1Password_Mac_150

1password – håll koll på dina lösenord

Det här med lösenord på webben är ingen rolig historia. I takt med att internet har växt och blivit en naturlig del av vår vardag har också antal tjänster, som vi är anslutna till, ökat markant. Nuförtiden är det inte bara ditt mail-lösenord som du behöver komma ihåg utan även lösenord till olika sociala tjänster, webbshoppar, myndigheter osv.

Att ha samma lösenord på alla tjänster är ingen bra lösning även om det är en enkel sådan. Om du blir bestulen på ditt lösenord från en webbsida så har du snart blivit hackad på alla sidor du är medlem på. Det finns dock ett bot mot detta! 1password är ett program som finns för PC, Mac, iPhone, iPad och Android. I 1password kan du spara information om alla olika tjänster som du behöver ett lösenord till. Du kan spara lösenord till olika webbsidor, kreditkortsnummer eller annan viktig information.

Eftersom att 1password finns för så många olika enheter kan du enkelt synka all information med hjälp av Dropbox. När du vill använda ett lösenord loggar du bara in på 1password med ditt master-lösenord och kopierar det önskade lösenordet till inloggningsformuläret. Detta gör inte bara ditt surfande mer säkert, utan även lättare.

1password finns för Mac, PC, iPhone, iPad och Android.

Hanna [Smartare Vardag]

Kristoffer

Då ställer jag frågan som är självklar, hur pass säkert är programmet i sig? Är det helt webbaserat och kräver en internetuppkoppling för att fungera (så att inmatningen av ”master-lösenordet” sker krypterat).

Eller är det så att det är ett program som installeras på datorns hårddisk? Om nu så är fallet så riskerar alla dina lösenord att hamna på vift när ett riktigt läskigt virus slår till (ja, det finns faktiskt nya virus som inte antivirusprogrammen biter på till en början).

Svara
Hanna [Smartare Vardag]

Hej Kristoffer. Självklar fråga, men icke desto mindre viktig. 1password är ett program du laddar ned på datorn. Om du vill ha det på flera datorer kan du dela filen där alla inlogg sparas genom t.ex Dropbox. Här kan du läsa mer om säkerheten, men som jag förstår det är det ett väl byggt system. Det enda hotet som 1password själva identifierar är om någon kan ditt masterpassword.

Svara
Fredrik S.

Ett annat program är Lastpass som inte bara fungerar med hemsidor utan även klientprogram. Ett steg extra är även att du kan ha en speciell USB-nyckel för att hålla den logiska säkerheten även fysisk. Kostar dock om du vill använda usb-nyckel och klientprogrammen funktionen sist jag tittade.

USB-nyckeln ger dig även möjligheten att använda engångslösenord för om du ska använda en offentlig dator som kanske har keylogger.

Svara
Hanna [Smartare Vardag]

Tack för tipset Fredrik. Värt att kolla på verkar det som. Coolt att det funkar på både pc, mac och Linux och nästan alla olika operativsystem på smartphones! :)

Svara
Hanna [Smartare Vardag]

Jo det kan stämma att det går att hacka även Dropbox, men man kan inte komma åt dina lösenord i 1password utan ditt masterpassword, även om man har kommit åt filerna.

Svara
Jimmy [Smartare Vardag]

@Peter Dropbox lösenord har väl aldrig varit på vift? Det som hände var snarare att Dropboxteamet i samband med en uppdatering gjorde misstaget att ta bort sin användarautentisiering, vilket möjliggjorde att man under ca. fyra timmar kunde logga in som vem som helst (förutsatt att man visste om Dropbox misstag).
Det var förstås en ordentlig dundermiss, men det var inget hack i den meningen.

Svara
Sol-Britt Kihlström

Har precis köpt 1password för iPad men kommer ingenstans med det. Jag loggar in med lösenord men sedan kommer jag inte längre. Jag kanske köpt till macen i stället o synkat Jag har letat på nätet men det som jag hittat ser inte alls ut som i mitt 1password
Har någon info till mig?

Svara
Johanna Dahlén

Har massor med lösenord i ett separat document.
Hur för jag över dessa i onepassword och kanske ändrar lösenord på de flesta?

Svara
Stefan Sahlin

Hur fungerar Mobilt Bank id i denna lösning”?

Ligger den kvar separat eftersom den är en egen app.

Funkar detta endast i Safari och andra läsare men inte i direkta appar typ Atg och andra.

Vad händer om 1 password skulle lägga ner sin app.
Återställa lösenord manuellt på varje inloggningssida.

Svara
Suzanne [Smartare Vardag]

@Stefan Sahlin Mobilt Bank ID skall inte kunna funka i denna app. Detta eftersom den är högt säkerhetsklassad. Denna app funkar bara till safari och till lösenord där, inte till andra appar om jag har förstått det rätt. Om appen läggs ner så får man manuellt lösa det som vanligt ;) /Suzanne

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>