Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vad är en smartphone egentligen?

9 år sedan

Det har hänt lite på mobilmarknaden sedan Nokia 3210. Numera finns det lite mer avancerade spel än Snake att spela och färgskärm är inte längre något som bara är Ericsson T68-ägare förunnat. På relativt kort tid har vår syn på vad en mobiltelefon är förändrats helt. De senaste åren har en ny benämning på mobiltelefoner kommit upp, nämligen smartphone.

Samsung Galaxy SII är ett exempel på en smartphone. Den har operativsystemet Android.

Vad är en smartphone egentligen?

En smartphone är en avancerad mobil i gränslandet mellan mobil och dator. Den har ett operativsystem där man har möjligheter att installera mer avancerade program eller appar. Med en smartphone kan man göra betydligt mer än bara ringa och skicka sms. Du kan till exempel maila, använda appar och surfa. Internet är alltså en viktig del av smartphone-användandet. En smartphone ska också ha ett QWERTY eller touch-tangentbord. Ett QWERTY-tangentbord är ett tangentbord med en speciell följd av bokstäver. Så här ser det ut:

Vad är då ett operativsystem?

Ett operativsystem är ett datorprogram som agerar som länken mellan mobiltelefonens hårdvara och de program som du vill använda på din mobil. Man särskiljer på smartphonens tillverkare och leverantören av operativsystemet. Du kan till exempel köpa en smartphone från HTC som använder sig av operativsystemet Android. HTC och Android är alltså två olika aktörer. Du kan också köpa en HTC-mobil fast med operativsystemet Windows Phone. Smartphones från ett märke behöver alltså inte ha samma operativsystem. Dessutom har en del av HTCs telefoner ett eget gränssnitt utöver operativsystemet. Bara för att Sony Ericsson och HTC båda två har Android, betyder det inte att gränssnittet ser likadant ut. Mobiltillverkarna vill förstås ha unika användarupplevelser även om de använder samma operativsystem. Det löser de genom att ha egna gränssnitt.
Apple har sitt egna operativsystem till sina iPhones, det kallas iOS.

Det har som sagt hänt lite på mobilmarknaden, eller ska jag kanske säga smartphone-marknaden? Det här med operativsystem är förstås ingen nyhet som kom med smartphones, men har blivit viktigare och viktigare för oss när vi väljer mobiltelefon.

Är modellen eller operativsystemet viktigast när du väljer smartphone?

8 Kommentarer

 1. jimmie jönsson 9 år sedan

  En smartphone är en telefon som ofta går sönder 🙂
  Fördelen med iphone är att den får updateringar medans Android är de kört har du 1.6 så kommer du för alltid att ha 1.6 🙂

  Gamla Nokian har hållt sedan 2006 medans Samsungen jag köpt 2007 gick sönder och HTC jag köpte 2009 gick också sönder samma år 🙂

  Både Samsung och HTC var så kallade smarthphones dessutom fungerade inte Trådlöst samt GPS på Samsungen på den modellen skulle de tydligen vara så 🙂

  1. Hanna [Smartare Vardag] 9 år sedan

   Vad tråkigt att din erfarenhet är att smartphones går sönder i större utsträckning än äldre telefoner. Hör alltid av dig till Telia ifall något går sönder eller inte funkar. Du har ju alltid garanti!

   En Android kan också ta emot uppdateringar. Under Om telefonen i Inställningar kan du söka efter nya uppdateringar.

 2. John Nilsson 8 år sedan

  En Iphone är en telefon med extremt hög strålning som ingen bör använda! Tyvärr vet inte allmänheten detta. Jag kan tex ej använda en så, tyvärr….Inte för att jag vill heller, finns viktigare saker i livet än att förstöra sin hälsa ….. 😛

 3. Följ Zetas på Instagram | Lantliv.com 6 år sedan

  […] som på Facebook och Twitter. För att använda Instagram behöver du ladda hem en app till din smartphone. Appen är gratis. Du kan också följa Zetas via webben, klicka här för att se våra […]

 4. Stig Wiig 4 år sedan

  Är smart phone tel lättare att handskas med ?

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Stig! Det skulle jag absolut påstå men såklart är det olika för alla! Jag föreslår att du besöker en av våra Telia-butiker där du kan känna och klämma på vårt breda utval av smartphones för att se ifall det är något för dig! 🙂 /Sanna

 5. birgitta johnsson 4 år sedan

  är en 75 l årig kvinna som skall datera upp mig från vanlig mobil för att kunna se alla problem när jag reser om skånetrafiken råkar ut för nästan dagligen – vad skall jag välja för telefon och abonnemang har fast telefoni telia . bredband bredbandsbolaget och mobil med kontantkort

  1. Telia Kundservice 4 år sedan

   Hej Birgitta!

   Vad roligt att du hör av dig och frågar, men vad tråkigt att höra om dina problem med Skånetrafiken.
   Men du har helt rätt i att en Smartphone gör det något lättare att hålla reda på hur det ser ut i realtid.

   Du kommer att behöva surfa för att använda en app till detta och du kan gott börja med vår lägsta surf om du inte kommer att surfa mer än så.
   199 kr/månad kostar det då. Kontantkort fungerar naturligtvis också, men ett abonnemang är lättare på alla sätt.

   Läs mer här: http://www.telia.se/privat/telefoni/abonnemang-kontantkort/produkt/mobilabonnemang

   Vad gäller mobil är det mycket tycke och smak. Mitt förslag är att du besöker en av våra butiker för att titta och klämma lite.
   Annars går det självklart bra att ringa, chatta och besöka Facebook eller Twitter om du vill att vi hjälper dig att gå igenom några mobiler. (www.telia.se/kontakt, http://www.facebook.com/telia)

   Du hittar alla våra mobiler här också: http://www.telia.se/privat/telefoni/telefoner

   Ha en fortsatt trevlig dag!

   //Anna