Digitala Sverige
Sök
Avbryt
Meny

5G-FREKVENSER STÄRKER SVERIGES DIGITALA KONKURRENSKRAFT

2 år sedan

Post- och telestyrelsen (PTS) har meddelat resultatet av den avslutade frekvensauktionen, den så kallade 5G-auktionen. Telia har säkrat 120 MHz i 3,5 GHz-bandet för den fortsatta utbyggnaden av 5G. En viktig tillgång som kommer bidra till Sveriges digitala konkurrenskraft.

Telia lanserade Sveriges första storskaliga publika 5G-nät den 25 maj, 2020 som nu byggts ut i 20 svenska städer, från Luleå i norr till Malmö i söder. Det nya spektrumet i 3,5 GHz-bandet innebär möjligheter till en fortsatt ambitiös utbyggnad av 5G på fler platser runt om i landet.

Samtidigt som 5G-byggs ut kommer Telia att fördubbla kapaciteten i 4G-nätet. Helt nya mobilmaster byggs också, framförallt i landets sju skogslän. För kunderna innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare och bättre bredbandsuppkoppling på fler platser. När arbetet är klart kommer 5G-nätet, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 % av Sveriges yta och 99 % av befolkning.

– Vi är självklart mycket nöjda med utfallet av auktionen. Genom att säkra 120 MHz, vilket är mer spektrum än någon annan operatör, förstärker vi vår roll som nätledare på den svenska marknaden. Det här innebär att vi kan fortsätta bygga snabba och energismarta 5G-nät som bidrar till den digitala utvecklingen i samhället. Vi kommer också kunna erbjuda våra kunder en ännu bättre uppkoppling på flera platser i Sveriges bästa nät, säger Anders Olsson, vd, Telia Sverige. 

Höga frekvensband som 3,5 GHz är särskilt viktiga i tätbefolkade områden och för att bygga lokala 5G-nät som kan användas inom tillverkningsindustrin, hamnar och vården. Licenserna för 3,5 GHz-bandet är giltiga 25 år med start inom kort och priset för de nya frekvensblocken är 75 miljoner EUR.

Läs mer om 5G