Digitala Sverige
Sök
Avbryt
Meny

Heating Optimization minskar fastigheters energiförbrukning

3 veckor sedan

I tider när varje kilowattimme räknas lanserar Telia och KTC lösningen Heating Optimization. En klimatsmart digital lösning som minskar energiförbrukningen i fastigheter med upp till 10 procent utan att tumma på boendes komfort.

Svenska fastigheter står idag för ungefär 40 procent av vår energiförbrukning och det finns en bred enighet om att energiförbrukningen måste minskas. Telia har under en längre tid utvecklat lösningar för smarta fastigheter och tjänster för att optimera energiförbrukningen.Telias IoT(Internet of Things)-lösningar har uppskattningsvis minskat energiförbrukningen med 800 GWh förra året, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 90 000 hushåll i Sverige.

Den nya lösningen Heating Optimization använder trådlösa sensorer uppkopplade med tekniken Narrowband-IoT som placeras inne i byggnaden för att mäta temperatur och luftfuktighet. Insamlade temperaturdata används sedan för att justera inomhusklimatet, till skillnad från traditionell metod som bygger på klimatförhållanden utomhus. 

– KTC har jobbat med energioptimering i 40 år. Nu har vi tillsammans kombinerat deras teknik och erfarenhet med vår. Heating Optimization minskar energiförbrukning, kostnader och miljöpåverkan genom tillförlitlig och säker uppkoppling med automatisk styrning av värmen från fjärrvärmesystem. Genom temperaturdata i realtid sker en optimering av både energiförbrukning och inomhusklimat, säger Rikard Skogberg, produktansvarig för Smart Buildings på Telia.

– Att använda det mobila nätverket för att samla in data från trådlösa NB-IoT-sensorer skapar möjligheter som tidigare inte var ekonomiskt lönsamma, vilket gör det mycket lättare att optimera energiförbrukningen i fastigheter, säger KTC:s vd Björn Hanell.

Läs mer om Heating Optimization

Kategorier