Digitala Sverige
Sök
Avbryt
Meny

Hög tid att byta ut enheter som är uppkopplade med 2G och 3G

5 månader sedan

Just nu moderniseras mobilnäten i Sverige. Samtidigt som 5G byggs ut och 4G uppgraderas så avvecklas de gamla 3G- och 2G-näten. Telias plan är att 3G-nätet kommer vara helt utfasat under 2024 medan 2G-nätet stängs i slutet av 2025. 

Den 4 oktober anordnade Post- och Telestyrelsen ett panelsamtal med Telia, Tre, Tele2 och Telenor om hur teknikskiftet från 2G- och 3G-näten till modern teknik fortskrider. Allt fler kunder ringer och surfar via de nya näten däremot går det inte lika fort med utbytet av alla enheter som är uppkopplade via 2G och 3G. Några vanliga exempel är äldre betalterminaler, parkeringssystem, larmsystem med talfunktion och säkerhetslösningar som trygghetslarm, hemlarm och brandlarm.

Den gemensamma uppmaningen från panelen var därför tydlig. Alla som har enheter som är uppkopplade via 2G- och 3G-nätet bör påbörja arbetet med att byta ut dessa nu!

Se webbinariet i efterhand här

Läs Telias guide för övergången: Fyra steg för att framtidssäkra din IoT-lösning