!
   Tack för tipset, det verkar som en riktigt bra app. Måste testa den!

 3. Länktips från veckan | Webbyrå Viktor Bijlenga 9 år sedan

  […] Vad är en podcast? […]

 4. Vad är en podcast? Hur lyssnar man på podcast? | Webbyrå Viktor Bijlenga 9 år sedan

  […] Telia Smartare Vardags inlägg om hur du lyssnar på podcast för instruktioner för dessa plattformar. 9 februari, 2012 Taggar: Guide, Podcast, Tips Tweet […]

 5. Marre 9 år sedan

  Hej vart kommer du hålla kursen ? Vilken stad ?:) det är grymt med podcast ju!:) hoppas att många mer kommer använda det

 6. Christian Lindkvist 8 år sedan

  Hej,
  Vill bara tipsa om att det finns en app i marketplace där man kan titta efter och antingen ladda ner eller direktuppspela poddavsnitt från Sveriges Radio, den heter kort och gott Poddradion (http://www.windowsphone.com/sv-se/store/app/poddradion/5a3bc9b0-d514-4ec0-ba21-ec2211631608).

 7. Mer om Gud. Och om poddar. | Beatatjata - Working it out 8 år sedan

  […] lyssnar på direkt i mobilen. Observera att jag har androidtelefon men det är bara att googla på ”hur lyssnar man på podcast?” så får ni instruktioner oavsett […]

 8. Birgitta Jönsson 7 år sedan

  Äntligen vet jag vad Podcast är för något. Har undrat och undrat. Det är ju en jättefiffig idé, att man kan göra radio själv.